Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα στη νήσο Λορντ Χάου, στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, όπου οι νεοσσοί από θαλασσοπούλια τρέφονται με πλαστικά.
Η Δρ Τζεν Λέιβερς, η οποία μελετά τα θαλασσοπούλια στη νήσο εδώ και 18 χρόνια, καταγράφει δραματική αύξηση στην κατανάλωση πλαστικών από τα πτηνά. Τον περασμένο μήνα, η ομάδα της, το Adrift Lab, βρήκε ένα πουλί που έσπασε το ρεκόρ: σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού σωματικού του βάρους ήταν πλαστικό.
«Το να το βλέπεις από κοντά είναι μια εμπειρία φρικιαστική. Υπάρχει πλέον τόσο πολύ πλαστικό μέσα στα πουλιά, που μπορείς να το αισθανθείς ακόμα και εξωτερικά, ενώ το ζώο είναι ακόμη ζωντανό. Όταν πιέζεις την κοιλιά του… ακούς τα κομμάτια να τρίβονται μεταξύ τους», περιγράφει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ABC Australia το οποίο σε ρεπορτάζ του τονίζει ότι τα θαλασσοπούλια «έχουν γεμίσει τόσο πολύ με πλαστικό, που οι κοιλιές τους τρίζουν και κροταλίζουν από τον ήχο του».
Προσοχή: Σκληρές εικόνες
Στην προσπάθειά της να αναδείξει το δράμα η δρ Λέιβερς κάλεσε στη νήσο τον γερουσιαστή των Πράσινων Πίτερ Γουίς-Γουίλσον ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του βοήθησε την ομάδα να «κάνει πλύσεις» στομάχου στα πουλιά. Στη συνέχεια είδε όσα βγήκαν από το στομάχι του πουλιού: ένα καπάκι σύριγγας, μια γόπα τσιγάρου, ένα καπάκι από έπιπλο και μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού που ήταν πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. «Ήταν φρικτό να το βλέπεις. Ήταν πολύ λυπηρό. Ένιωσα μια πραγματική γκάμα συναισθημάτων, από θυμό και θλίψη μέχρι ντροπή, και δεν ξέρω, απλώς απογοήτευση», δήλωσε.
Από την πρώτη της επίσκεψη το 2008, η δρ Λέιβερς έχει διαπιστώσει μια ανησυχητική αύξηση: τότε, περίπου τα τρία τέταρτα των πουλιών έφεραν 5 έως 10 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι τους, σήμερα, κάθε ένα από τα πουλιά φέρει 50 ή και περισσότερα κομμάτια πλαστικού. Μέχρι τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο που είχαν βρει ποτέ ήταν 403 κομμάτια το 2024. Στα μέσα Μαΐου ένας νεοσσός θαλασσοπουλιού, μόλις 80 ημερών, βρέθηκε με 778 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι του.
«Αυτά τα πουλιά έχουν μια πολύ σημαντική ιστορία να πουν και αυτό που μας λένε είναι ότι οι πληθυσμοί τους μειώνονται, ότι η ποσότητα πλαστικού που καταναλώνουν αυξάνεται συνεχώς», δήλωσε η δρ. Λέιβερς και συμπλήρωσε: «Τα πουλιά μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».