Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια δείχνει το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης -Η σύμπραξη ΑΒ Βασιλόπουλος, Νηρέα και WWF - iefimerida.gr

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια δείχνει το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης -Η σύμπραξη ΑΒ Βασιλόπουλος, Νηρέα και WWF

Κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας στη θάλασσα
Κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας στη θάλασσα / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σύμπραξη της ΑΒ Βασιλόπουλος και του Νηρέα με την WWF καθιστά την Ελλάδα πρωτοπόρο στη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος είναι ο άνθρωπος. Αμέτρητα είναι τα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, ακριβώς εξαιτίας της απερίσκεπτης διαχείρισης του οικοσυστήματος από τους ανθρώπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, η συζήτηση γύρω από την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη, έρχεται να ενσωματώσει ερωτήματα που αφορούν στη διατροφή των κοινωνιών. Πώς μπορεί η ανθρωπότητα να εξασφαλίσει φαγητό για τον γοργά αναπτυσσόμενο πληθυσμό της, χωρίς να εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους και παράλληλα προσφέροντας ποιοτικές πρώτες ύλες στους πολίτες;

Τα ερωτήματα μοιάζουν αναπάντητα και οι ερωτήσεις τους βαριές και δύσκολες. Θα έλεγε κανείς πως δύσκολα θα έβρισκε απαντήσεις σε κάποιες από αυτές στη χώρα μας. Κι όμως! Η Ελλάδα, μέσα από την πρωτοβουλία τριών μεγάλων εταιριών, γίνεται πρωτοπόρος στην βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του ανεκτίμητου πλούτου της θάλασσας στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην πιστοποίηση υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο

Το iefimerida βρέθηκε στο Αλιβέρι της Εύβοιας όπου συνάντησε τους βασικούς πρωταγωνιστές μιας προσπάθειας που συμπληρώνει φέτος έξι χρόνια και μέσα από μια μεγάλη διαδρομή καταλήγει σε ένα πρωτοποριακό προϊόν από την καρδιά της ελληνικής θάλασσας.

Κλουβιά στη θάλασσα όπου εκτρέφονται τσιπούρες και λαβράκια
Η νέα πιστοποίηση σε δύο μονάδες της Νηρεύς λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H ΑΒ Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, μαζί με τη ΝΗΡΕΥΣ, τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της Υπεύθυνης Υδατοκαλλιέργειας, αναφορικά με την καλλιέργεια σε τσιπούρα και λαβράκι και ανοίγουν το δρόμο ώστε να έχουμε τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες από το πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC) στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα

Η ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν ένα τομέα στον οποίο η Ελλάδα επιθυμεί και ως έναν βαθμό παίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, σε ό, τι αφορά στα γνώριμα μεσογειακά ψάρια, όπως το λαβράκι και η τσιπούρα. Η παραγωγή στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς ανοδικά, με τον κύριο όγκο των ψαριών να διοχετεύεται στο εξωτερικό. Η εκτροφή των ψαριών απαιτεί υψηλές προδιαγραφές, οι οποίες και θα διασφαλίσουν την σωστή εκκόλαψη, ανάπτυξη και διάθεση τους στην αγορά. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει χώρος για ακόμη υψηλότερα στάνταρ.

Για τον Νηρέα, η κοινή προσπάθεια με την ΑΒ Βασιλόπουλος και τον Νηρέα θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα του ελληνικού-μεσογειακού ψαριού σε αγορές της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γαλλία για παράδειγμα ένας μέσος Γάλλος καταναλώνει μόλις 70 γρ. τσιπούρας το χρόνο, ενώ επιλέγει το ψάρι σε σημαντικό ποσοστό, αφού βάζει στο τραπέζι του 22 κιλά ψαρικών το χρόνο. Μέσω μιας τόσο σημαντικής πιστοποίησης, αλλά και ξεχωριστής προσέγγισης σε κάθε χώρα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη διείσδυσή της σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

«Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα παράγει πλούτο υψηλότερο των 600 εκατ ευρώ το χρόνο, ενώ επιπλέον δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης σε περιοχές όπου η ζήτηση είναι περιορισμένη» σχολιάζει Λ. Παπαχαρίσης, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας, Έρευνας κι Ανάπτυξης της Νηρεύς.

Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάζεται για περισσότερα από 10 χρόνια με την μεγαλύτερη εταιρία καλλιέργειας και εμπορίας μεσογειακών ειδών στην Ευρώπη, τον Νηρέα. Σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους των δύο εταιριών, προέκυψε πως αναζητούνταν πάντα τρόποι να προσδώσουν υψηλή διατροφική και βιολογική αξία στο προϊόν που παράγουν αποκλειστικά για τα super marker της αλυσίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο φορείς απευθύνθηκαν το 2013 στη WWF, με στόχο δημιουργία ενός προτύπου υδατοκαλλιέργειας που θα σέβεται το περιβάλλον, θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και φυσικά θα προσφέρει ποιοτικό και υγιεινό ψάρι.

Κλουβιά στη θάλασσα όπου εκτρέφονται ψάρια σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας
Είναι η πρώτη φορά που μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο λαμβάνει την πιστοποίηση ASC / Φωτογραφία: Eurokinissi

O Δ. Διονυσόπουλος, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος μιλώντας για την προσπάθεια, τόνισε πως αποτελεί το απαύγασμα μιας συνεργασίας ετών. «Θέλαμε ένα ψάρι να το παρέχουμε συνέχεια στον καταναλωτή ανεξαρτήτως της εποχής. Εντός 24ωρου τα ψάρια τα οποία αλιεύονται βρίσκονται στα ράφια μας» εξήγησε.

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια

Ερχόμενοι στο σήμερα, η Ελλάδα αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα η πρώτη χώρα της Μεσογείου με πιστοποιημένες φάρμες υδατοκαλλιέργειας βάση του προτύπου ASC. Μια πρωτοβουλία η οποία δείχνει το δρόμο και σε άλλες φάρμες τσιπούρας και λαβρακίου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Κ. Λιαρίκος επικεφαλής περιβαλλοντικών επιπτώσεων τη WWF, εξηγεί πως ο οργανισμός, αδυνατώντας να αναμείνει τους αργούς ρυθμούς ανάληψης πρωτοβουλιών από τα κράτη, στράφηκε σε μεγάλες εταιρίες για να προωθήσει πρακτικές που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

«Οι εταιρίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της αλυσίδας, τόσο από πλευράς εταιρικής ευθύνης, όσο όμως και με την πίεση και την επιρροή που μπορούν να ασκήσουν σε προμηθευτές και καταναλωτές» σημειώνει ο κ. Λιαρίκος.

Τι είναι το ASC;

Το Aquaculture Stewardship Council (ASC) αποτελεί ανεξάρτητο, διεθνή οργανισμό πιστοποίησης ο οποίος προωθεί ορθές πρακτικές που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας. Τα πρότυπα του οργανισμού αφορούσαν αρχικά ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης, όπως είναι ο σολομός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ήταν η προσπάθεια της ΑΒ Βασιλόπουλος, του Νηρέα και της WWF και η επικοινωνία με τον οργανισμό ASC που συνέβαλε καθοριστικά στην δημιουργία από το μηδέν ενός τέτοιου προτύπου και για ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι. Το ASC διαθέτει επίσης πρότυπα για εννέα διαφορετικά είδη ψαρικών, μεταξύ των οποίων ο σολομός, οι γαρίδες και η πέστροφα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ