Το πιο χαρακτηριστικό υλικό του καλοκαιριού ψήνεται στο γκριλ και γίνεται καλύτερο από το κλασικό κατσαρολάτο λαδερό.
Κακά τα ψέματα τα φασολάκια υπάρχουν στο μυαλό μας ως το απόλυτο σπιτικό λαδερό. Τρυφερά και νόστιμα με μπόλικη ντοματένια σαλτσούλα είναι ό,τι πρέπει για μια ζεστή μέρα, ειδικά όταν συνοδεύονται από φρέσκο προζυμένιο ψωμί και καλή φέτα. Ωστόσο, αν ρωτήσουμε δέκα ανθρώπους πως αλλιώς τρώγονται τα φασολάκια, πέρα από λίγους που θα απαντήσουν: «βραστά ή στον ατμό, ως σαλάτα», οι υπόλοιποι θα δυσκολευτούν να θυμηθούν κάποιον άλλο τρόπο μαγειρέματός τους.
Πέρα από τα λαδερά (συνήθως τσαουλιά) και τη βραστή σαλάτα (συνήθως αμπελοφάσουλα) λοιπόν υπάρχει και ένας ακόμη τρόπος να τα απολαύσουμε που, αν και δεν είναι πολύ διαδεδομένος, είναι εύκολος και δίνει ανέλπιστα νόστιμο αποτέλεσμα.

Ψητά φασολάκια με σκόρδο
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα
- 8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- χυμός από ένα λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. σουσάμι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα φασολάκια, το σκόρδο και το μισό λάδι. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Περιχύνουμε με τον χυμό, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και σερβίρουμε.
Tips
-Μπορείτε επίσης να ψήσετε τα φασολάκια στη φριτέζα αέρος (στους 180°C για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα πλευρά στα 10 λεπτά) ή ακόμα και στο γκριλ σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
-Τα φασολάκια είναι εξαιρετικη γαρνιτούρα για τα ψητά κρέατα οπότε αν κάνετε μπάρμπεκιου, και αφού τελειώσετε με τις μπριζόλες και τα παϊδάκια, μπορείτε να ψήσετε τα φασολάκια στην ίδια σχάρα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Έτσι θα πάρουν και τη γεύση και τα μπαχαρικά από το ψημένο κρέας και θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα.