Η πιο εντυπωσιακή και αρωματική εκδοχή του αγαπημένου μας αρνιού είναι αυτό το γιορτινό ρολό.
Τα γεμιστά ρολά είναι τα πιο αρχοντικά γιορτινά πιάτα. Εντυπωσιακά και λαχταριστά, κόβονται σε φέτες και σερβίρονται στις καλές πιατέλες κλέβοντας τις εντυπώσεις. Ξεροψημένα και ζουμερά ταυτόχρονα γεμίζονται με διάφορα υλικά, ντύνονται με κρούστες μπαχαρικών και μυρωδικών, και συνδυάζονται με κλασικές γαρνιτούρες όπως τα φουρνιστά λαχανικά, τα αρωματικά πιλάφια και οι βελούδινοι πουρέδες. Στην αγορά βρίσκουμε πολλές και διαφορετικές έτοιμες επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο αφού τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τα ψαγμένα κρεοπωλεία ετοιμάζουν από ρολά γαλοπούλας, χοιρινού και πάπιας, γεμιστά με τυριά και αλλαντικά, μέχρι ρολά μοσχαριού και αγριογούρουνου που έχουν μέσα ξερά φρούτα και καρπούς. Ωστόσο, μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας ένα ρολό από το αγαπημένο μας κρεατικό. Είναι μια διαδικασία λίγο μπελαλίδικη η οποία όμως αξίζει τον κόπο 100%. Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε να τυλίξετε αρνί αφού πρώτα φυσικά το γεμίσετε με μπόλικα μυρωδικά και σκόρδο για να μοσχομυρίσει και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο.
Αρνίσιο ρολό στον φούρνο με γέμιση μυρωδικών
Υλικά για 6-8 μερίδες
- 2 κιλά αρνί, σπάλα ή μπούτι, ολόκληρο κομμάτι χωρίς κόκαλα (ανοιγμένο για ρολό)
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κ.γ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
- 2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 2 πορτοκαλί πιπεριές, χοντροκομμένες
- 2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 4 μεγάλες πατάτες, χοντροκομμένες
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, τη μουστάρδα, το μισό ελαιόλαδο, το ξύσμα και μπόλικο αλατοπίπερο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώνουμε το αρνί σε μια λαδόκολλα (με το εσωτερικό προς τα πάνω). Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα που φτιάξαμε, να πάει παντού, και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Δένουμε με σπάγκο σε διάφορα σημεία ώστε να μη χαλάσει το σχήμα του στο ψήσιμο. Βάζουμε το ρολό σε βαθύ ταψί και γύρω του αραδιάζουμε τα λαχανικά. Περιχύνουμε με ένα ποτήρι νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σκεπάζουμε με λαδόκολλα (το κομμάτι που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει για το τύλιγμα) και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά και αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.