Με έξυπνους και οικονομικούς τρόπους στήνουμε και διακοσμούμε κομψά και πρακτικά τραπέζια για τις γιορτές.
Όσο σημαντικά είναι τα φαγητά που θα μαγειρέψουμε για τις γιορτές άλλη τόση φροντίδα χρειάζεται το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού και το σερβίρισμά τους. Η πρώτη εντύπωση μετράει πολύ καθώς η εμφάνιση δείχνει την αισθητική μας. Επίσης, ένα τραπέζι με αρκετά άτομα και πολύ φαγητό όπως είναι τα γιορτινά πρέπει εκτός από καλόγουστο να είναι και πρακτικό. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά tips για να είναι όλα όμορφα, να νιώθουν όλοι άνετα και να το απολαύσουμε στο έπακρο.
Βουτιά στο χρώμα και πινελιές που κάνουν τη διαφορά
Το λευκό είναι το πιο διαχρονικό και αρχοντικό χρώμα για τέτοιες περιπτώσεις. Όλοι άλλωστε έχουμε ένα καλό λευκό τραπεζομάντιλο και λευκά πιάτα. Ωστόσο, τα πιο έντονα χρώματα εκπέμπουν ζεστασιά και φτιάχνουν τη διάθεση. Χρυσό, ασημί, κόκκινο και πράσινο δίνουν γιορτινό χαρακτήρα καθώς είναι τα πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα χρώματα. Οπότε μερικά έντονα κεριά, σουπλά και πετσέτες, ως συμπληρωματικά στοιχεία της διακόσμησης του λευκού τραπεζιού, είναι ό,τι πρέπει για ένα στιλάτο σύνολο. Μπορείτε επίσης να δέσετε τις πετσέτες ή τα μαχαιροπίρουνα με κόκκινες ή πράσινες κορδέλες, βελούδινες ή σατέν και να «πασπαλίσετε» το τραπεζομάντιλο με ασημένια και χρυσά γκλίτερ, αστεράκια, λευκές χιονονιφάδες ή ακόμα και πέρλες. Το ίδιο φυσικά μπορείτε να κάνετε και στον μπουφέ, αραδιάζοντας επίσης και μερικά κλαδιά έλατου (αληθινά ή ψεύτικα), κουκουνάρια και γκι, ανάμεσα στις πιατέλες.
Όλα τα σερβίτσια στο τραπέζι από την αρχή
Για να μη σηκώνεστε συνέχεια να αλλάζετε πιάτα, να φέρνετε έξτρα μαχαιροπίρουνα και ποτήρια για το κάθε κρασί, βάλτε τα όλα από την αρχή (εκτός από αυτά που αφορούν τα γλυκά). Βάλτε στον κάθε καλεσμένο ένα μεγάλο πιάτο για βάση και επάνω ακουμπήστε το πιάτο του κύριου γεύματος και τέλος το μικρότερο πιάτο των ορεκτικών-του πρώτου-της σαλάτας. Κάτω αριστερά βάλτε ένα μικρό πιατάκι (ή μια βαμβακερή πετσέτα) για το ψωμί και ένα πιάτο για σαλάτα. Πάνω δεξιά ένα μεγάλο ποτήρι για νερό και ένα μικρότερο για κρασί (ανάλογα αν είναι λευκό ή κόκκινο). Τα μαχαιροπίρουνα μπαίνουν δεξιά και αριστερά των πιάτων ενώ το πιρούνι και το κουτάλι για το επιδόρπιο μπαίνουν στο πάνω μέρος. Πιο συγκεκριμένα, αριστερά του πιάτου μπαίνουν τα πιρούνια με τη σειρά (από έξω προς τα μέσα): πιρούνι σαλάτας-ορεκτικών και πιρούνι για το κύριο πιάτο. Στα δεξιά, με την ίδια σειρά, μπαίνουν τα μαχαίρια με τη λάμα τοποθετημένη να κοιτάει εσωτερικά, προς τα πιάτα. Πλάι τους τοποθετείται και ένα μεγάλο κουτάλι, αν το πρώτο πιάτο είναι σούπα.
Το σερβίρισμα του φαγητού και των γλυκών
Τοποθετήστε όλα τα φαγητά σε πιατέλες, μικρές και μεγάλες (ανάλογα με το φαγητό), και βάλτε σε κάθε μία από μια λαβίδα, κουτάλα ή όποιο άλλο εργαλείο βολεύει για να σερβιριστούν οι καλεσμένοι. Για να μην παιδεύεστε και λερώνεστε την ώρα του σερβιρίσματος κόψτε και ξεκοκαλίστε από πριν τα κρεατικά και μοιράστε τα έπειτα στα πιάτα. Αν το γεύμα είναι πολύ επίσημο τότε θα πρέπει, ως οικοδεσπότες, να τους σερβίρετε εσείς όλους έναν έναν. Αλλιώς μπορείτε να τοποθετήσετε όλα τα φαγητά στη μέση και ο καθένας να βάζει στο πιάτο του. Στο τέλος, μαζέψτε τα όλα μια και καλή, καθαρίστε ελαφρά το τραπέζι (από ψίχουλα κλπ.) και φέρτε πιάτα, ποτήρια, κουτάλια και πιρούνια για τα γλυκά και τα ανάλογα ποτά (λικέρ, γλυκά κρασιά, κονιάκ κ.ο.κ.).