Από την έναρξη της δεύτερης θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπιζε μάλλον αρνητικά την Ουκρανία και με φιλικότερη διάθεση τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τώρα, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών αλλάζουν ρότα, παρέχοντας ενεργότερη στήριξη στο Κίεβο, καθώς φαίνεται να έχει εξαντληθεί η υπομονή του Τραμπ έναντι του Ρώσου ομολόγου του και της απροθυμίας του να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου, που ο ένοικος του Λευκού Οίκου ήλπιζε να πετύχει «μέσα σε 24 ώρες» από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε χθες, Τετάρτη, ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε ορισμένα από τα αιτήματα στρατιωτικής βοήθειας που του είχε παραδώσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, όπως αναφέρει η Washington Post.
Την ίδια ώρα στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τζον Θιουν, ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να ψηφιστεί εντός του μήνα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους αγοράζουν ρωσική ενέργεια.
Ο Τραμπ «τα έχει πάρει» με τον Πούτιν
Ο Τραμπ ανακοίνωσε προχθές την αποστολή περισσότερων όπλων -κυρίως αμυντικών- στην Ουκρανία, ενώ λίγες ώρες αργότερα καταφέρθηκε σε ασυνήθιστα σκληρούς τόνους κατά του Ρώσου προέδρου, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «λέει πολλές μ@@@@@ες». «Ο Πούτιν είναι πάντα πολύ ευγενικός, αλλά τελικά αυτό δεν έχει κανένα νόημα», τόνισε ο Τραμπ.
Παρόλο που η απογοήτευσή του με τον Πούτιν ίσως να μη μεταφραστεί στο είδος της πρακτικής και οικονομικής υποστήριξης που ζητούν η Ουκρανία και η Ευρώπη, το σίγουρο είναι ότι φαίνεται να έχει επέλθει μια ρήξη στις σχέσεις του Τραμπ με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, έστω κι αν δεν αποδειχθεί ολοκληρωτική ή μόνιμη σε βάθος χρόνου.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας -Αλλαγή στάσης στο Κογκρέσο
Το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία τέθηκε αν αμφιβόλω την περασμένη εβδομάδα μετά από σχετικές ανακοινώσεις του Πενταγώνου, που προκάλεσαν αντιδράσεις στο Καπιτώλιο.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ράουντς, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι δεν έλαβε απαντήσεις γιατί ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ είχε αποφασίσει να διακόψει τη ροή της βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ ο επίσης Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακ Κόνελ υπογράμμισε ότι η διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο θα οδηγούσε «στη διάβρωση της αξιοπιστίας των ΗΠΑ» και σε αυξημένους θανάτους αμάχων.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι αποστολές αμερικανικών οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών ουδέποτε σταμάτησαν επίσημα και η βοήθεια συνεχίζει να ρέει προς το Κίεβο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου αλλά και στελέχη του Πενταγώνου.
Την ίδια ώρα, στο Κογκρέσο η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος επιφυλακτικά το νομοσχέδιο των γερουσιαστών Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ για νέες κυρώσεις στους αγοραστές ρωσικής ενέργειας -με την επιβολή δασμών 500% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ προϊόντων από χώρες που προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ουράνιο-, υπό τον φόβο ότι θα έδεναν τα χέρια του Τραμπ και θα υπονόμευαν τις προσπάθειές του να σύρει τη Μόσχα και το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, τώρα αλλάζουν στάση και πάνω από 80 γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα στηρίζουν το νομοσχέδιο.
Έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής της κυβέρνησης Τραμπ στο Ουκρανικό
Με τον Τραμπ να προσπαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα να ασκήσει πίεση στον Ζελένσκι, πρωτίστως, και στον Πούτιν, δευτερευόντως, να κάνουν παραχωρήσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ουκρανικό θυμίζει «ζικ-ζακ», χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική, λέει η Washignton Post.
Σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη του ευρασιατικού και ρωσικού προγράμματος του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, Μάικλ Κόφμαν, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ «δείχνουν να μην αποχωρούν [από το μεσολαβητικό ρόλο], ούτε να λαμβάνουν το είδος των πολιτικών αποφάσεων που θα τους έδιναν την ευθύνη αυτού του πολέμου, και έχουν τοποθετηθεί πιο κοντά σε έναν ρόλο διαιτησίας, παρόλο που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά».
Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μειώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς εξαντλούνται τα τελευταία πακέτα και φορτία που είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Νέα μεγάλα πακέτα θα χρειαστούν έγκριση από το Κογκρέσο στο ολοένα και δυσκολότερο πολιτικό κλίμα της εποχής Τραμπ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έχει μειωθεί, αφού το Κίεβο μπορεί να προμηθεύεται πυρομαχικά από τους Ευρωπαίους συμμάχους του.