«Εξπρές» σπιτική λαγάνα για τα φετινά Κούλουμα -Η απόλυτη συνταγή [εικόνες] - iefimerida.gr

«Εξπρές» σπιτική λαγάνα για τα φετινά Κούλουμα -Η απόλυτη συνταγή [εικόνες]

Η λαχταριστή λαγάνα! / Φωτογραφία: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθαρά Δευτέρα δίχως λαγάνα δεν γίνεται. Αυτό που γίνεται, ωστόσο, είναι Καθαρά Δευτέρα χωρίς τον... φούρναρη!

Οι περισσότεροι -ακόμα κι έμπειρες νοικοκυρές ή... νοικοκυραίοι- φοβούνται τα ζυμάρια.

Το ψωμί, γενικά, θέλει προσεκτικές αναλογίες και διαδικασία, όμως το iefimerida ήρθε να σας λύσει τα χέρια.

Για τα φετινά Κούλουμα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να «ντυθείτε» φουρνάρηδες και να απολαύσετε τις δικές σας λαγάνες, λαχταριστές και ζεστές κατ’ ευθείαν από τον φούρνο της κουζίνας σας.

Η τέλεια λαγάνα / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Τα υλικά είναι πολύ απλά (και προσιτά), ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά για την προετοιμασία και έως 20 λεπτά στον φούρνο.

Υλικά (βγάζουν 3 – 4 λαγάνες ανάλογα το μέγεθος του ταψιού):

  • 800 γραμμάρια αλεύρι (σκληρό για ψωμί – για ζυμωτό / ή και μείγμα από μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό για ζυμωτό)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά 
  • 450 – 500 ml χλιαρό νερό 
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη 
  • Σουσάμι (μπόλικο)
  • Λαδόκολλες
  • Προαιρετικά: πέστο, πάστα ελιάς, πάστα λιαστής ντομάτας, ξηρή καρποί κ.λπ. 

Θέλει «εργασία» μόλις... 20 λεπτών!

Η διαδικασία για τις τραγανές αλλά και αφράτες λαγάνες μας έχει ως εξής:

1. Βάζουμε σε μπολ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλεύρι (για να χυλώσει), ανακατεύουμε με σύρμα ή πιρούνι και αφήνουμε για 20 λεπτά.

Φωτογραφία: iefimerida.gr

2. Στο ίδιο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα μαζί με το λάδι και το αλεύρι.

3. Χτυπάμε για 5-10 λεπτά με τον γάντζο και σταδιακά ρίχνουμε το αλάτι (σταματάμε όταν το μείγμα αρχίζει να «πιάνεται» πάνω στο γάντζο).

Φωτογραφία: iefimerida.gr

4. Βγάζουμε το ζυμάρι (χωρισμένο στις μερίδες μας ή και ενιαίο) και το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη, σε ζεστό χώρο, για τουλάχιστον 45 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και πάνω από ώρα).

Φωτογραφία: iefimerida.gr

5. Οταν έχουν φουσκώσει αρκετά -πρέπει να είναι σχεδόν διπλάσιο το ζυμάρι- τις χωρίζουμε σε κομμάτια (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) έχοντας βάλει αλεύρι στα χέρια μας και τις πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο.

Φωτογραφία: iefimerida.gr

6. Προαιρετικά σε εκείνο το σημείο, αν θέλουμε προσθέτουμε... γεύσεις όπως: λίγο πέστο, λιαστά ντοματάκια, πάστα ελιάς, ελιές ή και ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους (tip: Μην αγχώνεστε, και χωρίς αυτά η λαγάνα θα είναι... σούπερ!).

7. Τις ανοίγουμε καλά με τον πλάστη (αν δεν υπάρχει πλάστης, ένα γυάλινο, αλευρωμένο μπουκάλι θα βοηθήσει), ώστε να γίνουν πολύ λεπτές, φτιάχνουμε το σχήμα της λαγάνας και τοποθετούμε στο ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι ολικής, ανεβάζοντας λίγο τη δόση της μαγιάς / Φωτογραφία: iefimerida.gr

8. Ανοίγουμε τρύπες σε όλο το μήκος της κάθε λαγάνας με τα δάχτυλα αλλά και με πιρούνι. Προσοχή, μη φοβηθείτε: το πιρούνι πρέπει να φτάσει μέχρι κάτω για να μη γίνει η λαγάνα μας... παχιά φραντζόλα.

Φωτογραφία: iefimerida.gr

9. Πασπαλίζουμε με σουσάμι (μπόλικο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 12 – 17 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Φωτογραφία: iefimerida.gr
Φωτογραφία: iefimerida.gr

Tip: Για να κρατηθούν αφράτες μέχρι το τραπέζι -και ταυτόχρονα να τις.. κρύψετε από τους ορεξάτους καλεσμένους- μπορείτε να τις τυλίξετε σε πετσέτες.

Και στον αρτοπαρασκευαστή

Μια ακόμη πιο... τεμπέλικη έκδοση της συνταγής, επιτρέπει το ζυμάρι μας να γίνει στον αρτοπαρασκευαστή.

Χρειάζεται όμως προσοχή: Οι περισσότεροι αρτοπαρασκευαστές δέχονται έως 450-500 γραμμάρια αλευριού, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό όλα τα υλικά που αναφέρονται στην παραπάνω συνταγή (π.χ. ένα φακελάκι μαγιάς κ.ό.κ.)

Το πρόγραμμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι η ζύμη. Οταν το ζυμάρι είναι έτοιμο συνεχίζετε από το 5ο βήμα της παραπάνω συνταγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ