Επίδειξη δύναμης και δικαιολόγηση της εισβολής από τον Πούτιν -Ούτε λέξη για «συντέλεια», πυρηνικά - iefimerida.gr

Επίδειξη δύναμης και δικαιολόγηση της εισβολής από τον Πούτιν -Ούτε λέξη για «συντέλεια», πυρηνικά

Ο Πούτιν στην παρέλαση στη Μόσχα για την «Ημέρα της Νίκης»
Ο Πούτιν στην παρέλαση στη Μόσχα για την «Ημέρα της Νίκης»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην Κόκκινη Πλατεία δεν περιλάμβανε καμία νέα σημαντική ανακοίνωση, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε απλώς να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την, όπως και στο παρελθόν, ως ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, τη «μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».

Μιλώντας ενώπιον άνω των 10.000 Ρώσων στρατιωτών ο Πούτιν επανέλαβε τα επιχειρήματα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» υποστγηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είχε καμία άλλη επιλογή καθώς η Δύση σχεδίαζε επίθεση και στην Κριμαία. «Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απάντηση στην επιθετικότητα», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Πούτιν δεν κήρυξε γενική κινητοποίηση ούτε κήρυξε επίσημα τον πόλοεμο στην Ουκρανία, δύο σενάρια που σύμφωνα με ειδικούς θα συνιστούσαν περαιτέρω κλιμάκωση. Επίσης υπογραμμίζουν ότι από την ομιλία του Ρώσου προέδρου απουσίαζαν απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς εντείνονταν το τελευταίο διάστημα οι ανησυχίες στη Δύση για τη ρητορική του Κρεμλίνου, που σηματοδοτούσε ότι σκεφτόταν το ενδεχόμενο να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα.

Όμως, όπως τονίζουν, δεν υπήρξαν και ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του Πολέμου. «Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που αναφέρθηκε στα πεδία των μαχών… στο Ντονμπάς, παρά στο σύνολο της Ουκρανίας», σχολίασε ο δημοσιογράφος του CNN, Νικ Ρόμπερτσον, σημειώνοντας ότι «ελάχιστα» υπήρχαν στην ομιλία του Πούτιν για τα σχέδια της Ρωσίας για τα μελλοντικά βήματά της στην Ουκρανία. Ορισμένοι παρατηρητές προέβλεπαν νωρίτερα ότι ο Πούτιν ίσως επιζητούσε τερματισμό των εχθροπραξιών ανακηρύσσοντας τη νίκη των δυνάμεών του στο Ντονμπάς. Αντίθετα, όπως αναμενόταν, ο Πούτιν προσπάθησε να παρουσιάσει την εισβολή στην Ουκρανία ως συνέχεια του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» κατά του Ναζισμού.

Ο Πούτιν παρουσίασε τη Ρωσία ως «θύμα»

Για την ειδικό σε στρατιωτικά θέματα που αφορούν στη Ρωσία, Καταρίνα Ζισκ, δεν αιφνιδίασε το γεγονός ότι ο Πούτιν συνέδεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «πλέκοντας το εγκώμιο του σοβιετικού παρελθόντος και εκμεταλλευόμενος τη σοβιετική νοσταλγία που είναι διαδεδομένη στη Ρωσία και τροφοδοτείται από τις ρωσικές Αρχές», όπως είπε στο BBC. Η αναλύτρια σημείωσε ότι ο Πούτιν επανέλαβε τις γνωστές ψευδείς αιτιάσεις κατά του ΝΑΤΟ ότι σχεδίαζε πυρηνικό χτύπηα και μίλησε για τη μάχη κατά των «επινοημένων Ουκρανών ναζί».

Πρόκειται, λέει, για ένα μέρος του σχεδίου του Πούτιν να παρουσιάσει τη χώρα του ως πολιορκούμενο οχυρό και να πε4ίσει ότι οι αποτυχίες στη Ρωσία μετά τη δεκαετία του 1990 οφείλονται στον υπονομευτικό ρόλο της Δύσης. «Βάζει τη Ρωσία στο ρόλο του θύματος», σημειώνει. «Κι αυτό το κάνει και για να δικαιολογήσει και να δώσει κάποια λογική γι’ αυτόν τον πόλεμο». Η ίδια, πάντως, εξεπλάγη που ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε φιλοδυτικούς «προδότες» στη Ρωσία και δεν αναζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους σε όσους αμφισβητούν τη λογική του πολέμου. Σημειωτέον, είπε, ότι ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία είναι σε πόλεμο όχι μόνον με την Ουκρανία, αλλά και το ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προβλέψιμη» επίθεση του Πούτιν στο ΝΑΤΟ

Για τον στρατιωτικό αναλυτή του βρετανικού Sky News και πρώην γενικό επιτελάρχη της Βρετανίας, Λόρδο Ντάνατ, ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ είναι εν προκειμένω ο «επιτιθέμενος» ήταν προβλέψιμος. Ήταν πιθανό ο Ρώσος ηγέτης, είπε ο Ντάνατ, «να προσπαθήσει να το παρουσιάσει κατ’ αυτόν τον τρόπο και να περάσει στο λαό του το μήνυμα ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι επιθετικός»,

Πρόσθεσε δε ότι το μήνυμα του Πούτιν στους συμπατριώτες του είναι ότι πρόκειται για μια «σημαντική και αναγκαία αμυντική επιχείρηση για να δείξει στο λαό της Ρωσίας ότι είναι μεγάλος ηγέτης και θα υπερασπιστεί τις αξίες τους. Εξ ου και η προσπάθεια να πείσει ότι οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς σχεδίαζαν με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, με δυτική υποστήριξη, μια εισβολή για να επιτεθούν στη Ρωσία».

Σημείωσε δε ότι η ομιλία Πούτιν δεν περιείχε «καμία αναφορά στην αποτυχημένη επιχείρηση γύρω από το Κίεβο».

Ούτε κουβέντα για «νίκη» από τον Πούτιν

Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέλντον, επεσήμανε από την πλευρά του ότι εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από την ομιλία του Ρώσου προέδρου απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά για «νίκη» στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο μεγάλος απών, ωστόσο, από την ομιλία του Πούτιν ήταν η όποια “νίκη”. Είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες μάχονται ηρωικά στο Ντονμπάς, αλλά δεν αναφέρθηκε στη Μαριούπολη, ή άλλα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία».

Από την πλευρά του ο Ρόλαντ Όλιφαντ, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, έκανε λόγο για μια απογοητευτική ομιλία από μέρους του Ρώσου προέδρου, επισημαίνοντας:

«Ο φόρος τιμής του στους πεσόντες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στερεότυπος και οι δικαιολογίες του για τον τρέχοντα πόλεμο ήταν τελετουργικές επαναλήψεις όλων όσα έχουμε ακούσει προηγουμένως. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια σπάνια αναφορά στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία ο Πούτιν είπε στην ομιλία του ότι «ο θάνατος καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας φέρνει θλίψη σε όλους μας και συνιστά ανεπανόρθωτη απώλεια για συγγενείς και φίλους», προσθέτοντας ότι υπέγραψε νόμο για την παροχή ειδικής υποστήριξης για τα παιδιά «των νεκρών και τραυματισμένων συντρόφων». Από τα τέλη Μαρτίου έχει να δώσει η Μόσχα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων στις δυνάμεις της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ έως και 40.000 Ρώσοι στρατιώτες, σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ