Πλούσια σε άρωμα και γεύση, αυτή η πίτα με γιαούρτι γίνεται σε χρόνο μηδέν.
Η γιαουρτόπιτα είναι ένα γλυκό που συναντάμε αρκετά συχνά στην ελληνική παράδοση αλλά και στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αφράτο, νόστιμο κέικ που συνήθως αρωματίζεται με εσπεριδοειδή και γίνεται πανεύκολα. Τα υλικά της είναι απλά και συνήθως τα έχουμε πάντα στο σπίτι, ενώ δεν περιέχει απαραίτητα αλεύρι.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να φτιάξετε ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για όλη την οικογένεια, αντί για κλασικό κέικ, ετοιμάστε μια γιαουρτόπιτα.
Με τη συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω θα γίνει με ένα μόνο ανακάτεμα και σε λιγότερο από μία ώρα θα την απολαμβάνετε μαζί με το καφεδάκι σας.
Γιαουρτόπιτα με λεμόνι, με ένα ανακάτεμα
Υλικά για 8 κομμάτια
- 3 αυγά
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
- 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από μισό λοβό
- 350 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο στρογγυλό ταψί (διάμετρος 20-22 εκ.). Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε λίγο τα αυγά με το κορν φλάουρ. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το βούτυρο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Αφού ενωθούν λίγο, ρίχνουμε σιγά σιγά και την κρέμα γάλακτος. Μόλις ομογενοποιηθούν, απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω και να πήξει μέσα. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Tip
Η γιαουρτόπιτα τρώγεται καλύτερα χλιαρή παρά κρύα. Για να γίνει πιο τραγανή η επιφάνειά της πασπαλίστε την με λίγη καστανή ζάχαρη μόλις την ξεφουρνίσετε.