Ο δήμαρχος μιας πόλης 3.000 κατοίκων απαγορεύει το fast food: «Ο δρόμος είναι γεμάτος κεμπάπ» - iefimerida.gr

Ο δήμαρχος μιας πόλης 3.000 κατοίκων απαγορεύει το fast food: «Ο δρόμος είναι γεμάτος κεμπάπ»

Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη αλλαγή στη σχέση των καταναλωτών με το πρόχειρο φαγητό.

Αυτό που κάποτε θεωρούνταν φθηνό, καθημερινό και μαζικό προϊόν, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα αντικείμενο... γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Το πρόχειρο φαγητό αποκτά γκουρμέ χαρακτήρα και αποτελεί πλέον διεθνή τάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ισπανία, η εξέλιξη αυτή παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς συνοδεύεται τόσο από πολιτικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, όσο και από καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Το παράδειγμα στην Καταλονία

Στην Καταλονία, ο δήμος Palafrugell (στην επαρχία της Ζιρόνα) ακολουθεί το παράδειγμα γαλλικών πόλεων, όπως το Fère-en-Tardenois, επιλέγοντας να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση νέων αδειών λειτουργίας για καταστήματα γρήγορου φαγητού στο κέντρο της πόλης.

Στόχος του μέτρου είναι η προστασία του αστικού ιστού και της τοπικής εμπορικής ταυτότητας, καθώς τα διεθνή fast food τείνουν να αντικαθιστούν μικρές, παραδοσιακές επιχειρήσεις που αποτελούσαν μέρος της κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Η Μαδρίτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα

Σε αντίθεση με την απαγορευτική στάση του Palafrugell, η Μαδρίτη ακολουθεί μια διαφορετική πορεία. Εκεί δεν επιδιώκεται ο περιορισμός του πρόχειρου φαγητού, αλλά η μεταμόρφωσή του σε ένα προϊόν υψηλής γαστρονομίας.

Η τάση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «gourmetización» ή «sofisticación», όροι που δηλώνουν την είσοδο του fast food στον χώρο της ποιοτικής, δημιουργικής κουζίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα παράδειγμα ήταν το Mómö, το οποίο παρουσίαζε το κεμπάπ ως γκουρμέ επιλογή, με δημιουργίες υπό την καθοδήγηση σεφ με αστέρι Michelin. Παρόμοια φιλοσοφία έχει και το Jekes, το οποίο επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το κεμπάπ ως σύγχρονη και «ψαγμένη» γευστική εμπειρία.

Η ίδια τάση έχει επηρεάσει και τα μπέργκερ, που πλέον σερβίρονται σε πιο ποιοτικές εκδοχές, δημιουργημένες από γνωστούς σεφ.

Όπως και στη Γαλλία, έτσι και στην Ισπανία, τα fast food αντικαθιστούν σταδιακά τις μικρές, παραδοσιακές επιχειρήσεις, ενώ τώρα φαίνεται πως ακόμη και τα hot dogs, προσπαθούν να αποκτήσουν θέση στα τραπέζια των πιο εύπορων περιοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ fast food
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ