fbpx Συνταγή για ακαταμάχητα, τραγανά, τηγανητά καλαμαράκια - Ολα τα μυστικά τους | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για ακαταμάχητα, τραγανά, τηγανητά καλαμαράκια - Ολα τα μυστικά τους

Καλαμαράκια τηγανητά με λεμόνι σε ξύλο κοπής
04|08|2020 | 20:26
Καλαμαράκια τηγανητά με λεμόνι σε ξύλο κοπής / Φωτογραφία: Shuttestock

Η συνταγή αυτή είναι σχεδόν πάντοτε στο Top 5 των πιάτων που επιλέγει ο Ελληνας όταν θέλει θαλασσινά στην ταβέρνα.

Οσο νόστιμα και τραγανά είναι όμως τα τηγανητά καλαμαράκια στην ταβέρνα -εντάξει, σε αυτό συμβάλλει και η καλή διάθεση- τόσο δύσκολο είναι να πετύχει η συνταγή τους στο σπίτι. Ψάξαμε, συγκρίναμε, δοκιμάσαμε και έχουμε ορισμένα μυστικά της συνταγής για να γίνουν ακαταμάχητα και στο σπίτι.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Ψάξαμε να βρούμε τρόπους παρασκευής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά τρικ για να πλησιάσουμε την επιτυχία της συνταγής όσο περισσότερο γίνεται. Εχουμε και λέμε:

  1. Κοσκινίζουμε τα αλευρωμένα καλαμάρια σε σουρωτήρι. Με τον τρόπο αυτό θα μείνει πάνω στο θαλασσινό όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει τραγανό, χωρίς να λασπώσει το περίσσιο αλεύρι στο τηγάνι.
  2. Πανάρουμε τα καλαμάρια σε ένα μείγμα αλευριού και καλαμποκάλευρο. Για ένα φλιτζάνι αλεύρι, υπολογίστε μισό φλιτζάνι καλαμποκάλευρο. Η αλήθεια είναι πως στο μείγμα μπορείτε να αναμείξετε καλαμποκάλευρο, αλλά και νισεστέ (πιο φίνο αλεύρι από ανθό καλαμποκιού), ακόμη και ψιλό σιμιγδάλι.
  3. Τέλος, το κόλπο με το νερό. Στο εξωτερικό συστήνουν να βουτάμε το καλαμάρι σε χτυπημένο ασπράδι αυγού. Αν, ωστόσο, θέλετε πιο εύκολη διαδικασία και πιο αυθεντική γεύση ακολουθήστε το παρακάτω τρικ. Περάστε τις ροδέλες και τα πλοκάμια πρώτα από το μείγμα αλευριού, τινάξτε καλά και βυθίστε σε κρύο νερό. Στη συνέχεια βυθίστε και πάλι στο αλεύρι.

Υλικά

  • ½ κιλό καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
  • Αλάτι και πάπρικα σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ του φλιτζανιού καλαμποκάλευρο
  • ¼ του φλιτζανιού νισεστές
  • 1 μπολ με κρύο νερό και στυμμένο χυμό 1 λεμονιού
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  • Πασπαλίζουμε τα καλαμάρια με τη ζάχαρη, το αλάτι και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο και τον νισεστέ σε ένα μπολ με μια πρέζα αλάτι
  • Περνάμε τα καλαμάρια από το αλεύρι, βουτάμε στιγμιαία στο νερό με το λεμόνι και επιστρέφουμε στο αλεύρι. Γυρίζουμε τα καλαμάρια σε ένα σουρωτήρι και ανακινούμε να φύγει το παραπάνω αλεύρι
  • Βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει -ιδανικά σε φριτέζα ή πανέρι- και βυθίζουμε τα καλαμάρια σε αυτό να ψηθούν και να τραγανίσουν για 2-3 λεπτά. Καλό είναι να τα τηγανίσετε σε δύο δόσεις για να μη χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε το λάδι να πάρει ξανά θερμοκρασία
  • Αν δεν έχετε πανέρι, βάζετε το λάδι σε σκεύος με τρόπο που να σκεπάζει μια σειρά καλαμαράκια. Βάζετε μια δόση, αφήνετε 1-2 λεπτά και γυρίζετε τα καλαμαράκια
  • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστά
ΣΧΟΛΙΑ