Είναι επίσημο: Ο Πούτιν ανέστειλε τη Συνθήκη INF με τις ΗΠΑ -Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα - iefimerida.gr

Είναι επίσημο: Ο Πούτιν ανέστειλε τη Συνθήκη INF με τις ΗΠΑ -Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν/ Φωτογραφία: AP- Alexei Nikolsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται η Συνθήκη INF μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κάτι που είχε προαναγγείλει πως θα πράξει, μετά την αντίστοιχη απόφαση της Ουάσινγκτον.

Η Συνθήκη INF μπορεί να «αναβιώσει» αν οι ΗΠΑ «εξαλείψει τις προηγούμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεών της υπό τη Συνθήκη», αναφέρει το διάταγμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Σε διαφορετική περίπτωση, η Συνθήκη απλά θα εκπνεύσει (αυτό θα γίνει εντός εξαμήνου) και θα πάψει η ισχύς της.

Πρόκειται για τη Συνθήκη που είχαν υπογράψει η Σοβιετική Ενωση και οι ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 1987 και η οποία απαγόρευε στις δύο χώρες να έχουν πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ επανειλημμένα είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι την παραβίαζε, κάτι που η Μόσχα απέρριπτε κατηγορηματικά και με τη σειρά της εξέφρασε ανησυχία ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμορφώνεται με τους όρους της Συνθήκης.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη Συνθήκη INF, με σκοπό να αποσυρθούν από αυτή εντός εξαμήνου αν η Ρωσία δεν αρχίσει να συμμορφώνεται πραγματικά με αυτή. Μια ημέρα αργότερα, ο Πούτιν με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη Συνθήκη, κάτι που πλέον επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ