Υπάρχουν τρόποι να απομακρύνουμε ό,τι μας ενοχλεί χωρίς να μουλιάσουμε τα μανιτάρια καταστρέφοντάς την υφή τους.
Τα μανιτάρια είναι μύκητες γεμάτοι υγρασία. Ωστόσο, συνηθίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε όπως τα όλα τα άλλα λαχανικά με αποτέλεσμα να τα καταστρέφουμε. Αν για παράδειγμα, τα αφήσουμε να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με νερό το πιθανότερο είναι μαζί με τα χώματα να φύγει και η σφιχτή, τραγανή υφή τους. Αυτό θα γίνει γιατί είναι εξαιρετικά πορώδη, οπότε θα ρουφήξουν τόσο πολύ νερό που θα μαλακώσουν υπερβολικά, ειδικά μετά το μαγείρεμα.
3 τρόποι καθαρισμού που θα μας λύσουν τα χέρια
- Μπορεί να μην κάνει να μουλιάσουμε τα μανιτάρια για τον λόγο που προαναφέραμε αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να τα ξεπλύνουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέχρι να φύγει το χώμα από πάνω τους.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να τα τρίψουμε καλά με μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα ώστε να καθαριστούν χωρίς όμως να απορροφήσουν περιττό νερό.
- Ο τρίτος τρόπος είναι να τα ξεφλουδίζουμε αλλά δεν είναι μια τεχνική που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε όλα τα είδη. Τα λευκά, τα πορτσίνι και τα πορτομπέλο ας πούμε μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε στο πάνω μέρος με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι. Ενώ εκείνα που έχουν μικρότερο «καπέλο» ή δεν έχουν καθόλου π.χ. τα λευρώτους είναι καλύτερα να τα πλύνουμε ή να τα σκουπίσουμε.
Καλλιεργημένα vs άγρια
Τα καλλιεργημένα μανιτάρια δεν έχουν σχεδόν καθόλου χώμα οπότε ένα απλό ξέπλυμα ή ένα καλό σκούπισμα αρκούν για να θεωρηθούν ασφαλή. Τα άγρια όμως έχουν επάνω αρκετό χώμα και υπολείμματα από το έδαφος άρα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Καλό είναι να τα βουρτσίσετε καλά πρώτα με ειδικό βουρτσάκι ώστε να φύγουν τα πολλά πολλά και ύστερα να τα ξεπλύνετε ή να τα περάσετε με πανί.