Aυστραλές μήνυσαν το Κατάρ και την Qatar Airways για πρωτοφανή σωματικό έλεγχο

Αεροσκάφος της Qatar Airways, εθνικού αερομεταφορέα του Κατάρ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Matt Rourke

Σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ η αρνητική δημοσιότητα για το εμιράτο δεν λέει να κοπάσει.

Εδώ και χρόνια το Κατάρ δέχεται επικρίσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, για συστηματική εκμετάλλευση αλλοδαπών μεταναστών εργαζομένων και για τη στάση των Αρχών έναντι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Και τώρα πέντε γυναίκες από την Αυστραλία διατυπώνουν σοβαρές κατηγορίες κατά του Κατάρ και του εθνικού του αερομεταφορέα, της Qatar Airways σε αγωγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας για ένα περιστατικό που συνέβη προ διετίας.

Μήνυση για τον ταπεινωτικό σωματικό έλεγχο

Οι πέντε γυναίκες διεκδικούν χρηματική αποζημίωση για «παράνομη σωματική επαφή» και τις ψυχολογικές συνέπειές της, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και των διαταραχών μετατραυματικού στρες. Όπως αναφέρουν στην αγωγή τους, στις 2 Οκτωβρίου 2020 οι δυνάμεις Ασφαλείας του Κατάρ υποχρέωσαν υπό την απειλή όπλου τις επιβάτιδες δέκα αεροσκαφών -ανάμεσά τους και τις πέντε Αυστραλές που μετέβαιναν στο Σίδνεϊ – να αποβιβαστούν στο διάδρομο προσγείωσης χωρίς να εξηγήσουν το λόγο.

Οι γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα, όπου τις υποχρέωσαν να βγάλουν τα εσώρουχά τους και να υποβληθούν σε επεμβατική υποχρεωτική γυναικολογική εξέταση προκειμένου να εντοπιστεί η μητέρα ενός νεογέννητου παιδιού, που βρέθηκε μέσα σε πλαστική σακούλα στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου της Ντόχα. Η εγκατάλειψη βρεφών είναι σύνηθες φαινόμενο στο Κατάρ, όπου απαγορεύονται αυστηρά οι αμβλώσεις και οι μητέρες τιμωρούνται συνήθως με 12μηνη φυλάκιση για τη γέννηση εξώγαμου παιδιού . Οι πέντε Αυστραλές τονίζουν ότι δεν ενημερώθηκαν ότι επρόκειτο να εξεταστούν ή γιατί, ούτε τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση στην εξέταση. Η μήνυση, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναφέρει ότι τρεις από τις πέντε γυναίκες υπέστησαν «παράνομη σωματική επαφή».

Τα δικαστικά έγγραφα επιδόθηκαν στα γραφεία της Qatar Airways στη Μελβούρνη κι αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακόμη σχολιάσει με δήλωσή της την υπόθεση.

Κρατικοί αξιωματούχοι του εμιράτου επιχείρησαν αρχικά να κατευνάσουν την οργή των εναγουσών υπογραμμίζοντας ότι ο σωματικός έλεγχος, στον οποίο υποβλήθηκαν, ήταν «εντελώς ασυμβίβαστος με την κουλτούρα και τις αξίες του Κατάρ». Μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων, οι αξιωματούχοι ζήτησαν συγγνώμη, ενώ συνελήφθη ένας υπάλληλος του αεροδρομίου, που ξεκίνησε την έρευνα και τελικά του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή.

Σοκ στην Αυστραλία για το περιστατικό στο Κατάρ

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σοκ στην Αυστραλία όταν ήρθε στο φως με τον τότε πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, να καταγγέλλει τις «αποκρουστικές» έρευνες και την υπουργό του των Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, να τις χαρακτηρίζει «βαθιά ανησυχητικές» και «προσβλητικές».

Ο δικηγόρος Damian Sturzaker, ο οποίος εκπροσωπεί τις ενάγουσες δήλωσε στον Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι «είναι περήφανος που στέκεται στο πλευρό αυτής της ομάδας θαρραλέων γυναικών, οι οποίες αισθάνθηκαν υποχρεωμένες να αναλάβουν δράση κατά της κυβέρνησης του Κατάρ, αφού... παραβίασε σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα τους».

Αντιμέτωπο με μια δυνητικά καταστροφική ζημιά στην οικονομία και τη φήμη του στον απόηχο του περιστατικού, το Κατάρ δεσμεύτηκε να διασφαλίσει μελλοντικά την «ασφάλεια και την προστασία ασφάλεια» των επιβατών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαλίντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, παραδέχθηκε ότι είχαν παραβιαστεί τα τυπικά πρωτόκολλα ασφαλείας και «ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη για όσα χρειάστηκε να περάσουν ορισμένες επιβάτιδες». Το νεογέννητο, που ανακαλύφθηκε την ημέρα της έρευνας, επέζησε και παραδόθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι γονείς του μωρού εντοπίστηκαν αργότερα. Προέρχονται από «ασιατικές χώρες», δήλωσαν αξιωματούχοι. Στο Κατάρ, αυτό σημαίνει συνήθως χώρες της Νότιας Ασίας, από τις οποίες έρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών εργαζομένων στη χώρα.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ