Με λαχανικά και φρούτα της εποχής φτιάχνουμε το ιδανικό πιάτο για ελαφρύ βραδινό ή γιορτινό ορεκτικό.
Οι βελουτέ σούπες έχουν την τιμητική τους τον χειμώνα. Όχι μόνο επειδή είναι νόστιμες και θρεπτικές αλλά και γιατί η φίνα, λεπτή τους γεύση ταιριάζει ωραία με τα πληθωρικά φαγητά των επίσημων καλεσμάτων και των γιορτινών τραπεζιών που περιλαμβάνει η εποχή. Από το τραπέζι των Χριστουγέννων λοιπόν μέχρι το πρωτοχρονιάτικο πάρτι μια σούπα βελουτέ είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ειδικά όταν περιλαμβάνει αρωματική σελινόριζα, τραγανά μήλα και βελούδινα κάστανα σαν αυτή που σας προτείνουμε. Φτιάξτε αρκετή ποσότητα, κρατήστε την ζεστή και σερβίρετέ την σε βαθιά πιάτα πριν το ψητό χοιρινό ή τη γεμιστή γαλοπούλα. Επίσης, μπορείτε να τη μοιράσετε σε ποτηράκια-μπολάκια και να τα στήσετε στον μπουφέ (σαν σφηνάκια) πλάι στα υπόλοιπα fingerfood.
Σούπα σελινόριζας με κάστανα
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 κιλό σελινόριζα, καθαρισμένη και χοντροκοµµένη
- 1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο και χοντροκοµµένο
- 1 κόκκινο μήλο, καθαρισμένο και χοντροκοµµένο
- 1 ξερό κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, κοµµένη στη µέση
- 200 γρ. κάστανα, ψηµένα και καθαρισµένα
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- 200 ml κρέµα γάλακτος πλήρης
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- μια πρέζα αποξηραμένο φασκόμηλο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουµε τη σελινόριζα, τα µήλα, το κρεµµύδι και το σκόρδο για 4-5 λεπτά. Προσθέτουµε τα μισά κάστανα και τον ζωµό και ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Βράζουμε για 25 λεπτά και αποσύρουμε. Πολτοποιούµε τη σούπα με ραβδομπλέντερ (ή τμηματικά στο μούλτι). Την ξαναβάζουμε στη φωτιά (σε μέτρια φωτιά), ρίχνουμε την κρέμα και το βούτυρο και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με έξτρα κάστανα, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και λίγο μαϊντανό σε κάθε πιάτο.