Πρόκειται για το γλύκισμα που συνόδευσε γενιές και γενιές, παραμένοντας μέχρι σήμερα αγαπημένο σε κάθε σπίτι.
Οι γνωστές «βανίλιες» ή Σαβαγιάρ, τα μακρόστενα μπισκότα με την τραγανή επιφάνεια, έχουν πίσω τους μια ιστορία που μετρά πάνω από έναν αιώνα.
Σήμερα, σας παρουσιάζουμε μια υγιεινή εκδοχή τους χωρίς γλουτένη, με απλά και οικονομικά υλικά, που δεν χάνει σε τίποτα από την παραδοσιακή συνταγή.
Από τα ανάκτορα της Σαβοΐας στις κουζίνες μας
Η αρχική τους ονομασία είναι Savoiardi και η γέννησή τους χρονολογείται τον 15ο αιώνα. Δημιουργός τους ήταν ο ζαχαροπλάστης της βασιλικής αυλής των ηγεμόνων της Σαβοΐας, που ήθελε να εντυπωσιάσει τον Γάλλο βασιλιά κατά την επίσκεψή του.
Αυτό το αέρινο γλύκισμα άρεσε τόσο πολύ που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, αρχικά στις αριστοκρατικές οικίες και έπειτα στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.
Η ιταλική μετανάστευση του 19ου και 20ού αιώνα έφερε τη συνταγή και στη Λατινική Αμερική, όπου έγινε γνωστή με την ονομασία «vainillas». Σήμερα, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.
Η συνταγή για Σαβαγιάρ χωρίς γλουτένη:
Υλικά:
- 3 αυγά
- 75 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 25 γρ. αλεύρι ρυζιού
- λίγη επιπλέον ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε μέχρι να σφίξουν, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη ώστε να γίνει μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη βανίλια, το κορν φλάουρ και το αλεύρι ρυζιού.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
- Με τη βοήθεια σακούλας ζαχαροπλαστικής σχηματίζουμε τα μπισκότα περίπου 12 εκ. πάνω σε λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Χρόνος ψησίματος: 12 έως 15 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
Μικρά μυστικά:
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφήστε τα μπισκότα να στεγνώσουν μέσα στον φούρνο αφού τον σβήσετε.
- Χρησιμοποιήστε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι η μαρέγκα πετυχαίνει ευκολότερα.