Με μαλακό μοσχάρι και ένα αγαπημένο όσπριο φτιάχνουμε το πιο νόστιμο κοκκινιστό.
Το κοκκινιστό μοσχάρι είναι η αφρόκρεμα των ελληνικών μαγειρευτών. Το αγαπάμε τόσο που μας αρέσει να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, ακόμα και τώρα που είναι φθινόπωρο και οι ντομάτες δεν είναι στα καλύτερά τους. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τα κονκασέ και ο πελτές και κάνουμε μια χαρά τη δουλειά μας.
Όταν ο καιρός είναι πιο ψυχρός, λοιπόν, και η ανάγκη για comfort food πιο αυξημένη, τα κοκκινιστά τα θέλουμε πιο πληθωρικά, χορταστικά. Μας αρέσει να τα εμπλουτίζουμε με διάφορα υλικά, πέρα από τα κλασικά λαχανικά.
Μια ωραία ιδέα είναι να τα μαγειρέψουμε μαζί με όσπρια και συγκεκριμένα με ρεβίθια, τα οποία ταιριάζουν τέλεια με το μοσχαρίσιο κρέας και τους πάνε πολύ όλες οι σάλτσες, και οι λεμονάτες και οι κοκκινιστές.
Μοσχάρι κοκκινιστό με ρεβίθια
Υλικά για 4 μερίδες
- 750 γρ. μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε κύβους
- 250 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 λίτρο ζωμό κρέατος ή λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, τον πελτέ, τη δάφνη και το μπαχάρι. Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, το ζωμό, τα ρεβίθια και μπόλικο πιπέρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 1 ½-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, να βράσουν τα όσπρια και να πήξει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.