Η συνταγή για το εθνικό μας φαγητό -Χυλωμένη, αχνιστή φασολάδα - iefimerida.gr

Η συνταγή για το εθνικό μας φαγητό -Χυλωμένη, αχνιστή φασολάδα

Πιάτο με χυλωμένη φασολάδα πλάι σε φρέσκο ζυμωτό ψωμί
Πιάτο με χυλωμένη φασολάδα πλάι σε φρέσκο ζυμωτό ψωμί / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μέρα επιβάλλει γεύσεις ελληνικές, κλασικές και απολύτως παραδοσιακές. Τι πιο αντιπροσωπευτικό από μια συνταγή για αχνιστή, γευστική φασολάδα.

Για κάποιον λόγο, μεγαλώνοντας, μάθαμε πως το εθνικό μας πιάτο είναι η φασολάδα. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η θρεπτική σούπα με αρωματικό σέλινο και καροτάκι δεν διαφημίζεται παραέξω όσο ο δημοφιλής μουσακάς και η χωριάτικη σαλάτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι πως η καλοκαιρινή, τουριστική Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εντάξει ένα κάπως βαρύ και σίγουρα πολύ ζεστό πιάτο στις καλοκαιρινές της καμπάνιες.

Κι όμως, η φασολάδα παραμένει συνταγή από την καρδιά της ελληνικής παράδοσης, είναι βίγκαν (μιας και αυτός ο διαχωρισμός «τρεντάρει» πολύ) και πάνω από όλα είναι πολύ θρεπτική και υγιεινή.

Ανακαλύψαμε μια συνταγή στο διαδίκτυο που μας φάνηκε εντυπωσιακή όσο και ιδιαίτερα επιτυχημένη, αναφορικά με το ένα και μοναδικό ζητούμενο: να βράσουν τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικά μυστικά της συνταγής

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του βίντεο του Foodurismo, η καλή πρώτη ύλη, όπως σε όλα τα φαγητά, είναι το άλφα και το ωμέγα για να φτιάξουμε μια επιτυχημένη φασολάδα. Οπότε επιλέγουμε όσπρια από παραγωγούς, ή ετικέτες που ξέρουμε πως θα έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα.

Το σιγανό βράσιμο είναι το άλλο μυστικό για να έχουμε μια κρεμώδη φασολάδα. Η υπομονή που θα δείξουμε στο βράσιμό της θα μας ανταμείψει. Τα φασόλια είναι μια πρώτη ύλη που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν είναι βραστερά, οπότε ο χρόνος που η φασολάδα χρειάζεται για να ετοιμαστεί καθώς και η ποσότητα του νερού που απαιτείται δεν είναι ακριβείς. Βλέπουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πώς «συμπεριφέρονται» τα φασόλια και αναλόγως πράττουμε.

Το τελευταίο που προσέχουμε είναι με τι θα συνοδεύσουμε τη φασολάδα μας. Οι ελιές και το ζυμωτό ψωμί είναι τα πρώτα βασικά. Τα άλλα μεζεδάκια που αγαπούν τη φασολάδα είναι ένα ωραίο λουκάνικο ή οι θαλασσινοί παστοί μεζέδες, όπως ο τσίρος, η ρέγγα, η λακέρδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά για φασολάδα

  • 500 γρ. φασόλια
  • 1.2 λίτρα νερό
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (1 κούπα) ψιλοκομμένα
  • 3-4 καρότα σε φετούλες
  • Κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε τα φασόλια κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 1-2 λεπτά και αδειάζουμε το νερό.
  • Αφού στραγγίσουμε τα φασόλια, ρίχνουμε το μετρημένο νερό στην κατσαρόλα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα, το σέλινο και την καυτερή πιπεριά, αν τη χρησιμοποιήσουμε, και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 με 2,5 ώρες τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά.
  • Δοκιμάστε και όταν δείτε ότι τα φασόλια κοντεύουν να βράσουν, ρίχνετε τον πελτέ το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήνετε να βράσουν ακόμη μισή ώρα και η φασολάδα είναι έτοιμη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ