Να γιατί ζητά τη βοήθεια της Μαντόνα η Αμιένη της Γαλλίας - iefimerida.gr

Να γιατί ζητά τη βοήθεια της Μαντόνα η Αμιένη της Γαλλίας

Η Μαντόνα
H Μαντόνα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Jose Luis Magana
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι κοινό έχουν η Μαντόνα και η Αμιένη στη βόρεια Γαλλία;

Σίγουρα όχι πολλά, λέει η δήμαρχος της πόλης, Μπριζίτ Φουρέ, ομολογώντας ότι η Μαντόνα ίσως και να μην έχει ακούσει το όνομα της Αμιένης.

Ωστόσο, η δήμαρχος επιμένει ότι υπάρχει μια ειδική σχέση ανάμεσα στη διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια -η οποία εξακολουθεί να προκαλεί στα 64 της με τις εμφανίσεις της- και την Αμιένη, με τη μορφή ενός πίνακα των αρχών του 19ου αιώνα, που κοσμούσε κάποτε το μουσείο της πόλης, μέχρι που χάθηκε στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κι έκτοτε εξαφανίστηκαν τα ίχνη του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, η Φουρέ απευθύνει έκκληση στη Μαντόνα να δανείσει στην Αμιένη τον πίνακα, με τίτλο «Άρτεμις και Ενδυμίων», που πιστεύεται ότι φιλοτέχνησε ο Ζερόμ Μαρτίν Λανγκλουά, για να τη βοηθήσει στην προσπάθειά της να επιλεγεί ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2028.

«Μαντόνα, πιθανώς δεν έχεις ακούσει την Αμιένη… αλλά υπάρχει ένας ειδικός σύνδεσμος ανάμεσα σε σένα και την πόλη μας», λέει η δήμαρχος στο βίντεο με την έκκλησή της. «Αυτός ο πίνακας είναι πιθανώς έργο που δάνεισε το Λούβρο στο Μουσείο της Αμιένης πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον οποίο χάσαμε τα ίχνη του», προσθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ελαιογραφία, που είχε παραγγείλει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ' για το «σαλόνι της Αρτέμιδος» στα ανάκτορα των Βερσαλλιών και ολοκληρώθηκε το 1822, απέκτησε η Γαλλική Δημοκρατία το 1873. Εκτίθετο στο Μουσείο Καλών Τεχνών, νυν Musée de Picardie της Αμιένης από το 1878, αλλά πιστευόταν ότι καταστράφηκε κατά τον βομβαρδισμό της πόλης το 1918.

Πρόσφατο δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανέφερε ότι ο πίνακας ή κάποιος σχεδόν πανομοιότυπός του, αλλά χωρίς την υπογραφή του Λανγκλουά ή κάποια χρονολογία, επανεμφανίστηκε το 1989 σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, όπου η Μαντόνα πλήρωσε 1,3 εκατ. δολάρια, δηλαδή υπερτριπλάσιο ποσό της εκτιμώμενης αξίας του, για να τον αποκτήσει.

Την εποχή εκείνη ουδείς στη Γαλλία φάνηκε να αναγνωρίζει τον πίνακα ως έργο του Λανγκλουά, αλλά το 2015 ένας έφορος μουσείου από την Αμιένη τον παρατήρησε στο φόντο μιας φωτογραφίας της Μαντόνα από το σπίτι της, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paris Match.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Μάρτιο του 1918, σε μια προσπάθεια να σπάσουν το συμμαχικό μέτωπο, οι Γερμανοί σφυροκόπησαν την Αμιένη επί 28 μερόνυχτα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και τμήμα του μουσείου της, οι πίνακες του οποίου είχαν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία για να προφυλαχθούν. Όταν επέστρεψαν μετά τον πόλεμο στην Αμιένη, έλειπε το έργο του Λανγκλουά.

Ο πίνακας που αγόρασε η Μαντόνα είναι κατά τρία εκατοστά μικρότερος από εκείνον που χάθηκε στην Αμιένη, με ειδικούς να διερωτώνται κατά πόσον είναι ο αυθεντικός -και αφαιρέθηκαν η υπογραφή του καλλιτέχνη και η χρονολογία που τον φιλοτέχνησε-, ή ένα αντίγραφό του.

Το Μουσείο της Αμιένης έχει κινηθεί νομικά κατά «αγνώστων» για την κλοπή του πίνακα, αλλά η δήμαρχος επιμένει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη Μαντόνα.

«Είναι σαφές, δεν αμφισβητούμε επ’ ουδενί ότι αποκτήσατε νόμιμα αυτό το έργο. Θα μπορούσατε να μας το δανείσετε με αφορμή το αίτημά μας να αναγορευθεί η Αμιένη σε πολιτιστική πρωτεύουσα το 2028, για να ανακαλύψουν εκ νέου οι κάτοικοί μας αυτό το έργο και να το απολαύσουν; Αυτό προσεύχομαι και αυτή την ευχή σάς παρουσιάζω», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ποια πόλη θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαντόνα Αμιένη Γαλλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ