Λιβυκή κυβέρνηση στους Ευρωπαίους: Στη χώρα υπάρχουν 3-4 εκατ. παράνομοι μετανάστες -Δίνουμε μάχη με συμμορίες - iefimerida.gr

Λιβυκή κυβέρνηση στους Ευρωπαίους: Στη χώρα υπάρχουν 3-4 εκατ. παράνομοι μετανάστες -Δίνουμε μάχη με συμμορίες

Μετανάστες στο λιμάνι του Ρεθύμνου
Μετανάστες στο λιμάνι του Ρεθύμνου / Φωτογραφία: Vaso Kaliafentaki / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμη να συνεργαστεί με τους «εταίρους» της για τη λύση της παράνομης μετανάστευσης δηλώνει η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μετά τη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι της με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Τρίπολη.

Στη Λιβύη υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία με τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, εκτιμά η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και υπουργών του με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τρίπολη κάνει λόγο για «μάχη ενάντια σε συμμορίες» και «θύλακες χάους», ενώ διαβεβαιώνει ότι έχει «σχέδιο» που αποσκοπεί στην εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης διαμηνύει ότι επιδιώκει να υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στη σχετική ανακοίνωση περιγράφεται η σύνθεση της σημερινής συνάντησης. Αναφέρεται πως η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση φιλοξένησε την Τρίτη υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών αρμόδιων για τα εσωτερικά θέματα και εκπροσώπων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, προκειμένου να συζητηθούν οι αυξανόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση, υπό το πρίσμα της επείγουσας ανάγκης για μια συλλογική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου ζητήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι, ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών, Ασφάλειας, Μεταρρυθμίσεων και Ισότητας Μπάιρον Καμιλέρι, ο πρέσβης της ΕΕ στη Λιβύη Νίκολα Ορλάντο και ο γενικός διευθυντής της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Κόλπου, πρέσβης Στέφανο Σανίνο.

Ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα επισήμανε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Λιβύη «διεξάγει μια πραγματική μάχη ενάντια σε συμμορίες και ένοπλες ομάδες που επωφελούνται από το μεταναστευτικό ζήτημα και εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων και στο οργανωμένο έγκλημα, τονίζοντας ότι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν άμεση απειλή τόσο για την τοπική όσο και για τη διεθνή ασφάλεια».

Ο Ντμπέιμπα σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο μεταβατικό υπουργείο Εσωτερικών την προετοιμασία ενός «ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου» για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, εστιάζοντας στην πρακτική συνεργασία με τους εταίρους, αντανακλώντας μια σαφή πολιτική βούληση για την οικοδόμηση βιώσιμων λύσεων.

Δήλωσε ότι αυτό το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με μια μεγάλης κλίμακας εθνική εκστρατεία που προετοιμάζεται με την υποστήριξη αρκετών φιλικών χωρών. Η εκστρατεία στοχεύει στην εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης, στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και στην αποκατάσταση της τάξης σε περιοχές που εκμεταλλεύεται το οργανωμένο έγκλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Τρίπολη, «ο πρωθυπουργός της Λιβύης τόνισε πως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης συνδέεται με το ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της κρατικής εξουσίας και η εξουδετέρωση των θυλάκων χάους συμβάλλουν άμεσα στον έλεγχο των συνόρων και στη μείωση της παράνομης δραστηριότητας». Πρόσθεσε ότι «το όραμα της κυβέρνησης υπερβαίνει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και περιλαμβάνει την οικοδόμηση αποτελεσματικών θεσμών που σέβονται την κυριαρχία και τηρούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ζητώντας μια διεθνή συνεργασία που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κοινή ευθύνη, αντί για προσωρινές λύσεις».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Εμάντ αλ Τραμπέλσι, ανακοίνωσε ότι το εθνικό σχέδιο θα ξεκινήσει με αυξημένο εθελοντικό επαναπατρισμό και θα περιλαμβάνει την απέλαση οποιουδήποτε εισήλθε παράνομα στη χώρα και προκάλεσε ζητήματα ασφάλειας ή κοινωνικά. Εκτίμησε, επίσης, πως σήμερα στη Λιβύη υπάρχουν τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες.

Ο Αλ Τραμπέλσι τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί σοβαρή διεθνή συνεργασία» και εξέφρασε τη φιλοδοξία της μεταβατικής κυβέρνησης να υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεσμοθέτηση και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, διασφαλίζοντας την κατανομή των βαρών και την ενισχυμένη σταθερότητα στη Λιβύη και στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ