Μακρόν και Πούτιν, δύο κόσμοι συγκρούστηκαν -Όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο Στρασβούργο - iefimerida.gr

Μακρόν και Πούτιν, δύο κόσμοι συγκρούστηκαν -Όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο Στρασβούργο

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφίες: AP
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΠΟΣ

Σε ομιλία του σήμερα, γιορτάζοντας την Ημέρα της Ευρώπης, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στο Στρασβούργο για την Ουκρανία, αλλά και τους στόχους και τα οράματα της Ένωσης.

Βρέθηκε, έτσι, στον αντίποδα της ομιλίας Πούτιν, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, στην Κόκκινη Πλατεία, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού που συνέβαλαν στην ήττα της χιτλερικής Γερμανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρθηκε σε νέες «ναζιστικές» απειλές στην Ουκρανία, αναμασώντας το αβάσιμο αφήγημά του περί «αποναζιστικοποίησης» της γειτονικής χώρας ως έναν εκ των βασικών λόγων της εισβολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε, επίσης, βέλη κατά της Δύσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η «Ρωσία απέκρουσε αυτή την επιθετικότητα προληπτικά. Ήταν η μόνη σωστή απόφαση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, ισχυρού κράτους».

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος μίλησε στο Στρασβούργο για την Ημέρα της Ευρώπης, και αργότερα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην πρώτη διεθνή συνάντηση που θα έχει μετά την επανεκλογή του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σημερινή παρέλαση για την 9η Μαΐου στη Μόσχα / Φωτογραφία: AP/ Anton Novoderezhkin
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σημερινή παρέλαση για την 9η Μαΐου στη Μόσχα / Φωτογραφία: AP/ Anton Novoderezhkin
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν: Η ειρήνη δεν θα οικοδομηθεί με την ταπείνωση της Ρωσίας

Όταν ρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη τύπου για τη στρατιωτική παρέλαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Ευρώπη και Ρωσία έδειξαν «δύο πολύ διαφορετικά πρόσωπα της 9ης Μαΐου», κατά την οποία γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης αλλά και η Ημέρα Νίκης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέοι χορεύουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών.

«Από τη μια πλευρά υπάρχει η διάθεση μιας επίδειξης δύναμης, εκφοβισμού, καθώς και μια πολεμοχαρής ομιλία, ενώ εδώ υπάρχει μια ένωση πολιτών που έχουν ένα σχέδιο σταθερότητας, για να σκεφτούν το μέλλον τους και να προχωρήσουν με τις διαφορές που έχουν και με τις διαφορετικές γλώσσες που μιλούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Μακρόν, η ειρήνη δεν θα οικοδομηθεί με την «ταπείνωση της Ρωσίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας «τον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία».

Αφού χειροκρότησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει η ευρωπαϊκή πλευρά για αυτόν τον πόλεμο: «Έχουμε κινητοποιήσει όσο ποτέ άλλοτε σημαντικούς στρατιωτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς πόρους και πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για μία αποφασιστική απάντηση στον επισιτιστικό κίνδυνο, συνεχίζοντας να μιλάμε τη γλώσσα της δικαιοσύνης».

Μακρόν: «Η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία»

Ακόμη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

«Στόχος μας μπροστά στη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στο λαό της, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου πέραν της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν: Αγώνας ενάντια στην ατιμωρησία «ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία»

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε ότι είναι «άνευ προηγουμένου» και έχουν στόχο να εμποδίσουν τις πηγές χρηματοδότησης αυτού του πολέμου. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, κινητοποιώντας -όσο ποτέ άλλοτε- σημαντικά στρατιωτικά, χρηματοοικονομικά και ανθρωπιστικά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων.

«Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία», τόνισε, στη συνέχεια ο Εμ. Μακρόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν είναι σε πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Δρούμε ως Ευρωπαίοι για την διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «είναι αρμοδιότητα της Ουκρανίας να ορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία». Σημείωσε, επίσης, ότι το χρέος της ΕΕ είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης. «Μετά θα είμαστε εκεί για να ξαναχτίσουμε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, πως όταν η ειρήνη επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος , «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης».

Μακρόν: «Αδέλφια μας οι Ουκρανοί, μακρύς όμως ο δρόμος της ένταξης»

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης παρά σε «αρκετές δεκαετίες»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ουκρανία, με τον αγώνα και το θάρρος της, είναι ήδη σήμερα ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας. Αλλά ακόμα κι αν αύριο της χορηγούσαμε το καθεστώς του υποψηφίου (…) για ένταξη (…), όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία θα διαρκούσε αρκετά χρόνια, στην πραγματικότητα πιθανώς αρκετές δεκαετίες, εκτός κι αν αποφασίσουμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις για την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και, επομένως, να ξανασκεφτούμε πλήρως την ενότητα της Ευρώπης μας, και μερικές φορές τις αρχές που απαιτούμε από τα μέλη μας. Και όλοι το θέλουμε».

«Μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε το δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της», συνέχισε ο Μακρόν. Επί του θέματος πρόσθεσε: «Το ερώτημα παραμένει, πώς να οργανώσουμε την Ευρώπη. Είναι ιστορική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σήμερα. Και η απάντηση είναι να δημιουργήσουμε αυτό που θα ονόμαζα μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή οργάνωση θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων».

Μακρόν: Η Γαλλία έκανε μία σαφή, ευρωπαϊκή επιλογή

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος επέστρεψε στην επανεκλογή του, κατά την πρώτη του μεγάλη ομιλία μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Φωτογραφία: AP / Jean-Francois Badias
Φωτογραφία: AP / Jean-Francois Badias
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Γαλλία έκανε για άλλη μια φορά μια σαφή επιλογή για την Ευρώπη, δίνοντάς μου μια νέα εντολή να συνεργαστώ με όλους σας για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη και πιο κυρίαρχη Ευρώπη», είπε.

«Οι κρίσεις δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από την ατζέντα μας», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η «ατζέντα» της Ένωσης περιλαμβάνει ειδικότερα:

Την προστασία του κλίματος, την υγεία και την ποιότητα των τροφίμων μας· μια πιο δίκαιη Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς· μια Ευρώπη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών· μια Ευρώπη εφοδιασμένη με τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, μια αλληλέγγυα Ευρώπη, για την υπεράσπιση των αξιών μας και του κράτους δικαίου.

Ο Μακρόν επιμένει στην «ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Ρομπέρτα Μετσόλα και ο Εμανουέλ Μακρόν στη σημερινή ομιλία για το Μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο / Φωτογραφία: AP/ Jean-Francois Badias
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Ρομπέρτα Μετσόλα και ο Εμανουέλ Μακρόν στη σημερινή ομιλία για το Μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο / Φωτογραφία: AP/ Jean-Francois Badias
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πανδημία, ο πόλεμος μάς έχουν δείξει τα τρωτά μας σημεία και τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει εάν δεν ανταποκριθούμε γρήγορα και σθεναρά σε αυτές τις απρόσμενες κρίσεις. Αυτά μας δείχνουν την ανάγκη για ακόμη πιο ισχυρή επένδυση στην άμυνα, την προετοιμασία για νέες μορφές σύγκρουσης και την υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς της Ένωσης».

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την αρχή της διαφοροποίησης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ήγειρε το αίτημα για «συνεχιζόμενες δημοκρατικές καινοτομίες» στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τους «εκλογικούς μας κανόνες, τους κανόνες μας για τον διορισμό των αντιπροσώπων μας, τους κανόνες ελέγχου μας, τα δικαιώματα πρωτοβουλίας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις πρωτοπορίες, γιατί αυτές ήταν πάντα καρποφόρες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», προσθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέει ότι δεν προωθεί μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», αλλά υπερασπίζεται την αρχή της «διαφοροποίησης ανοιχτής σε όλους πιστής στην ιστορία μας και στις φιλοδοξίες των ιδρυτών της Ευρώπης».

Μακρόν: Είναι θετικό οι συνθήκες να αναθεωρούνται

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι «ευνοϊκός» υπέρ μιας αναθεώρησης των Συνθηκών κι ελπίζει να συγκλιθεί μία «συνέλευση» από τον Ιούνιο η οποία να αναλάβει αυτό το καθήκον.

«Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω», είπε υπό το χειροκρότημα των ευρωβουλευτών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ημέρα της Ευρώπης/ Φωτογραφία: AP
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ημέρα της Ευρώπης/ Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, αυτή η σύμβαση «πρέπει να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο από την αρχή».

«Πρέπει να ξεκινά κανείς μια συνέλευση έχοντας επίγνωση από που έρχεται. Γνωρίζω εκ πείρας πως, όταν ξεκινάς τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες, αν δεν έχεις μία ξεκάθαρη ιδέα από την αρχή, σπανίως θα βρεθείς να έχεις μία στο τέλος», είπε ειρωνικά, υπονοώντας τη σύμβαση για το κλίμα που είχε ο ίδιος ξεκινήσει κατά την πρώτη του θητεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ