Συνταγή για πατροπαράδοτη λαγάνα -Το μυστικό με το «προζύμι» μαγιάς για εγγυημένη επιτυχία - iefimerida.gr

Συνταγή για πατροπαράδοτη λαγάνα -Το μυστικό με το «προζύμι» μαγιάς για εγγυημένη επιτυχία

Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα με σουσάμι
Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα με σουσάμι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Καθαρά Δευτέρα επιβάλλει, μεταξύ άλλων, λαγάνα και εμείς έχουμε τη συνταγή για να ευωδιάσει το σπίτι μαγιά και φρεσκοφουρνισμένο ψωμί.

Η Λαγάνα δεν διαφέρει πολύ από ένα απλό ψωμί, με τη διαφορά πως γίνεται επίπεδη και είναι πασπαλισμένη με μπόλικο σουσάμι. Θα έλεγε κανείς πως η παραδοσιακή ελληνική συνταγή είναι η απάντηση – σε όλη της την απλότητα – στην ιταλική φοκάτσια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως με κάθε συνταγή για ψωμί (εκτός από την μαγική συνταγή στη γάστρα) λοιπόν, έτσι κι εδώ χρειάζεται υπομονή, προκειμένου να αφήσουμε τη μαγιά να κάνει τη δουλειά της και έτσι να φουσκώσει απολαυστικά η λαγάνα.

Ωστόσο, στη συνταγή για λαγάνα που θα δείτε παρακάτω ετοιμάζουμε ένα μείγμα από μαγιά και νερό, το οποίο φουσκώνει σαν πρώιμο προζύμι. Με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα είναι πιο αφράτο και η σύσταση πιο πυκνή, όπως με ένα ψωμί φτιαγμένο με αυθεντικό προζύμι.

Υλικά

  • 40 γρ νωπή μαγιά
  • 500 ml νερό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 800 γρ κίτρινο, σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Σουσάμι και χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε 100 γρ από το αλεύρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο νερό (καλό είναι να μην είναι κρύο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε και την μαγιά που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε να ενωθούν.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο του για 1 ½ ώρα περίπου.
  • Παίρνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε για λίγο με λαδωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε σε δύο μέρη και βάζουμε κάθε κομμάτι πάνω σε λαδόκολλα
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο 2 εκατοστών περίπου. Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα και σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνοντας για 40 λεπτά να φουσκώσει και πάλι
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με μπόλι σουσάμι και χοντρό αλάτι
  • Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και βάζουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ