«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν», λέει η Πελόζι -Στρατιωτικές ασκήσεις ξεκινά η Κίνα - iefimerida.gr

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν», λέει η Πελόζι -Στρατιωτικές ασκήσεις ξεκινά η Κίνα

Ταιβάν Κίνα ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι
Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι / Taiwan Presidential Office via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω, τόνισε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά στην απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα, Τετάρτη, η πρόεδρος της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών, εν μέσω της επίσκεψης που κάνει η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πελόζι: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν

«Η αντιπροσωπεία μας ήλθε στην Ταϊβάν για να καταστήσει ξεκάθαρα σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν», διεμήνυσε η Πελόζι, μιλώντας στην πρόεδρο της χώρας και άλλους αξιωματούχους στο προεδρικό γραφείο.

Η Πελόζι είπε επίσης ότι τώρα περισσότερο από ποτέ η αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν είναι «κρίσιμης σημασίας» και σημείωσε ότι «υπάρχει διμερής υποστήριξη για την Ταϊβάν στις ΗΠΑ».

«Η αποφασιστικότητα της Αμερικής να διατηρήσει τη δημοκρατία στην Ταϊβάν και στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει σιδερένια», είπε η Πελόζι. «Μέσα από ένα χωνευτήριο προκλήσεων, δημιουργήσατε μια ακμάζουσα δημοκρατία, με επικεφαλής μια γυναίκα πρόεδρο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας, υπό τέτοιες προκλητικές συνθήκες, ως επίδειξη της ακλόνητης υποστήριξης των ΗΠΑ». Τόνισε ακόμη ότι «οι στρατιωτικές ασκήσεις [της Κίνας] είναι αχρείαστη αντίδραση» και ότι η Ταϊβάν «παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση του status quo στο Στενό της Ταϊβάν».

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι.

Από την πλευρά της, η Πελόζι επισήμανε ότι «αν και σεβόμαστε την πολιτική της μίας Κίνας, η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι σημαντικότερη από ποτέ». Σημείωσε δε ότι «θέλουμε η Ταϊβάν να έχει πάντα ελευθερία, με ασφάλεια, δεν κάνουμε πίσω σε αυτό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υποστηρίζουμε το status quo, δεν θέλουμε να συμβεί τίποτε διά της βίας στην Ταϊβάν», υπογράμμισε. Οταν ρωτήθηκε για τις οικονομικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ταϊβάν λόγω της επίσκεψής της, η Πελόζι είπε ότι ο νόμος των ΗΠΑ για τα τσιπ ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές. Πρόσθεσε ότι τα δυνατά σημεία της Ταϊβάν «βρίσκονται στην τεχνολογική πρόοδο και τη δημοκρατική της ανάπτυξη».

Σε επιφυλακή η Ταϊβάν

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες-κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευθεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.

Η κινεζική πολιτική ηγεσία δεν κρύβει την οργή της για την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, προορισμένο να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πραγματικά πυρά

Το Πεκίνο ανακοίνωσε, ως αντίδραση, σειρά ναυτικών και αεροπορικών στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά γύρω από το νησί.

Στα γυμνάσια θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λάθος υπολογισμό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ταϊβάν προσπάθησαν να φανούν αποφασιστικοί και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ψύχραιμο τον πληθυσμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενίσχυσε τις προετοιμασίες του και θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο τη χρονική στιγμή που κρίνει εκείνο», ανέφερε. Ο στρατός θα «μείνει στις θέσεις του και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια. Ζητάμε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο και να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις».

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Στην άλλη πλευρά του στενού, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, όπως ιδίως την αναστολή της εξαγωγής άμμου στην Ταϊβάν. Πρόκειται για πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία εξέφρασε την «ανησυχία» της για «τις στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» του Πεκίνου σε αντίποινα για την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι, ορισμένες από τις οποίες θα εκτυλιχθούν εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τόκιο «εξέφρασε την ανησυχία του» στο Πεκίνο με δεδομένη τη «φύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» που θα συμπεριλάβουν «πραγματικά πυρά», εξήγησε ο Χιροκάζου Ματσούνο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Νάνσι Πελόζι ανέφερε νωρίτερα, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, πως πήγε «με ειρήνη» στην περιφέρεια ως «φίλη».

Τα δύο σημαντικότερα κόμματα της Ταϊβάν χαιρέτισαν την επίσκεψη Πελόζι

Το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν, DPP, χαιρέτισε, όπως αναμενόταν, την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ στη χώρα, καθώς η πρόεδρος Τσάι Ινγκ Γουέν αισθάνεται έντονη την πίεση από το Πεκίνο αφότου επικράτησε στις εκλογές του 2020. Η νίκη της θορύβησε το Πεκίνο επειδή βασικός στόχος του DPP είναι η διατήρηση της κυριαρχίας της Ταϊβάν και των αποστάσεων από την Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΚΜΤ (Κουονμινγκτάνγκ), που κυβέρνησε την Ταϊβάν στο μεγαλύτερο διάστημα από το 1949 και κλίνει προς μια επανένωση κάποτε με την Κίνα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλωσόρισε την Πελόζι.

«Κατάφωρη παραβίαση»

«Ερχόμαστε ως φίλοι στην Ταϊβάν, ερχόμαστε με ειρήνη στην περιφέρεια», είπε η κυρία Πελόζι, η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη νήσο εδώ και 25 χρόνια. Εξήρε την Ταϊβάν διότι είναι «μια από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο».

Η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, 3η στη σειρά διαδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν εάν απαιτηθεί, δεν είχε αναγγείλει την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, όμως αυτή αποτελούσε το αντικείμενο έντονης σεναριολογίας εδώ και αρκετές ημέρες και προκάλεσε πριν καν γίνει την αντίδραση του Πεκίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την άφιξη της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν, το κινεζικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε «κατάφωρη παραβίαση» των αμερικανικών δεσμεύσεων προς την Κίνα, που «καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής». Επίσης, κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο, Νίκολας Μπερνς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Σιέ Φανγκ, του εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» της χώρας του, διαμηνύοντας πως «η πρωτοβουλία» της κυρίας Πελόζι να πάει στην Ταϊβάν «είναι εξαιρετικά σοκαριστική και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το νησί των 23.000.000 κατοίκων είναι διοικητικά ανεξάρτητο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1949), αλλά το Πεκίνο σκοπεύει να το επανεντάξει στην επικράτειά του και εναντιώνεται σε κάθε διεθνή νομιμοποίηση της κυβέρνησής του.

«Μην παίζετε με τη φωτιά»

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέπτονται συχνά τη νήσο και η Ουάσιγκτον είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν. Όμως η επίσκεψη της κυρίας Πελόζι θεωρήθηκε μείζων πρόκληση από την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να «μην παίζουν με τη φωτιά».

Ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν ήταν ο Νιούτ Γκρίνγκριτς, το 1997. Επισήμως, από το 1979, η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο, παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ ασκούν την πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας», αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν εάν θα υπερασπιστούν ή όχι στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, και ο Λευκός Οίκος έσπευσε να την επαναβεβαιώσει έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπάιντεν, που έμοιαζαν να τη θέτουν εν αμφιβόλω.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι «αποσταθεροποιεί τον κόσμο» και χαρακτήρισε «αγνή πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Βόρεια Κορέα, επίσης σύμμαχος της Κίνας, της εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή της», κάνοντας λόγο για «άφρονα επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» άλλων κρατών από τις ΗΠΑ και για «πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις» που είναι η «βασική αιτία» της αμφισβήτησης «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως είπε εκπρόσωπος της διπλωματίας της Πιονγκγιάνγκ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταϊβάν Κίνα απειλές ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ