Τώρα που τα ακτινίδια είναι στα καλύτερά τους είναι ευκαιρία να φτιάξετε αυτό το απολαυστικό γλυκό.
Το έχουμε στο μυαλό μας ως εξωτικό φρούτο που το βρίσκουμε στα ψαγμένα μανάβικα και στα μεγάλα σουπερμάρκετ όλες τις εποχές. Ωστόσο, θεωρητικά τουλάχιστον, η εποχή του είναι η άνοιξη. Γενικά, είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες (1 μεγάλο ακτινίδιο έχει μόνο 50 θερμίδες), το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, για την ακρίβεια περιέχει διπλάσια ποσότητα από τα πορτοκάλια. Ταιριάζει πολύ ωραία σε λευκά γλυκά και ειδικά σε ό,τι περιέχει βελούδινη κρέμα βανίλιας και τραγανή βουτυρένια ζύμη όπως η απολαυστικά τάρτα της οποίας η συνταγή ακολουθεί.

Τάρτα με κρέμα βανίλια και φρέσκα ακτινίδια
Υλικά για 4 ατομικές τάρτες
Για τη βάση
- 190 γρ. κρύο βούτυρο, κοµµένο σε κυβάκια
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 3 κ.σ. κρύο νερό
Για την κρέμα
- 3 ποτήρια φρέσκο γάλα
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ κ.γ. σπόροι βανίλιας ή εκχύλισµα βανίλιας
- 2 κρόκοι χτυπημένοι με σύρμα
- 1 κ.γ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα
- 2 μεγάλα ακτινίδια, κοµµένα σε ροδέλες και στραγγισµένα καλά
Εκτέλεση
Βάση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα το βούτυρο µε το αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί ένα µείγµα που να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουµε τα αυγά και το νερό και χτυπάµε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να οµογενοποιηθούν. Ζυµώνουµε µε τα χέρια και φτιάχνουμε μια µπάλα την οποία τυλίγουμε με μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει για 5 λεπτά. Σε καλά αλευρωμένο πάγκο την ανοίγουµε µε τον πλάστη και τη στρώνουµε σε 4 ατομικές ταρτιέρες (με διάμετρο 7 εκ.). Απλώνουμε καλά και φροντίζουμε να καλυφθούν τα τοιχώµατα. Τρυπάµε µε ένα πιρούνι τη βάση και τα πλαϊνά σε διάφορα σημεία και καλύπτουµε µεµβράνη. Βάζουµε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αφαιρούµε τη µεµβράνη, καλύπτουµε µε λαδόκολλα και γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι. Ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά µέχρι η βάση να ροδίσει καλά.
Κρέµα: Σε λίγο γάλα (½ φλ.) διαλύουµε το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση. Προσθέρουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με σίρμα. Μόλις το µείγµα πάρει βρασή προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν κοχλάσει η κρέµα, την αποσύρουµε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 1 ώρα . Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και γαρνίρουμε με κομμένα ακτινίδια. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tips: Μπορούμε να φτιάξουμε την τάρτα και με άλλα φρούτα που συνδυάζονταο ωραία με τη βανίλια και τα ακτινίδια όπως είναι ο ανανάς, τα ροδάκινα ή τα φρέσκα δαμάσκηνα.