Ο απόλυτος άρχοντας του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το ψητό χοιρινό, στην πιο αυθεντική εκδοχή του.
Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ το χοιρινό κρέας και μας αρέσει να το απολαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Προφανώς και κάποιοι φτιάχνουν και γαλοπούλα αυτές τις ημέρες αλλά το πιο συνηθισμένο γιορτινό ψητό ήταν και παραμένει το παραδοσιακό χοιρινό. Η αλήθεια είναι ότι όταν ψήνεται στον φούρνο γίνεται λουκούμι, είτε το εμπλουτίσουμε με πολλά και διάφορα υλικά είτε το κάνουμε πιο απλό και λιτό. Έτσι κι αλλιώς του πάνε όλα. Γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε μια συνταγή για χοιρινό μπούτι που με λίγα υλικά και σωστό ψήσιμο θα γίνει λαχταριστό, με τραγανή πετσούλα και τρυφερό ψαχνό ενώ οι πατάτες του θα μελώσουν υπέροχα.
Χοιρινό μπούτι με πατάτες στον φούρνο
Υλικά για 8 άτομα
- 1 μπούτι χοιρινό, περίπου 3 κιλά, με κόκκαλα και δέρμα
- 1 ½ κιλό μικρές πατάτες, ξεφλουδιμένες
- 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα το χοιρινό, το τρίβουμε να πάει παντού και το βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί. Αραδιάζουμε γύρω γύρω τις πατάτες, περιχύνουμε με ένα ποτήρι νερό και με το υπόλοιπο μείγμα των μπαχαρικών και του λαδιού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2,5 ώρες μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και οι πατάτες. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, να τραγανίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες. ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε τις πατάτες με το λεμόνι και αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί λίγο το κρέας. Κόβουμε και σερβίτουμε μαζί με τις πατάτες και το λεμονάτο ζουμί από το ταψί.
Tip
Μια απλή σως με την οποία μπορείτε να το συνδυάσετε είναι ένα μείγμα μουστάρδας (8 κ.σ.) με λίγο μέλι (1 κ.σ.).