Ο Κάρολος είναι πλέον ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ - iefimerida.gr

Ο Κάρολος είναι πλέον ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Η μοναξιά του πρίγκιπα Κάρολου, δίπλα στο άδειο κάθισμα της βασίλισσας Ελισσάβετ
Ο πρίγκιπας Κάρολος, δίπλα στο άδειο κάθισμα της βασίλισσας Ελισσάβετ -Φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κάρολος έγινε αμέσως βασιλιάς μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ως κληρονόμος από την ηλικία των τριών ετών, υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου στη βρετανική ιστορία.

Ο νέος βασιλιάς θα ονομάζεται επισήμως «Βασιλιάς Κάρολος ο Τρίτος».

Ο νέος βασιλιάς έχει την επιλογή να πάρει οποιοδήποτε όνομα επιλέξει για τη βασιλεία του. Για παράδειγμα, το πραγματικό όνομα του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' ήταν στην πραγματικότητα Αλβέρτος. Δύο προηγούμενοι μονάρχες είχαν το όνομα Κάρολος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρώτη του δήλωση, για τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος εξέφρασε την οδύνη του.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, εκ μέρους του Καρόλου, του μεγαλύτερου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ αναφέρει ότι είναι η στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια.

Η δήλωση του Καρόλου για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

«Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας, είναι η στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης ηγεμόνα και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.

Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή τα οποία απολάμβανε σε τόσο μεγάλο βαθμό η Βασίλισσα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κάρολος επέλεξε ως όνομα το Κάρολος ΙΙΙ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως βασιλιάς.

Ο Κάρολος είχε ήδη αναλάβει ορισμένες από τις δραστηριότητες της Βασίλισσας εφέτος, καθώς η υγεία της είχε γίνει αρκετά ανησυχητική και ακύρωσε ορισμένες από τις δεσμεύσεις της.

Ποιος είναι ο Κάρολος, ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Κάρολος (αγγλικά: Charles, Prince of Wales, 14 Νοεμβρίου 1948) είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι πλέον ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ως κληρονομικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου και ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Κάρολος, το 2020
Ο Κάρολος, το 2020
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία. Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976. Το 1981, παντρεύτηκε την Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από γνωστές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφοτέρων. Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 14ης Νοεμβρίου 1951, ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος ΣΤ' κάθεται με τον εγγονό του Πρίγκιπα Κάρολο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 14ης Νοεμβρίου 1951, ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος ΣΤ' κάθεται με τον εγγονό του Κάρολο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα για λογαριασμό της Βασίλισσας, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στα υπόλοιπα βασίλεια της Κοινοπολιτείας. Το 1976 ίδρυσε το «Ίδρυμα του Πρίγκιπα», ενώ χρηματοδοτεί τις «Φιλανθρωπικές Οργανώσεις του Πρίγκιπα» και είναι προστάτης, πρόεδρος και μέλος περισσότερων από 400 φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών. Ως περιβαλλοντολόγος, προωθεί τη βιολογική γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος, κερδίζοντας βραβεία και αναγνώριση από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες. Η υποστήριξή του στην εναλλακτική ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της ομοιοπαθητικής, έχει επικριθεί από ορισμένα μέλη της ιατρικής κοινότητας, ενώ οι απόψεις του για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην κοινωνία και τη διατήρηση των ιστορικών κτηρίων έχουν λάβει μεγάλης προσοχής από Βρετανούς αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς. Από το 1993 εργάζεται πάνω στη δημιουργία του Πάουντμπερι, μιας πειραματικής πόλης βασισμένης στις μελέτες του. Είναι επίσης συγγραφέας, εικονογράφος και αφηγητής πολλών βιβλίων.

Πρώιμα χρόνια

Ο Κάρολος γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 21:14 της 14ης Νοεμβρίου 1948. Ήταν το πρώτο παιδί που αποκτούσε η τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ, Δούκισσα του Εδιμβούργου και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, και το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ.Η βάπτισή του έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1948 από τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπρι, Τζέφρι Φίσερ, στο μουσικό δωμάτιο των ανακτόρων, ενώ χρησιμοποιήθηκε νερό προερχόμενο από τον ποταμό Ιορδάνη.Το πλήρες όνομα που του δόθηκε ήταν το Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος. Ανάδοχοί του ήταν ο παππούς του Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄, ο εξάδελφός του Βασιλιάς της Νορβηγίας Χόκουν Ζ΄, η πρόγιαγιά του Βασίλισσα Μαίρη, η θεία του Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ο Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας, η προγιαγιά του Βικτώρια της Έσσης και του Ρήνου, η εξαδέλφη του Πατρίσια Μαουντμπάτεν και ο Ντέιβιντ Μπόους-Λιόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρίγκιπας Κάρολος, δεξιά, κάθεται με την αδερφή του, την πριγκίπισσα Άννα
Ο Κάρολος, δεξιά, κάθεται με την αδερφή του, την πριγκίπισσα Άννα

Ως παιδί της κόρης του μονάρχη της Βρετανίας, ο Κάρολος δεν αναμενόταν να αποκτήσει τον τίτλο του πρίγκιπα ή την προσφώνηση «βασιλική υψηλότητα». Ωστόσο, στις 22 Οκτωβρίου 1948, λίγες μέρες πριν την γέννηση του Καρόλου, ο Βασιλιάς Γεώργιος χορήγησε βασιλική και πριγκιπική ιδιότητα για οποιαδήποτε παιδιά αποκτούσε η Ελισάβετ, κάνοντας έτσι τον Κάρολο βασιλικό πρίγκιπα εκ γεννήσεως.

Όταν ο Κάρολος ήταν σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα του ανήλθε στο θρόνο ως Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, φέρνοντας έτσι τον ίδιο πρώτο στη γραμμή για τη διαδοχή. Ως πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ, πέρα από τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, πήρε αυτόματα τους τίτλους του Δούκα της Κορνουάλης, Δούκα του Ρόθσι, Κόμη του Κάρικ, Βαρόνου του Ρένφρου, Λόρδου των Νήσων και Πρίγκιπα και Μεγάλου Επόπτη της Σκωτίας.

Εκπαίδευση

Όπως ήταν συνηθισμένο για τους βασιλικούς απογόνους στη Βρετανία, διορίστηκε μια γκουβερνάντα, η Κάθριν Πιμπλς, και ανέλαβε την εκπαίδευση του Καρόλου μεταξύ της ηλικίας των πέντε έως οκτώ ετών του. Το 1955 ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα ότι ο Κάρολος θα παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολείο αντί να έχει ιδιωτικό δάσκαλο, κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο διάδοχο της χώρας με αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 22ας Απριλίου 1975, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, wright, και η Margaret Trudeau, σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού Pierre Trudeau
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 22ας Απριλίου 1975, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, δεξιά, και η Margaret Trudeau, σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού Pierre Trudeau

Ο Κάρολος συμμετείχε αρχικά στο σχολείο Χιλ Χάουζ του δυτικού Λονδίνου και έπειτα συμμετείχε στο σχολείο Τσιμ του Χάμπσερ και το Γκόρντονστουν στη βορειοανατολική Σκωτία, το οποίο ο ίδιος πέρασε ιδιαίτερα άσχημη διαβίωση.

Το 1966 θα περάσει ένα μεγάλο διάστημα στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία, όταν και θα επισκεφθεί την Παπούα Νέα Γουινέα ως εκπαιδευτικό ταξίδι.Με την επιστροφή του στη Βρετανία θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο Γκόρντονστουν. Από εκεί θα αποφοιτήσει το 1967, έχοντας αποκτήσει διακρίσεις στην ιστορία και τα γαλλικά.

Τον Οκτώβριο του 1967 ο Κάρολος εισήχθη στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Κέιμπριτζ, όπου ακολούθησε μαθήματα ανθρωπολογίας, αρχαιολογίας και ιστορίας.Ένα ενδιάμεσο διάστημα θα παρακολουθήσει μαθήματα ουαλικής ιστορίας και γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερίστγουιθ. Από το Κέιμπριτζ αποφοίτησε στις 23 Ιουνίου 1970

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρίγκιπας της Ουαλίας

Ο Κάρολος ονομάστηκε Πρίγκιπας της Ουαλίας και Κόμης του Τσέστερ στις 26 Ιουλίου 1958, ωστόσο η επίσημη τελετή ονομασίας του σε Πρίγκιπας της Ουαλίας έγινε στις 1 Ιουλίου 1969. Την επόμενη χρονιά θα ενταχθεί στη Βουλή των Λόρδων, ενώ αργότερα παρακολούθησε τις εργασίες της βρετανικής κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου.Ανέλαβε, επίσης, περισσότερα δημόσια καθήκοντα, όπως την ίδρυση το 1976 της φιλανθρωπικής οργάνωσης «The Prince's Trust», καθώς και την επίσκεψή του το 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες.Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εξέφρασε το ενδιαφέρον να υπηρετήσει ως Κυβερνήτης-Στρατηγός της Αυστραλίας, κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Στρατιωτική εκπαίδευση και καριέρα

Ακολουθώντας την παράδοση, ο Κάρολος υπηρέτησε στο ναυτικό και την αεροπορία. Έχοντας λάβει βασική εκπαίδευση στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, θα εισαχθεί στις 8 Μαρτίου 1971 στο Κολέγιο Κράνγουελ της Αεροπορίας για να εκπαιδευτεί ως πιλότος αεροσκάφών τζετ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία, με την παρακολούθηση ενός κύκλου μαθημάτων έξι εβδομάδων στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ και, στη συνέχεια, με την υπηρεσία του στα πλοία Νόρφολκ (D21), Μινέρβα (F45) και Τζούπιτερ (F60). To 1974 πιστοποιήθηκε και ως πιλότος ελικοπτέρων στο Βασιλικό Αεροναυτικό Σταθμό του Γιόβιλτον και έπειτα το 1974, λίγο πριν την ένταξή του στην 845 Αεροναυτική Μοίρα του αεροπλανοφόρου Χέρμις (R12). Στις 9 Φεβρουαρίου 1976 ανέλαβε τη διοίκηση του ναρκοθηρευτικού Μπρόνινγκτον (M1115) για τους τελευταίους δέκα μήνες ενεργού συμμετοχής του στο ναυτικό

Πρώτος γάμος

Το 1974 ο Κάρολος ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τον αξιωματικό του βασιλικού ναυτικού και μακρινό συγγενή του, Λούις Μαουντμπάττεν, σχετικά με το ενδεχόμενο να παντρευτεί την Αμάντα Κνάτσμπουλ, εγγονή του Μαουντμπάττεν.Ο Κάρολος εξέφρασε την επιθυμία του και στην μητέρα της Αμάντας. Τον Αύγουστο του 1979, όμως, ο Μαουντμπάττεν θα δολοφονηθεί από τον ΙΡΑ. Ο Κάρολος παρότι έκανε πρόταση γάμου στην Αμάντα, εκείνη θα αρνηθεί, καθώς μετά από τις επιθέσεις του ΙΡΑ, ήταν πλέον απρόθυμη να ενταχθεί στη βασιλική οικογένεια.

Ο Κάρολος θα γνωρίσει για πρώτη φορά τη Νταϊάνα Σπένσερ το 1977, κατά την επίσκεψης στο σπίτι της, ως σύντροφος της μεγαλύτερης αδελφής της, της Σάρα.Η Νταϊάνα και ο Κάρολος θα ξεκινήσουν να βγαίνουν και να αναπτύσσουν ένα δεσμό. Έτσι, ο Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην Νταϊάνα τον Φεβρουάριο του 1981 και, λίγους μήνες αργότερα, παντρεύτηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στις 29 Ιουλίου.Ως τόπος διαμονής τους επελέγησαν το Παλάτι του Κένσινγκτον και η Οικία Χάιγκροουβ, κοντά στο Τέτμπουρι. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρίγκιπα Γουλιέλμο, Δούκα του Κέιμπριτζ, στις 21 Ιουνίου 1982, και τον Πρίγκιπα Ερρίκο, στις 15 Σεπτεμβρίου 1984.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η νύφη του Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, παρουσιάζονται την ημέρα του γάμου τους στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, 29 Ιουλίου 1981
Ο Κάρολος και η νύφη του Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, παρουσιάζονται την ημέρα του γάμου τους στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, 29 Ιουλίου 1981

Μέσα σε λίγα χρόνια παράγοντες όπως η ασυμβατότητα του ζευγαριού, η μεγάλη διαφορά ηλικίας τους (σχεδόν 13 χρόνια), καθώς και η απιστία του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα καταστούν επιζήμια για το γάμο τους. Η Νταϊάνα το 1992 θα αποκαλύψει την απιστία του Καρόλου μέσα από το βιβλίο του Άντριου Μόρτον, «Νταϊάνα: η αληθινή της ιστορία».Ταυτόχρονα, εκείνη θα αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση με τον καθηγητή ιππασίας των γιων της, τον Τζέιμς Χιούιτ.

Το Δεκέμβριο του 1992 ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε τον επίσημο χωρισμό του πριγκιπικού ζεύγους ενώπιον του Κοινοβουλίου.Ο Κάρολος και η Νταϊάνα πήραν διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996, μετά από παρακίνηση από τα ανάκτορα. Όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997, ο Κάρολος μετέβη εκεί, με τις αδελφές της Νταϊάνα, για να συνοδεύσει το σώμα της πίσω στη Βρετανία.

Δεύτερος γάμος

Στις 10 Φεβρουαρίου 2005 ο Κάρολος θα αρραβωνιαστεί με την Καμίλα, με την οποία διατηρούσε σχέση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κάρολος είναι ιστορικά το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πραγματοποίησε πολιτικό γάμο και όχι θρησκευτικό. Κρατικά έγγραφα της δεκαετίας του 1950 και του 1960, που δημοσιεύθηκαν από το BBC, υπογράμμιζαν ότι ένας τέτοιος γάμος ήταν παράνομος, κάτι που ωστόσο αντικρούστηκε από τον εκπρόσωπο του Καρόλου, ο οποίος χαρακτήρισε αυτά τα έγγραφα ξεπερασμένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολιτικός γάμος έλαβε χώρα στο δημαρχείο του Γουίντσορ, ενώ ακολούθησε μια μικρή τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίντσορ. Οι γονείς του Καρόλου δεν παρέστησαν στην τελετή του πολιτικού γάμου, παρά μόνο στη σύντομη θρησκευτική τελετή που διεξήχθη στο Κάστρο Γουίντσορ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ