Πέθανε ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ - iefimerida.gr

Πέθανε ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ

Φωτογραφία: wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο.

Την είδηση μετέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.
«Ναι, πέθανε», δήλωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στον βετεράνο ηγέτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Καρίμοφ πέρασε από όλες τις βαθμίδες του μηχανισμού του Κομμουνιστικού Κόμματος την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης για να γίνει τελικά ο επικεφαλής του σοβιετικού Ουζμπεκιστάν το 1989. Κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία και όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη, το 1991.

Τον Μάρτιο του 2015 επανεξελέγη πρόεδρος για μια νέα πενταετή θητεία με ποσοστό πάνω από 90%, σε μια ψηφοφορία που εξελίχθηκε χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις και χωρίς πραγματική αντιπολίτευση.

Η Διεθνής Κοινότητα άσκησε κριτική στην κυβέρνησή του για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και της ελευθερίας του Τύπου.
Σύμφωνα με τη wikipedia οι περιγραφές για βασανιστήρια -βράσιμο μέχρι θανάτου- είναι ανατριχιαστικές.

Ο ίδιος ο Καρίμοφ πολέμησε τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι προσπάθησαν να ανατρέψουν το καθεστώς του. Το 2004 έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις με βόμβες. Οι ένοχοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Ένας από αυτούς, ο Namangani, φέρεται να σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν.

Ο Καρίμοφ δεν είχε γιούς. Τα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή του, είναι μεταξύ άλλων, του νυν πρωθυπουργού Σαβκάτ Μιρζιόγεφ και του Ρουσλάμ Αζίμοφ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ