Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εφαρμόζουν τα κράτη της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης, Κάγια Κάλλας.
Πρόκειται για το 17ο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά του λεγόμενου ρωσικού σκιώδους στόλου για τη μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορά 200 πλοία του σκιώδους στόλου της», έγραψε στο Χ η Κάγια Κάλας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. «Και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προετοιμάζονται. Οσο η Ρωσία θα συνεχίζει τον πόλεμο, τόσο η απάντησή μας θα είναι δριμεία», πρόσθεσε.
Το tweet της Κάγια Κάλλας για τις κυρώσεις
Κάλλας: Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε το επόμενο πακέτο κυρώσεων για να αυξήσουμε την πίεση επί της Ρωσίας
Το 18ο πακέτο κυρώσεων που συζητείται προβλέπει ειδικότερα κυρώσεις κατά των Nord Stream 1 και Nord Stream 2, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αγωγοί μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι Nord Stream 1 και Nord Stream 2 συνδέουν την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής και έχουν εγκαταλειφθεί μετά τις μυστηριώδεις εκρήξεις τον Σεπτέμβριο 2022, λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κατασκευή του Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το 2021. Δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη άδεια εξαγωγής για να ξεκινήσει την μεταφορά φυσικού αερίου δεδομένης και της αύξησης της έντασης με την Μόσχα.
«Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε το επόμενο πακέτο κυρώσεων για να αυξήσουμε την πίεση επί της Ρωσίας», εξήγησε σήμερα η Κάγια Κάλας. Αυτό αφορά «την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, την ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα», διευκρίνισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι κυρώσεις έρχονται, σχεδόν μία ημέρα μετά, την επικοινωνία Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι συμφώνησαν να να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.
Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τραμπ ανέφερε ότι ενημέρωσε για το σχέδιο αυτό τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς και ηγέτες της ΕΕ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας σε μια ομαδική τηλεφωνική κλήση μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν.
«Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία και, ακόμη πιο σημαντικό, για να ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ τον πόλεμο», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος, προσθέτοντας αργότερα από τον Λευκό Οίκο ότι εκτιμά πως «έχει γίνει κάποια πρόοδος».
Από την πλευρά του ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στήριξή του προς την επανάληψη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.
Όμως μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος πρόεδρος αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι προσπάθειες «είναι σε γενικές γραμμές στον σωστό δρόμο».
«Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ συμφωνήσαμε ότι η Ρωσία θα προτείνει, και είναι έτοιμη να εργαστεί με την ουκρανική πλευρά, πάνω σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους από το Σότσι.