Βασίλισσα Ελισάβετ: Η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο -Ανέλαβε στα 25 της, επί Τσόρτσιλ, Τρούμαν, Στάλιν, Μάο

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος, το 1953, χαιρετούν από το Μπάκιγχαμ -Φωτογραφία: AP Photo/Leslie Priest

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

«Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», αναφέρει η ανακοίνωση των ανακτόρων.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ελισάβετ, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.

Το BBC ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μετέδωσε τον εθνικό ύμνο.

Η μακροβιότερη μονάρχης

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

Πολύ γρήγορα, έμαθε τα καθήκοντά της. Ενώ η μικρότερη αδελφή της, Μάργκαρετ, διέθετε ζωηρή φαντασία, η Ελισάβετ ήταν πιο σοβαρή και πιο πρακτική. Η γκουβερνάντα της της δίδαξε γαλλικά. Η πριγκίπισσα τότε, σε ηλικία 13 ετών, έδωσε την πρώτη της επίσημη ομιλία στα γαλλικά με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Λεμπράν στο Λονδίνο το 1939.

Η Ελισάβετ δεν πήγε ποτέ σχολείο. Ιδιωτικοί δάσκαλοι της έμαθαν επίσης Γερμανικά, μια γλώσσα την οποία οικειοποιήθηκε πολύ γρήγορα, όπως γρήγορα έμαθε και για την ιστορία της χώρας. Παράλληλα, η πριγκίπισσα έμαθε ιππασία, μια δραστηριότητα που θα παρέμενε το μεγάλο της πάθος. Η οικογενειακή ζωή παρέμενε ήρεμη, κάπως «μουδιασμένη» υπό την επίδραση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου.

H Πριγκίπισσα Ελισάβετ κάνει την πρώτη της δημόσια μετάδοση μαζί με την αδελφή της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, το 1940 / Φωτογραφία: Twitter

Ο λατρεμένος της πατέρας, ο Γεώργιος Στ' ήταν ένας ντροπαλός άντρας, θεμελιωδώς καλοπροαίρετος. Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Βασιλιάς ήθελε να στείλει τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του στον Καναδά, όπως πρότεινε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τότε.

Η Βασίλισσα αρνήθηκε και οι πριγκίπισσες έμειναν στο κάστρο του Ουίνδσορ, έξω από το Λονδίνο, αντί για το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, το οποίο θεωρήθηκε πολύ ευάλωτο. Για να τονώσει το ηθικό του έθνους, η «Λίλιμπετ», όπως ήταν το χαϊδευτικό της, πολλαπλασιάζει τις δημόσιες εμφανίσεις της, με τη στολή γρεναδιέρη, ενώ μαθαίνει να οδηγεί στο στρατόπεδο του Άλντερσοτ. Στα τέλη του 1944, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων / Πηγή: Twitter
Πηγή: Twitter

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

To 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας / Φωτογραφία: Twitter

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

H στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου του 1953 / Φωτογραφία: Twitter

Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κρατά την πόρτα για τη Βασίλισσα / Φωτογραφία: Twitter

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Η Ελισάβετ σε 4 διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής / Φωτογραφία: Twitter

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Οι Βρετανοί γιορτάζουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας στις 6 Φεβρουαρίου 2022 / Φωτογραφία: Twitter
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ