Γκουλνάρα Καρίμοβα: Πώς έχτισε η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» μια αυτοκρατορία ακινήτων 200 εκατ. δολαρίων - iefimerida.gr

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Πώς έχτισε η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» μια αυτοκρατορία ακινήτων 200 εκατ. δολαρίων

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του εκλιπόντος δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, σε ντεφιλέ στη Μόσχα
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του εκλιπόντος δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, σε ντεφιλέ στη Μόσχα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Mikhail Metzel
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη βοήθεια εταιρειών από τη Βρετανία η Γκουλνάρα Καρίμοβα, πρώην ποπ σταρ, μοντέλο, σχεδιάστρια μόδας και κόρη του εκλιπόντος δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, έχτισε μια αυτοκρατορία ακινήτων εκτιμώμενης αξίας 240 εκατ. δολαρίων από το Λονδίνο μέχρι το Χονγκ Κονγκ, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση.

Όπως αναφέρει σύμφωνα με το BBC η έρευνα του «Freedom For Eurasia» με τίτλο «Ποιος διευκόλυνε την πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν», που θα δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα, λογιστικές εταιρείες στο Λονδίνο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ενήργησαν για λογαριασμό των εμπλεκόμενων στα παράνομα deals βρετανικών εταιρειών προκειμένου η ζάπλουτη Καρίμοβα -πλουσιότερη γυναίκα κάποτε στην Κεντρική Ασία, στους φίλους της οποίας συγκαταλέγονταν μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και ισχυροί άνθρωποι από τη Δύση- να αγοράσει σπίτια και ένα τζετ με χρήματα που προέρχονταν από δωροδοκία και διαφθορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει τον παράνομο πλούτο. Οι βρετανικές αρχές έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό ώστε να ξεπλύνουν χρήματα.

Η έκθεση χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την ευκολία με την οποία η 50χρονη σήμερα Καρίμοβα απέκτησε ακίνητα στη Βρετανία, αν και δεν υπαινίσσεται ότι όσοι ενήργησαν για λογαριασμό των εμπλεκόμενων εταιρειών γνώριζαν για τις σχέσεις τους μαζί της ή για την ύποπτη προέλευση των κεφαλαίων.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς της Καρίμοβα

Για ένα διάστημα η Καρίμοβα θεωρούνταν ως κληρονόμος του πατέρα της, που κυβέρνησε το Ουζμπεκιστάν από το 1989 μέχρι τον θάνατό του το 2016.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mε σπουδές στο Χάρβαρντ, κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο, η Καρίμοβα είχε εμφανιστεί σε βιντεοκλίπ μουσικής ποπ με το ψευδώνυμο «Googoosha», είχε αναλάβει τα ηνία εταιρείας κοσμημάτων, διετέλεσε μοντέλο, σχεδιάστρια μόδας και πρέσβειρα της χώρας της στην Ισπανία, ενώ η ίδια συστηνόταν ως η «εξωτική ομορφιά του Ουζμπεκιστάν».

Αλλά το 2014 εξαφανίστηκε αιφνιδιαστικά από το προσκήνιο, πυροδοτώντας φήμες για την τύχη της, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι είχε τεθεί υπό κράτηση κατηγορούμενη για διαφθορά, ενώ ο πατέρας της ήταν ακόμη στην εξουσία και καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Δύο χρόνια αργότερα η Καρίμοβα κατέληξε στη φυλακή επειδή παραβίασε τους όρους της κατ’ οίκον κράτησής της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εισαγγελία κατηγόρησε την Καρίμοβα ότι ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που ήλεγχε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η υπόθεση Καρίμοβα είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς όλων των εποχών», λέει ο ερευνητής της έκθεσης του Freedom For Eurasia και συνεργάτης ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τομ Μέιν.

Τα ακίνητα της Καρίμοβα από τη Βρετανία μέχρι τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, η Καρίμοβα και οι συνεργάτες της έχουν ήδη «ξεφορτωθεί» κάποια από τα ακίνητα που φέρονται να αποκτήθηκαν με «βρώμικο χρήμα». Τουλάχιστον 14 ακίνητα αγόρασε η Καρίμοβα πριν τη σύλληψή της με ύποπτα κεφάλαια σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ελβετία, η Γαλλία, αλλά και στο Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.

Η έκθεση του Freedom For Eurasia εστιάζει σε πέντε ακίνητα εντός του Λονδίνου και στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατομμυρίων στερλινών, ανάμεσά τους και τρία διαμερίσματα στην Μπελγκράβια, κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ -τα δύο εκ των οποίων πωλήθηκαν το 2013, πριν τη σύλληψη της Καρίμοβα-, ένα σπίτι στο Μέιφερ και μια έπαυλη με ιδιωτική λίμνη στο Σάρεϊ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα κατονομάζει και εταιρείες στο Λονδίνο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που, όπως λέει, χρησιμοποίησαν η Καρίμοβα και συνεργάτες της για να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα σε ακίνητα, καθώς και σε ένα ιδιωτικό τζετ. Ο φίλος της, Ρουστάμ Μαντουμάροφ, και άλλα άτομα που φέρονται ως συνεργάτες της είχαν καταχωριστεί σε επίσημα έγγραφα ως ιδιοκτήτες εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον βρετανικό θύλακο του Γιβραλτάρ και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, αλλά η έκθεση σημειώνει ότι λειτουργούσαν απλώς ως «αντιπρόσωποι» της Καρίμοβα, που χρησιμοποιούσε τις εταιρείες για να ξεπλένει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ