Πανελλήνιες: 4 τροφές που αυξάνουν τη συγκέντρωση στο διάβασμα και το μυστικό ενυδάτωσης που συνήθως ξεχνάμε - iefimerida.gr

Πανελλήνιες: 4 τροφές που αυξάνουν τη συγκέντρωση στο διάβασμα και το μυστικό ενυδάτωσης που συνήθως ξεχνάμε

Μαθήτρια που διαβάζει και τρώει μπισκότα / Φωτογραφία: shutterstock
Μαθήτρια που διαβάζει και τρώει μπισκότα / Φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Στην πιο αγχωτική φάση της εφηβικής μας ζωής το α και το ω είναι η διατροφή.

Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς το στρες των πανελλήνιων εξετάσεων είναι να προετοιμαστεί καλά και να διαβάσει μεθοδικά. Ωστόσο, αυτή η περίοδος δεν απαιτεί μόνο καλό προγραμματισμό και εξάσκηση σε ό,τι αφορά τις γνώσεις αλλά χρειάζεται και φροντίδα σε άλλους τομείς. Οι σημαντικότεροι παράγοντες συγκέντρωσης είναι η καλή υγεία του οργανισμού και η ισορροπημένη ψυχολογία οι οποίες φυσικά εξαρτώνται απόλυτα από τη διατροφή και τη γενικότερη ποιότητα του τρόπου ζωής (επαρκής ύπνος, άσκηση κ.ο.κ.).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να αποδώσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους λοιπόν οι μαθητές χρειάζονται πρώτα και πάνω από όλα ενέργεια την οποία καταναλώνουν για να διαβάσουν, να γράψουν, να σκεφτούν συνδυαστικά και πολύπλοκα, να παραμείνουν ψύχραιμοι παρά την πίεση και γενικότερα να είναι σε εγρήγορση. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους η διατροφή τους πρέπει να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και να περιλαμβάνει όλα τα ωφέλιμα στοιχεία.

Ποιές είναι όμως εκείνες οι τροφές που περιέχουν τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, τα καλά λιπαρά, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζονται; Ιδού μερικά χρήσιμα παραδείγματα:

Εν αρχή ην το νερό

Πριν μιλήσουμε για το τι πρέπει να τρώνε οι μαθητές ας πούμε τι πρέπει να πίνουν αφού ένας αφυδατωμένος οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε καμία περίπτωση. Καλό θα είναι λοιπόν τα παιδιά να έχουν πάντα δίπλα τους στο σπίτι, στο σχολείο και στο φροντιστήριο ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό. Επίσης να δροσίζονται με φυσικούς χυμούς, smoothies και κρύο τσάι, όλα χωρίς ζάχαρη. Ακόμα, καλό είναι να ποφεύγουν την υπερκατανάλωση καφέ και ενεργειακών ποτών τα οποία ναι μεν τονώνουν τον οργανισμό αλλά ταυτόχρονα τον αφυδατώνουν κιόλας αφού προκαλούν διούρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυγό κάθε μέρα

Από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, το αυγό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, μεγαλύτερης αξίας ακόμα και από αυτές των κόκκινων κρεάτων και του γάλακτος, ως εκ τούτου δίνει απίστευτη ενέργεια. Ταυτόχρονα, προσφέρει Β12 η οποία βοηθά το νευρικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, ειδικά σε περιόδους αυξημένης δραστηριότητας που η κόπωση και η ατονία καραδοκούν. Ευτυχώς πρόκειται για μια νόστιμη και ευέλικτη τροφή που μπορεί να ενταχθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στα γεύματα τους κάθε ώρα της ημέρας.

Σαρδέλες, οι πολύτιμες

Τα λιπαρά ψάρια είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτή τη φάση. Η σαρδέλες είναι γεμάτες Ω3 λιπαρά οξέα κι έτσι ενισχύουν τη μνήμη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Για να δελεάσετε τους εφήβους να τις φάνε με ευχαρίστηση, σε περίπτωση που το ψάρι δεν είναι η αγαπημένη τους τροφή, φουρνίστε τις με μπόλικα μυρωδικά και λαχανικά ή συνδυάστε τις με όσπρια, ακόμα και ζυμαρικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φάε τη μπανάνα σου

Το μαγνήσιο λέγεται και τροφή των μυών καθώς βοηθάει στη χαλάρωση και την αποσυμφόρησή τους όχι μόνο από την έντονη άσκηση αλλά και από το στρες. Επιπλέον μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ζαλάδες σε περίπτωση υπερβολικής κούρασης ή υπερκόπωσης. Οι μπανάνες είναι ό,τι πρέπει για να ηρεμήσουν τους μαθητές, να αναπληρώσουν την επιθυμία για κάτι γλυκό και φυσικά να ενισχύσουν την ανάπτυξη του σκελετού καθώς εκτός από μαγνήσιο περιέχουν επίσης κάλιο και ασβέστιο.

Τα συν της γαλοπούλας

Το κρέας των πουλερικών είναι από τα καλύτερα και τα πιο θρεπτικά αφού κατά κανόνα περιέχει πολλές πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά. Ειδικά η γαλοπούλα όμως είναι έξτρα υγιεινή και ωφέλιμη αφού διαθέτει πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2 και Β12), αμινοξέα και ψευδάργυρο που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Αν τα παιδιά τη βαριούνται βραστή ή ψητή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε παραδοσιακά φαγητά αντικαθιστώντας κάποιο άλλο κρέας π.χ. να τη φτιάξετε λεμονάτη με ρύζι ή κοκκινιστή με τηγανητές πατάτες, να πάρετε κιμά γαλοπούλας και να τον μαγειρέψετε με μακαρόνια ή να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε παστίτσιο, κεφτεδάκια κ.ο.κ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πανελλήνιες 2025 μαθητές Διατροφή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ