Πιέζουν την Κλίντον να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων σε πολιτείες-κλειδιά - iefimerida.gr

Πιέζουν την Κλίντον να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων σε πολιτείες-κλειδιά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Matt Rourke
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακαδημαϊκοί κι ακτιβιστές καλούν τις αμερικανικές αρχές να ελέγξουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ή να επανακαταμετρήσουν τις ψήφους στις πολιτείες-κλειδιά του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Ουϊσκόνσιν εκφράζοντας φόβους για παρέμβαση ξένων χάκερς στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.


Ο χαλαρός συνασπισμός των ολοένα αυξανόμενων αναλυτών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών καλεί την ομάδα της Χίλαρι Κλίντον να ενώσει τις δυνάμεις της μαζί τους. Κι ετοιμάζονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να παραδώσουν σε προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου και ομοσπονδιακές αρχές μια έκθεση, όπου θα παραθέτουν τις ανησυχίες τους, σύμφωνα με δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το 18σέλιδο κείμενο εστιάζει στις εικαζόμενες παρατυπίες αναφορικά με τα εκλογικά αποτελέσματα σε Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουϊσκόνσιν.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την ήττα-έκπληξη της Κλίντον και τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι Ρώσοι χάκερς κρύβονταν πίσω από παραβιάσεις σε περιφερειακά εκλογικά συστήματα Η/Υ και την κλοπή emails από αξιωματούχους των Δημοκρατικών πριν τις εκλογές.

Αν και προηγείτο σταθερά του Ντόναλντ Τραμπ επί μήνες στις δημοσκοπήσεις και στις τρεις πολιτείες, η Κλίντον έχασε οριακά την Πενσυλβάνια και το Ουϊσκόνσιν κι ίσως χάσει και το Μίσιγκαν, όπου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως το τελικό αποτέλεσμα.
Τις υποψίες ειδικά για το Ουϊσκόνσιν ξύπνησε το γεγονός ότι ο Τραμπ πέτυχε εμφανώς δυσανάλογα περισσότερες νίκες σε κομητείες, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται ηλεκτρονικά σε σχέση με εκείνες όπου είχαν στηθεί παραδοσιακές κάλπες.
Δεκάδες καθηγητές που ειδικεύονται στην κυβερνο-ασφάλεια, την άμυνα και τις εκλογές υπέγραψαν το τελευταίο διήμερο μια ανοιχτή επιστολή προς ηγετικά στελέχη του κογκρέσου, εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για τις αναφορές περί ξένης ανάμειξης στις εκλογές και ζητούν άμεση δράση.

«Η χώρα μας χρειάζεται μια πλήρη δημόσια κοινοβουλευτική έρευνα για το ρόλο που έπαιξαν ξένες δυνάμεις τους μήνες πριν το Νοέμβρι», γράφουν στην επιστολή τους οι ακαδημαϊκοί, αν και σημειώνουν ότι δεν αποβλέπουν στο να αμφισβητήσουν καθεαυτό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ