Η Κίνα «πολιορκεί» την Ταϊβάν με οικονομικές κυρώσεις, μποϊκοτάζ, κυβερνοεπιθέσεις και πολεμικές ασκήσεις - iefimerida.gr

Η Κίνα «πολιορκεί» την Ταϊβάν με οικονομικές κυρώσεις, μποϊκοτάζ, κυβερνοεπιθέσεις και πολεμικές ασκήσεις

Πολεμικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν
Πολεμικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν

Με μια σειρά άνευ προηγουμένου κινήσεων αντέδρασε η Κίνα στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να πατήσει το πόδι της η Νάνσι Πελόζι στο νησί, και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανακοίνωσε τη διενέργεια προκλητικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν και εκτοξεύσεων πυραύλων, ενώ γρήγορα το Πεκίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε αγροτικά προϊόντα από την Ταϊβάν και στις εξαγωγές κινεζικής άμμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ταξίδι της Πελόζι φέρνει τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα λίγους μήνες πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, που αναμένεται να ανανεώσει για τρίτη φορά τη θητεία του Σι.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η αντίδρασή του πρέπει να είναι αρκετά σκληρή για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό ακροατήριο, που υποδαυλίζουν με την πολεμοχαρή ρητορική τους σχολιαστές, αλλά να αποφύγει παράλληλα μια αποσταθεροποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και ένα πλήγμα στην οικονομία της χώρας του.

«Είναι ένα πραγματικό κρίσιμο για τον Σι Τζινπίνγκ παράθυρο από τώρα μέχρι το 20ό συνέδριο του κόμματος. Δεν έχει τα περιθώρια να εμφανιστεί αδύναμος, γι’ αυτό και υπάρχει τόση ανησυχία για το πού θα μπορούσαν να κινηθούν τα πράγματα», σχολίασε στην τηλεόραση του Bloomberg η Τζουντ Μπλανσέτ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να πώς αντέδρασε ήδη η Κίνα και τι κινήσεις μπορεί ακόμη να κάνει:

Ασκήσεις και πυραυλικές δοκιμές

Η Κίνα ανακοίνωσε σειρά ναυτικών και αεροπορικών στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από το νησί.

Στα γυμνάσια θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα και είναι από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα έστειλε 21 μαχητικά αεροσκάφη μέσα στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Το ημερήσιο ρεκόρ είναι 56 κινεζικά αεροσκάφη, από τις 4 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, παραβιάσεις που συνέπεσαν με στρατιωτικές ασκήσεις υπό τις ΗΠΑ σε κοντινή περιοχή.

Η Κίνα θα μπορούσε να κάνει κι άλλα βήματα. Η εφημερίδα «Global Times», φερέφωνο του ΚΚ, ανέφερε χθες ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους της Ταϊβάν, επικαλούμενη ειδικό, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει η Κίνα τον «έλεγχο» του εναέριου χώρου της Ταϊβάν και γειτονικών θαλάσσιων περιοχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομικά αντίποινα

Πριν από την άφιξη της Πελόζι, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από 100 και πλέον προμηθευτές από την Ταϊβάν, ενώ σήμερα το πρωί το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σταμάτησε τις εξαγωγές άμμου στην Ταϊβάν, ενώ στον κατάλογο προστέθηκε και μποϊκοτάζ σε ορισμένες εισαγωγές ψαριών και φρούτων.

Πέραν τούτων, απαγορεύθηκε σε κινεζικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και άτομα να συναλλάσσονται με εταιρείες από την Ταϊβάν.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν, με τον όγκο των διμερών συναλλαγών πέρυσι να φθάνει τα 328,3 δισ. δολάρια, κάτι που παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα στο Πεκίνο. Ωστόσο, η Κίνα χρειάζεται την Ταϊβάν για ημιαγωγούς.

Στο σταυρόνημα αυτονομιστές από την Ταϊβάν

Η Κίνα δεσμεύθηκε ότι θα θεωρήσει υπόλογους σκληροπυρηνικούς «αυτονομιστές» από την Ταϊβάν και θα τους επιβάλει ποινικές τιμωρίες, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο αξιωματούχο τού αρμόδιου για την Ταϊβάν γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διπλωματικές διαμαρτυρίες του Πεκίνου

To κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Σίε Φενγκ, κάλεσε επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς αργά το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «πρέπει να πληρώσει για τα λάθη».

Δεν αποκλείεται η Κίνα να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να επιστρέψει σύντομα στα πάτρια για το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Λιθουανία μετά από κόντρα για την Ταϊβάν, ενώ το 1995 το Πεκίνο ανακάλεσε τον τότε πρέσβη του στις ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της Ταϊβάν, Λι, στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνοεπιθέσεις

Η Ταϊβάν αντιμετώπισε κυβερνοεπιθέσεις αργά την Τρίτη, με το προεδρικό γραφείο να λέει ότι δέχθηκε ένα μπαράζ επιθέσεων επί 20' τις πρώτες απογευματινές ώρες, που ήταν 200 φορές χειρότερο από το συνηθισμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζει περιοδικές διακοπές.

Παράλληλα, οι οθόνες σε πολλά καταστήματα της αλυσίδας 7-Eleven στην Ταϊβάν δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις και εμφάνισαν το μήνυμα «Πολεμόχαρη Πελόζι φύγε, ξεκουμπίσου από την Ταϊβάν», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάλληλοι των καταστημάτων διακρίνονται να κλείνουν τις οθόνες.

Κατάληψη νησιού

Η πιο προκλητική κίνηση της Κίνας θα ήταν η κατάληψη ενός από τα μικρότερα νησιά της Ταϊβάν, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει λίαν απίθανο, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται ο στρατός της Κίνας για μια τέτοια κίνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιστορικό προηγούμενο, πάντως, υπάρχει. Στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός βομβάρδισε τα νησιά Κινμέν της Ταϊβάν, σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της νοτιοανατολικής Κίνας, με αποτέλεσμα να σπεύσουν οι ΗΠΑ να παράσχουν σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊπέι.

Το 2012, η ​​Κίνα κατέλαβε το Scarborough Shoal, έναν κοραλλιογενή ύφαλο που οι Φιλιππίνες διεκδικούν ως δικό τους, σε μια εδαφική διαμάχη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ, όπως σχολιάζει το Bloomberg, θα θεωρούσαν οποιαδήποτε κατάληψη ως μεγάλη κλιμάκωση, που θα μπορούσε να δοκιμάσει τα όρια της στρατιωτικής δέσμευσης του Μπάιντεν έναντι της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Κίνα, μια κίνηση που θα πυροδοτούσε ανησυχία σε γειτονικές χώρες στην Ασία, πολλές από τις οποίες έχουν επίσης εδαφικές διαφορές με το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ