Το ΝΑΤΟ παίρνει νέα μέτρα κατά της Ρωσίας για τους πυραύλους 9M729 - iefimerida.gr

Το ΝΑΤΟ παίρνει νέα μέτρα κατά της Ρωσίας για τους πυραύλους 9M729

Ρωσικός πύραυλος 9M729
Ρωσικός πύραυλος 9M729 / Φωτογραφία: ΑΡ/Pavel Golovkin
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα αντιμετώπισης της απειλής των ρωσικών πυραύλων 9Μ729, που συνιστούν παραβίαση της συνθήκης INF, ενέκρινε το ΝΑΤΟ.

«Οι χώρες του NATO θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα (...) αλλά δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. «Η αντίδρασή μας θα είναι αμυντική, μετρημένη και συντονισμένη», επέμεινε, εξηγώντας πως σκοπός είναι η «αποτελεσματική, ασφαλής» αποτροπή και όχι μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Συμπλήρωσε δε ότι εγκρίθηκε μια γκάμα πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για να μην δημιουργήσει όπως εξήγησε προβλήματα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο αν η Ρωσία αρνηθεί να επιστρέψει στην τήρηση (σ.σ. της INF) με τρόπο καθαρό και επαληθεύσιμο», διευκρίνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το NATO απαιτεί η Ρωσία —η οποία αντιτείνει πως τηρεί απαρέγκλιτα τη συνθήκη— να καταστρέψει το νέο πυραυλικό σύστημα πριν από τη 2α Αυγούστου. Οι νέοι πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και το Σύμφωνο θεωρεί πως απειλούν ευρωπαϊκές πόλεις, κατά παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που υπέγραψαν το 1987 οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση, διάδοχη της οποίας θεωρείται η Ρωσία. Η συνθήκη απαγόρευσε τους πυραύλους επιφανείας που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κι έχουν δραστικό βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.550 χιλιομέτρων.

ΝΑΤΟ: «Η επιλογή της Ρωσίας είναι απλή»

Η διμερής συμφωνία επέτρεψε να εξαλειφθεί η απειλή των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων Κρουζ των ρωσικών και των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων (SS20 και Pershing αντιστοίχως) που ήταν ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη. Θεωρείται ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου. «Φανήκαμε υπομονετικοί, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει αυτά τα όπλα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτοί οι πύραυλοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν», επέμεινε. Οι ΗΠΑ έχουν αναγγείλει την απόφασή τους να αποσυρθούν από την INF, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι αρνείται να την τηρήσει. «Το τέλος της συνθήκης INF θα γίνει πραγματικότητα τη 2α Αυγούστου», θύμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Το βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων 9M729 αγγίζει τα 2.000 χλμ. σύμφωνα με ειδικούς.
Το βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων 9M729 αγγίζει τα 2.000 χλμ. σύμφωνα με ειδικούς

«Η Ρωσία έχει μπροστά της μια απλή επιλογή: είτε εκτελεί κι εγκαταλείπει το πυραυλικό της σύστημα, ή συνεχίζει την επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά της», έκρινε ο Στόλτενμπεργκ. «Το σημαντικότερο είναι η ενότητα στο NATO», δήλωσε νωρίτερα χθες η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως είναι προς «το κοινό μας συμφέρον» η Ρωσία να επιστρέψει στην τήρηση της INF.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία απειλεί με αντίμετρα

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ότι παραβίασε την INF αναπτύσσοντας το πυραυλικό σύστημα αυτό, που διαβεβαιώνει ότι έχει δραστικό βεληνεκές 480 χιλιομέτρων. Ωστόσο δυτικοί ειδικοί σε εξοπλιστικά θέματα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η εμβέλειά του είναι ως και 2.000 χιλιόμετρα. Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι εάν η Ουάσινγκτον αποχωρήσει, θα τη μιμηθεί και χθες προειδοποίησε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει με τη σειρά της πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα. «Είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές», είπε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Η ευθύνη για την όποια επιδείνωση των στρατιωτικών και διπλωματικών σχέσεων «επαφίεται ασφαλώς στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», πρόσθεσε.

Το συμβούλιο NATO-Ρωσίας έχει συγκληθεί «την προσεχή εβδομάδα» στην έδρα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, υπενθύμισε. Το συμβούλιο αυτό, όργανο διαβούλευσης των δύο άλλοτε εχθρών του ψυχρού πολέμου, δημιουργήθηκε το 2002. Οι εργασίες του διεξάγονται σε επίπεδο πρεσβευτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΑ πύραυλοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ