Αμερικανικές Εκλογές 2020: Οι δέκα αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης Τραμπ-Μπάιντεν - iefimerida.gr

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Οι δέκα αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης Τραμπ-Μπάιντεν

Ψηφοφόρος στις ΗΠΑ
Αμερικανικές Εκλογές 2020, στις κάλπες οι ψηφοφόροι / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δέκα αμφίρροπες πολιτείες, που μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου μονομάχου, αναμένεται να κριθεί η έκβαση των Αμερικανικών Εκλογών 2020.

Και είναι αυτός ο λόγος που τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν εστίασαν εκεί την προσοχή τους και έριξαν όλο το βάρος της προεκλογικής τους εκστρατείας το τελευταίο διάστημα καθ’ οδόν προς τις κάλπες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες 270 ψήφους από τις συνολικά 538 του Εκλεκτορικού Κολεγίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει στις έξι βασικότερες πολιτείες-κλειδιά: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα. Αυτή τη φορά ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με το Real Clear Politics, δίνει το προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται επίσης στην Τζόρτζια, μια πολιτεία που έχει να εκλέξει Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο από το 1976. Ωστόσο, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι συγκρατημένη η αισιοδοξία, δεδομένου ότι και η Χίλαρι Κλίντον προηγείτο στις δημοσκοπήσεις στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, αλλά τελικά επικράτησε ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της.

Φλόριντα

Για τον Τραμπ η Φλόριντα είναι ζωτικής σημασίας αν θέλει να επανεκλεγεί πρόεδρος, αφού η «Ηλιόλουστη Πολιτεία» με τη μεγάλη κοινότητα ψηφοφόρων κουβανικής καταγωγής και τους πολλούς συνταξιούχους -δύο παραδοσιακά συντηρητικές ομάδες ψηφοφόρων- έχει 29 εκλέκτορες. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στη μάχη της Φλόριντα είναι ότι εκεί άσκησε και το εκλογικό του δικαίωμα προ ημερών. Η ψαλίδα στο προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Οκτωβρίου έχει κλείσει κοντά στη μία μονάδα εκεί, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο να ελπίζει να προσελκύσει τις ψήφους των νέων και ειδικά των ισπανόφωνων με την αυξημένη ευαισθησία στα μεταναστευτικά θέματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει τη Φλόριντα στις περασμένες εκλογές χάρη στις ψήφους των ηλικιωμένων. Μόνο που αυτή τη φορά μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά, αφού η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει πληγεί σφοδρότερα από τον κορωνοϊό και δεν αποκλείεται να θελήσει να τιμωρήσει τον ένοικο του Λευκού Οίκου για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας.

Βόρεια Καρολίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπολογίζει ιδιαίτερα στις ψήφους των λευκών, αγροτών και ηλικιωμένων καθώς και των Ευαγγελικών ψηφοφόρων, η υποστήριξη των οποίων ήταν αποφασιστική προ τετραετίας για τη νίκη του στη Βόρεια Καρολίνα. Ο Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, προσβλέπει στις ψήφους των Αφροαμερικανών και των λευκών μορφωμένων για να αποσπάσει τους 15 εκλέκτορες της συγκεκριμένης πολιτείας. Αλλά και εδώ το προβάδισμα που είχε στις δημοσκοπήσεις έχει συρρικνωθεί σημαντικά και έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πενσιλβάνια

Στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει με μόλις 44.000 ψήφους διαφορά την παραδοσιακά Δημοκρατική Πενσιλβάνια με τους 20 εκλέκτορες, που έχει πληγεί από την παγκοσμιοποίηση και τη βιομηχανική παρακμή. Ο Μπάιντεν, που έχει γεννηθεί στην Πενσιλβάνια και έχει δημοσκοπικό προβάδισμα 4% εκεί, υπολογίζει στους ψηφοφόρους των αστικών κέντρων, στους ηλικιωμένους και στους εργαζομένους, που είχαν γυρίσει την πλάτη στη Χίλαρι Κλίντον, για να ανακτήσει την Πενσιλβάνια.

Ο Τραμπ, πάλι, θέλει να εκμεταλλευτεί τις ψήφους των λευκών από τις αγροτικές περιοχές και να περιορίσει τις απώλειές του στους μαύρους ψηφοφόρους, υποσχόμενος μια «φανταστική» ανάκαμψη της οικονομίας αν επανεκλεγεί.

Ουισκόνσιν

Πριν από τέσσερα χρόνια η Χίλαρι Κλίντον είχε παραβλέψει το «γαλακτοκομείο της Αμερικής» με τους 10 εκλέκτορες, με αποτέλεσμα το Ουισκόνσιν να δώσει τη νίκη στον Τραμπ. Στις εκλογές αυτές ο Μπάιντεν έχει μεν δημοσκοπικό προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων, αλλά η μάχη θα είναι αμφίρροπη σε μια πολιτεία όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα στις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αντιρατσιστών τον περασμένο Αύγουστο.

Μίσιγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφέρει το 2016 να αποσπάσει τις 16 εκλεκτορικές ψήφους αυτής της ιστορικά Δημοκρατικής πολιτείας, υποσχόμενος οικονομική άνθηση σε αυτή την πρώην βιομηχανική περιοχή. Οι Δημοκρατικοί βασίζονται στις ψήφους των λευκών ψηφοφόρων των προαστίων, της μαύρης κοινότητας και των συνδικαλισμένων εργαζομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με προβάδισμα έξι μονάδων, ο Τζο Μπάιντεν στηρίζεται επίσης στη δημοτικότητα της κυβερνήτριας Γκρέτσεν Ουίτμερ, σκληρής αντιπάλου του Τραμπ, η οποία ήταν και στόχος σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή.

Αριζόνα

Ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες, που έχει να ψηφίσει Δημοκρατικό υποψήφιο από το 1996. Το προβάδισμά του εκεί έχει συρρικνωθεί σε κάτω από μία μονάδα, αλλά προσβλέπει στην ψήφο των νεαρών ισπανόφωνων των αστικών κέντρων που είχαν ωθήσει την Κίρστεν Σίνεμα στη Γερουσία προ διετίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποξενωθεί από μερίδα των συντηρητικών ψηφοφόρων με τον πόλεμο που είχε κηρύξει κατά του ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ, του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που ούτε στην κηδεία του δεν θέλησε να παραστεί προ διετίας. Από την άλλη, όμως, βασίζεται στις ψήφους όσων αντιδρούν στην παράτυπη μετανάστευση και εγκρίνουν την κατασκευή του περιβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Τζόρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσπάσει το 2016 τις 16 ψήφους των εκλεκτόρων της Τζόρτζια, αλλά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν ελαφρώς πίσω από τον Μπάιντεν, που βασίζεται στην ψήφο της αφροαμερικανικής κοινότητας (32%) του πληθυσμού και των ψηφοφόρων των αστικών κέντρων, που στηρίζουν παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ, πάλι, υπόσχεται ένα πρόγραμμα που θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των μαύρων. Αμφότεροι οι μονομάχοι ερίζουν επίσης για τις λευκές ψηφοφόρους των εύπορων προαστίων.

Αϊόβα

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε άνετα σε αυτή την αραιοκατοικημένη, βαθιά θρησκευόμενη, αγροτική και με πλειοψηφία λευκών πολιτεία, που είχε ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα δύο φορές, το 2008 και το 2012, και δεν αποκλείεται να επαναλάβει τον θρίαμβό του και αυτή τη φορά, όπως έδειξε πρόσφατη σφυγμομέτρηση. 

Oχάιο

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει με 8% διαφορά στο Οχάιο με τους 18 υπερεκλέκτορες, προσελκύοντας απογοητευμένους Δημοκρατικούς, τους οποίους ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να φέρει πίσω στο στρατόπεδό του, αφού ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου δεν έφερε -παρά τις υποσχέσεις του- θέσεις εργασίας στην πολιτεία αυτή, που πλήττεται από τη
βιομηχανική κρίση και τις μετεγκαταστάσεις εργοστασίων στο εξωτερικό, και στην οποία η κατάσταση είναι ανησυχητική για τους αγρότες. Λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, οι δύο μονομάχοι εμφανίζονταν σχεδόν ισόπαλοι στις δημοσκοπήσεις.

Τέξας

Μετά τη Φλόριντα, το Τέξας με τους 38 εκλέκτορες, που ψηφίζει από το 1980 Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι η άλλη πολιτεία που δεν πρέπει να χάσει ο Τραμπ αν θέλει να επανεκλεγεί. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ποντάρει στην αντιμεταναστευτική του πολιτική και στην υποστήριξή του προς τις πετρελαιοβιομηχανίες, αλλά ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει την έκπληξη λόγω της αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης της πολιτείας -περιλαμβανομένης της αύξησης της κοινότητας των ισπανόφωνων- και της κινητοποίησης, όπως ελπίζει, των νέων πτυχιούχων των αστικών κέντρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ