fbpx Συνταγή για ακαταμάχητο, δροσιστικό τζατζίκι -Τα μυστικά της πιο αυθεντικής γεύσης | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για ακαταμάχητο, δροσιστικό τζατζίκι -Τα μυστικά της πιο αυθεντικής γεύσης

Μπολ με τζατζίκι με ελαιόλαδο και άνηθο
27|07|2020 | 23:18
Μπολ με τζατζίκι με ελαιόλαδο και άνηθο / Φωτογραφία: Shutterstock

Ναι, μπορεί να ακούγεται κάπως απλοϊκό να αναζητεί κανείς τη συνταγή, ωστόσο όχι μόνο το κλασικό τζατζίκι έχει τα μυστικά του, αλλά ορισμένα από αυτά εγγυώνται σίγουρη επιτυχία.

Φαίνεται λοιπόν πως το ελληνικό τζατζίκι, παρά την τουρκικής προέλευσης λέξη, διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα που βρίσκουμε στις κουζίνες των Βαλκανίων. Άλλωστε, ο όρος τζατζίκι έγινε ευρέως διαδεδομένος εκτός συνόρων των Βαλκανίων όταν μεταφέρθηκε στην αγγλική γλώσσα με αφορμή το ελληνικό πιάτο.

Για αρχή, στην Τουρκία, το «τζατζίκ» γίνεται με μια πληθώρα από μυρωδικά, αλλά και νερό με το οποίο αραιώνει το γιαούρτι. Όπως διαβάζουμε επίσης, στη Βουλγαρία, μια συνταγή που περιλαμβάνει βασικά υλικά του τζατζικιού σερβίρεται ως σούπα.

Τα μυστικά του τζατζικιού

Τα βασικά υλικά για ένα επιτυχημένο τζατζίκι είναι το γιαούρτι, το αγγούρι και το σκόρδο. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτά, στη συνταγή έχουμε δυο-τρία μυστικά για τέλεια υφή. Ξεκινώντας από το γιαούρτι, πάντοτε να επιλέγετε γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό. Αυτό θα δώσει στο τζατζίκι τη βελούδινη υφή που χρειάζεται.

Και ερχόμαστε στο δύσκολο κομμάτι… σκόρδο. Ο κανόνας λέει, πως κατά προσέγγιση, για κάθε 100 γραμμάρια γιαουρτιού, προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδου. Αυτό βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί, σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί τόσο έντονη τη γεύση του σκόρδου.

Μια άλλη εναλλακτική για να έχετε πιο ήπια γεύση σκόρδου, είναι να χρησιμοποιήσετε κρέμα σκόρδου. Αν πάλι θες να το καθαρίσεις στο πι και φι, υπάρχει μυστικό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο αγγούρι, το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς στη συνταγή είναι να στραγγίξει καλά τα υγρά του. Ένα μυστικό εδώ είναι να αλατίσετε ελαφρά -υπολογίζοντας πως θα μειώσετε το αλάτι στο τζατζίκι στη συνέχεια- το τριμμένο αγγούρι για να αποβάλει περισσότερα υγρά, πριν το στύψετε καλά ανάμεσα στα χέρια σας.

Για να πάρετε την ομογενοποιημένη δροσερή γεύση που χρειάζεται, καλό θα είναι να αφήσετε το τζατζίκι στο ψυγείο αποβραδίς για να δέσουν τα αρώματα.

Υλικά

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξίδι λευκό
  • 1 μέτριο αγγούρι καθαρισμένο και τριμμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Τρίβουμε το αγγούρι, αλατίζουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι να μαραθεί για 10 λεπτά τουλάχιστον. Στραγγίζουμε καλά τα υγρά του ανάμεσα στα χέρια μας.
  • Αναμειγνύουμε το αγγούρι με το γιαούρτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον άνηθο και το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν χρειαστεί να διορθώσουμε τη γεύση.
ΣΧΟΛΙΑ