Μέση Ανατολή: Θετικό το σχέδιο Τραμπ, λέει ο Μπόρις Τζόνσον - iefimerida.gr

Μέση Ανατολή: Θετικό το σχέδιο Τραμπ, λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο
Ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικό πρόσημο βλέπει ο Μπόρις Τζόνσον στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως κανένα σχέδιο για τη Μέση Ανατολή δεν είναι τέλειο, αλλά εκείνο που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει το θετικό ότι είναι μια λύση δύο κρατών της Μέσης Ανατολής και θα πρέπει να εξεταστεί από τους ηγέτες των Παλαιστινίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κανένα ειρηνευτικό σχέδιο δεν είναι τέλειο, αλλά αυτό εδώ έχει το θετικό μιας λύσης δύο κρατών, είναι μια λύση δύο κρατών, θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Τζόνσον στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αίγυπτος: Να εξετάσουν Ισραήλ και Παλαιστίνη το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου εκτιμά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση για την επίτευξη συνολικής και δίκαιης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, τερματίζοντας την Παλαιστινιακή-Ισραηλινή σύγκρουση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει, τονίζοντας ότι «η Αίγυπτος αναγνωρίζει τη σημασία της εξέτασης της πρωτοβουλίας της αμερικανικής κυβέρνησης από τη σκοπιά της σημασίας της επίτευξης της επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος, αποκαθιστώντας έτσι στους παλαιστινιακούς λαούς τα πλήρη νόμιμα δικαιώματά τους μέσω της εγκαθίδρυσης ενός κυρίαρχου ανεξάρτητου κράτους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Αίγυπτος καλεί τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη να προβούν σε προσεκτική και εμπεριστατωμένη εξέταση του αμερικανικού οράματος για την επίτευξη ειρήνης και ανοικτών διαύλων διαλόγου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για την επίτευξη συμφωνίας που να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες των δύο λαών να επιτύχουν μια συνολική και δίκαιη ειρήνη και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους».

Τι προτείνει ο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα κράτος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «Εβραϊκό κράτος», «να απορρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της» και να ενισχύσουν τα θεσμικά τους όργανα. Εάν συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν και τελικά να αποκτήσουν κράτος, θα πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Επίσης, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ στο έδαφός του των οικισμών που ανέγειρε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης θα καταλήξει έτσι επισήμως στο εβραϊκό κράτος, μειώνοντας την περιοχή της Παλαιστίνης.

This is what a future State of Palestine can look like, with a capital in parts of East Jerusalem. pic.twitter.com/39vw3pPrAL— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 28, 2020

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης θα είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ. Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κάτι που βρήκε την αντίδραση της Παλαιστίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμπάς: Δεν δεχόμαστε πρόταση χωρίς πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ιερουσαλήμ

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, βρίσκει τείχος από την πλευρά της Παλαιστίνης. Ο Μαχμούντ Αμπάς σε δηλώσεις του τόνισε πως απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, 'Αραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους. Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει».

Την ίδια ώρα, στην Δυτική Οχθη ξέσπασαν επεισόδια σε συγκρούσεις Παλαιστινίων, που διαμαρτύρονταν για το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ στην Μέση Ανατολή. Περίπου 200 άτομα συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Ραμάλα, με αποτέλεσμα 13 άτομα να τραυματιστούν.

Μεσανατολικό: Αντίθετη η Τουρκία, σκεπτική η Ρωσία

Το πλάνο των ΗΠΑ για την λύση στο Μεσανατολικό, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από άλλες χώρες. Η Ρωσία προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός».

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τονίζοντας πως η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία από την πλευρά της, απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια «απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους» πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Γερμανία: Λύση στη Μέση Ανατολή αποδεκτή μόνο και από τα δύο μέρη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». «Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναδιατύπωσε την «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών». Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ