Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πώς να τις παρακολουθήσετε… like a pro -Τα σημεία-κλειδιά | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πώς να τις παρακολουθήσετε… like a pro -Τα σημεία-κλειδιά

Σημαία vote την ημέρα των αμερικανικών εκλογών 2020
Αμερικανικές εκλογές 2020 / Φωτογραφία: AP Photo/Eric Gay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι αμερικανικές εκλογές 2020 να πραγματοποιούνται στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο η πρώιμη ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό…

Η ψηφοφορία εξελίσσεται σε περισσότερες από 40 Πολιτείες και έχουν ήδη ψηφίσει περισσότεροι από 100.000.000 πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά των υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, αλλά στις ΗΠΑ η εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να φτάσουμε στον τελικό αριθμό του αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, η 3η Νοεμβρίου μπορεί να είναι κάπως… απογοητευτική. Ο πλανήτης, πάντως, έχει συντονιστεί στις αμερικανικές εκλογές 2020, έτοιμος να μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος κάτοικος του Λευκού Οίκου. Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ Τραμπ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πώς να τις παρακολουθήσετε

Ο Ράιαν Χιθ μέσω του Politico μοιράστηκε έναν οδηγό παρακολούθησης των αμερικανικών εκλογών 2020, για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι ισχύει.

Πρώτα μια υπενθύμιση: Τα παράξενα μαθηματικά των αμερικανικών εκλογών 2020

Οι αμερικανικές εκλογές 2020 δεν αποτελούν έναν απλό αγώνα για τις περισσότερες ψήφους. Αν αυτό ίσχυε, το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016 θα ήταν διαφορετικό. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε 2.900.000 περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό, ωστόσο, δεν είχε καμία σημασία, τις κέρδισε σε λάθος μέρη.

Η προεδρία των ΗΠΑ κερδίζεται μέσω του Κολεγίου Εκλεκτόρων: Ο στόχος είναι να κερδίσουν 270 από τις 538 διαθέσιμες ψήφους, οι οποίες κατανέμονται μεταξύ των 50 Πολιτειών της Αμερικής ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Σχεδόν σε κάθε Πολιτεία, όποιος υποψήφιος βγαίνει μπροστά στις κάλπες -ανεξάρτητα από τη διαφορά στο ποσοστό- κερδίζει όλες τις εκλογικές ψήφους. Ο ηττημένος δεν παίρνει καμία. Είτε κερδίζει μια Πολιτεία με εκατομμύρια ψήφους διαφορά είτε μόνο με μία ψήφο δεν αλλάζει κάτι... Ο νικητής τα παίρνει όλα.

Οι επικριτές του συστήματος λένε ότι δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη βούληση των ψηφοφόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνεται μεγάλη προσοχή στις Πολιτείες όπου ο αγώνας είναι ιδιαίτερα κοντά.

Στη Γερουσία, εν τω μεταξύ, κάθε Πολιτεία έχει δύο εκπροσώπους, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού της. Αυτό αφήνει τους Δημοκρατικούς να αντιμετωπίζουν έναν ανηφορικό αγώνα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί είναι συνήθως ισχυρότεροι σε περιοχές με μεγάλους αγροτικούς πληθυσμούς. (Η σημερινή πλειοψηφία τους στη Γερουσία βασίζεται στην εκπροσώπηση Πολιτειών όπου ζει το 46% των ψηφοφόρων).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται επί του παρόντος από τους Δημοκρατικούς, ο αγώνας περιπλέκεται με κομματική σχεδίαση των τοπικών ορίων εκλογικών περιφερειών. Ενώ και τα δύο κόμματα είναι ένοχα για αυτήν την πρακτική, οι ελεγχόμενοι από τους Ρεπουμπλικάνους κρατικοί νομοθέτες είχαν το προβάδισμα κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων γύρων ανακατανομής, πράγμα που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον το 54% των εθνικών ψήφων για να διασφαλιστεί ο έλεγχος του Σώματος.

Η επίδραση του κορωνοϊού

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Λευκός Οίκος μετατράπηκε σε εστία κορωνοϊού, με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι θετικός στον ιό. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτός, καθώς αρκετοί ακόμα αξιωματούχοι και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί. Ο Τραμπ ξεπέρασε τον ιό, ωστόσο ο κορωνοϊός «τριγυρνά» ακόμη στον Λευκό Οίκο: την περασμένη εβδομάδα πέντε κορυφαίοι βοηθοί του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου του, ήταν θετικοί.

Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τη δική του λοίμωξη ως απόδειξη ότι ο ιός δεν είναι τόσο σοβαρός και προέτρεψε τη χώρα να ξεπεράσει τους κινδύνους της. Έχει επίσης πιέσει σκληρά για έγκριση του εμβολίου πριν από τις εκλογές, αν και άλλοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι είναι απίθανο.

Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει τον κορωνοϊό στη βασική γραμμή επίθεσης, καθώς ο ιός συνεχίζει να απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων, ενώ ο Τραμπ αποτυγχάνει να λάβει σοβαρά υπόψη την πανδημία.

Τελικά, οι αμερικανικές στατιστικές για την COVID-19 αφηγούνται αντικρουόμενες ιστορίες, επιτρέποντας στη βάση κάθε μέρους να πιστεύει την αφήγηση που προτιμά, αναφέρει μεταξύ άλλων το Politico, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα του κορωνοϊού είναι πρόβλημα για τον Τραμπ.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «βαθμολογία» του προέδρου έχει πληγεί από την έναρξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών Πολιτειών. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 57% αποδοκιμάζει τον χειρισμό της κρίσης.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Γνωρίζουμε λιγότερα απ’ ό,τι το 2016

Με μια σειρά από δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν, η νίκη του πρώην αντιπροέδρου θα ήταν σχεδόν βέβαιη αν όλοι ψήφιζαν όπως λένε και αν μετρήσει κάθε ψήφος. Αλλά και τα δύο δεν είναι σίγουρα. Ενώ οι δημοσκόποι έχουν διορθώσει τα λάθη που έγιναν το 2016, υπάρχουν πολλά που δεν μπορούν να μετρήσουν το 2020.

Υπάρχει μια δραματική νέα κομματική διάσταση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών σχετικά με το πώς ψηφίζουν: Οι Ρεπουμπλικανοί προτιμούν να ψηφίζουν αυτοπροσώπως, οι Δημοκρατικοί προτιμούν μέσω επιστολικής ψήφου. Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει στον Τραμπ λόγο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εάν μια αργή «μπλε εκτόξευση» ψήφων μέσω ταχυδρομείου χαρίσει προβάδισμα Μπάιντεν στο αποτέλεσμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, δεκάδες δικαστικές υποθέσεις οδήγησαν στη μετατόπιση προθεσμιών και κανόνων για τη λήψη και την υποβολή ψηφοφοριών. Το βασικό θέμα αυτών των αγωγών είναι ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να παρατείνουν τις προθεσμίες και να αυξήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν αυστηρά όρια.

Τα προβλήματα ξεκινούν με ελαττωματικά συστήματα εγγραφής ψηφοφόρων, συνεχίζουν σε διαμάχες για το πού μπορούν να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια και θα επεκταθούν σε μάχες για ψηφοδέλτια που φτάνουν αργά και υπογραφές ψηφοφόρων που δεν ταιριάζουν με εκείνες στα επίσημα μητρώα.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Τι θα μπορούσε να διαταράξει τη «μάχη»

Οι δημοσκοπήσεις συνήθως κινούνται σε διαφορά μικρότερης των 3 ποσοστιαίων μονάδων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό μειώνεται περαιτέρω από τις ιδιαιτερότητες του 2020: ένα πολύ πολωμένο εκλογικό σώμα, χωρίς υποψήφιο από τρίτο κόμμα και έως 75.000.000 Αμερικανούς αναμένεται να ψηφίσουν νωρίς. Αυτό αφήνει μια σχετικά μικρή ομάδα ψηφοφόρων με ανοιχτό μυαλό -και θα χρειαστούν πολλά για να τους αλλάξουν σε αυτό το σημείο των αμερικανικών εκλογών 2020.

Τι θα μπορούσε να το κάνει; Ο Μπάιντεν να διαγνωστεί με COVID-19 ή να αντιμετωπίσει ένα άλλο σοβαρό ζήτημα υγείας, ή μια πράξη βίας και ένα επακόλουθο λάθος βήμα από έναν από τους δύο υποψηφίους. Δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε ότι οι έρευνες για μεγαλύτερα σκάνδαλα, όπως η αποκάλυψη των «New York Times» σχετικά με τους απλήρωτους φόρους του Τραμπ, αλλάζει τη γνώμη των ψηφοφόρων.

Τα μονοπάτια της νίκης

Περίπου σε 15 Πολιτείες το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Το Κολοράντο και η Βιρτζίνια βρίσκεται στους Δημοκρατικούς, ενώ σε Αριζόνα, Τζόρτζια και Τέξας το θέμα είναι αμφίβολο. Ο αριθμός των ψηφοφόρων στις πολιτείες «μάχης» έχει αυξηθεί σε περίπου 40%. Θεωρητικά, αυτό δίνει και στους δύο υποψηφίους πρόσθετους πιθανούς δρόμους για τη νίκη, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο Μπάιντεν έχει τις περισσότερες επιλογές.

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε επτά πολιτείες που κέρδισε ο Αμερικανός πρόεδρος το 2016 και στη μάχη σε Τέξας και Τζόρτζια δύο μεγάλες και παραδοσιακές ρεπουμπλικανικές πολιτείες, είναι κοντά. Για να κερδίσει, ο Μπάιντεν χρειάζεται τουλάχιστον τρεις από αυτές τις πολιτείες: πιθανότατα Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν. Εάν κερδίσει όλες τις πολιτείες στις οποίες ηγείται αυτή τη στιγμή, θα πάρει περίπου 350 ψήφους.

Ο Τραμπ κέρδισε 306 ψήφους το 2016 και μπορεί να χάσει μόνο δύο από τις αμφίρροπες πολιτείες αν θέλει να κερδίσει επανεκλογή. Οι δύο πιο σημαντικές πολιτείες για να κερδίσει ο Τραμπ τις αμερικανικές εκλογές 2020 είναι η Φλόριντα (29 ψήφοι) και η Πενσυλβάνια (20 ψήφοι). Η απώλειά τους είτε θα περιόριζε δραματικά τις επιλογές του για νίκη, ενώ η απώλεια και των δύο θα εγγυηθεί ότι θα αποχαιρετήσει τον Λευκό Οίκο. Μια ένδειξη του πόσο σοβαρά παίρνουν οι εκστρατείες τη Φλόριντα, έχει καταγραφεί ρεκόρ 263 εκατομμυρίων δολαρίων σε τηλεοπτικές διαφημίσεις από τον Ιούνιο έως την ημέρα των εκλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών 2020

Εξαρτάται από το σε ποιες πολιτείες γίνονται αγώνες. Μπορούμε να περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα από τις πολιτείες μάχης της Ανατολικής Ακτής, Βόρεια Καρολίνα και Φλόριντα, χάρη στην ικανότητά τους να επεξεργάζονται ψηφοδέλτια αλληλογραφίας πριν από την ημέρα των εκλογών, ενώ αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών πιθανότατα θα προέλθουν από Μινεσότα, Αριζόνα, Τζόρτζια και Τέξας.

Στις πολιτείες που το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, όπως Πενσιλβανία, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν έχουν πολλές επιλογές ψηφοφορίας αλληλογραφίας και δεν επιτρέπουν στους εκλογικούς αξιωματούχους να τις επεξεργάζονται πριν από την ημέρα των εκλογών. Αυτό τους αναγκάζει να ανοίξουν πολλούς φακέλους για κάθε ψηφοδέλτιο και υπογραφές τη βραδιά των εκλογών, επιβραδύνοντας δραματικά τις προσπάθειές τους σε σύγκριση με τις πολιτείες που χρησιμοποιούν μηχανές. Οι πολιτείες όπως το Οχάιο, η Νεβάδα και η Μινεσότα θα συνεχίσουν να δέχονται ψηφοφορίες για μία εβδομάδα ή περισσότερο μετά την ημέρα των εκλογών.

Με τόσους πολλούς Δημοκρατικούς να ψηφίζουν ταχυδρομικώς, είναι πολύ πιθανό ένα «μπλε κύμα» ψήφων να κυλήσει σε ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές 2020. Ο Τραμπ λοιπόν βασίζεται στο να είναι μπροστά στη βραδιά των εκλογών- για να διεκδικήσει τη νίκη ή τουλάχιστον μια ισχυρή δυναμική πριν από μια πιθανή καθυστερημένη εκτόξευση Μπάιντεν, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αποκαλέσει δόλιο.

Αλλά αυτό θα είναι μια πρόκληση για τον Τραμπ: Με βάση την τρέχουσα ψηφοφορία, ο Μπάιντεν πρέπει να κλείσει το βράδυ με τουλάχιστον 226 από τις 270 ψήφους του εκλογικού σώματος που χρειάζεται. Έτσι, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο για τον Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να δηλώσει τη νίκη το βράδυ των εκλογών, επειδή τα αποτελέσματα στην Πενσυλβανία, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν είναι απίθανο να είναι γνωστά.

Τα «μάτια» στη Γερουσία

Με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται σε καλό δρόμο για να διατηρήσουν την πλειοψηφία των 35 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, να δώσουν ή να πάρουν μια χούφτα έδρες, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Γερουσία. Ο Μπάιντεν θα περιοριστεί εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας μιας και οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται πολύ σκληρά για να ελέγξουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου για να αντιμετωπίσουν την πιθανή συντηρητική πλειοψηφία 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα των εκλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να αρχίζουν να επικρίνουν τον πρόεδρο και τον Λευκό Οίκο του Τραμπ που δεν έχει τον σεβασμό πολλών δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών επικεφαλής των ΗΠΑ, η νίκη των Ρεπουμπλικανών χωρίς πλειοψηφία στη Γερουσία θα είναι μια ανούσια νίκη και σημαίνει λίγους πρόσθετους δικαστικούς διορισμούς.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίσουν ένα καθαρό σύνολο τεσσάρων εδρών από τους Ρεπουμπλικάνους για να εγγυηθούν την πλειοψηφία της Γερουσίας. Είναι μπροστά στο Κολοράντο, την Αριζόνα, το Μέιν και τη Βόρεια Καρολίνα, αλλά αναμένεται να χάσουν τη θέση τους στην Αλαμπάμα. Άλλες πιθανές Πολιτείες για τους Δημοκρατικούς περιλαμβάνουν την Αϊόβα, τη Νότια Καρολίνα, τη Μοντάνα, το Κάνσας και την Αλάσκα.

Μετά το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020

Μία ημέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές 2020, η μάχη αναμένεται να συνεχιστεί. Ο Τραμπ και η εκστρατεία του επαναφέρουν συχνά-πυκνά το ζήτημα απάτης και δείχνουν ότι θα αμφισβητήσουν επιθετικά οτιδήποτε άλλο εκτός από τη νίκη, αυξάνοντας την πιθανότητα ο Τραμπ να αρνηθεί να παραχωρήσει και να φύγει από το Οβάλ Γραφείο εάν χάσει (ο πρώτος στην Ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ).

Αν ο Μπάιντεν δεν κερδίσει γρήγορα με μεγάλη διαφορά, οι εβδομάδες και οι μήνες μετά την ψηφοφορία θα μπορούσαν να δουν μια πικρή μάχη για τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων. Ακόμα κι αν κερδίσει, ο Μπάιντεν δεν θα ορκιστεί μέχρι τον Ιανουάριο, αφήνοντας τον Τραμπ και τους δικηγόρους του αρκετό χώρο να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα. Η τακτική τους μπορεί να κυμαίνεται από την απλή απόρριψη μιας εκλογικής ήττας έως την αναζήτηση δικαστικών αποφάσεων για την αποτροπή πλήρους καταμέτρησης των ψηφοφοριών, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις εξουσίες της προεδρίας.

Οι Πολιτείες πρέπει να διορίσουν τους 538 εκλογείς που απαρτίζουν το Εκλογικό Σώμα έως τις 8 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, θα ψηφίσουν για τον πρόεδρο στις 14 Δεκεμβρίου. Παρόλο που υποτίθεται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, μερικοί μπορεί να είναι αδίστακτοι. Το 2016, επτά «άπιστοι εκλογείς» αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το αποτέλεσμα της Πολιτείας, αν και οι ψήφοι τους δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν το αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση Τραμπ καλύπτει ήδη τα νώτα για πιθανή ήττα, προωθώντας κανόνες χωρίς πλήρη διαβούλευση για ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της συλλογής κυβερνητικών δεδομένων, καθώς και διορισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ