Παραδοσιακή συνταγή για μουσταλευριά -Απολαυστική και φουλ θρεπτική, με μόνο 3 υλικά - iefimerida.gr

Παραδοσιακή συνταγή για μουσταλευριά -Απολαυστική και φουλ θρεπτική, με μόνο 3 υλικά

Παραδοσιακή μουσταλευριά / Φωτογραφία: Shutterstock
Παραδοσιακή μουσταλευριά / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Γλυκόξινη και βελούδινη, η μουσταλευρία είναι το απόλυτο γλυκό της εποχής και η συνταγή της είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε.

Η συνταγή της μουσταλευρίας είναι αρχαία. Όσο αρχαία είναι και η σχέση των Ελλήνων με το αμπέλι και τον τρύγο. Σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου αυτό το γλυκό εκτός από ελαφρύ και νοστιμότατο είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Μην ξεχνάμε ότι τα σταφύλια είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας, σε κάθε τους μορφή, οπότε και ο μούστος αντίστοιχα έχει τη δική του ξεχωριστή αξία.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλούσιος σε βιταμίνη C, K και B ο μούστος ενισχύει το ανοσοποιητικό και τα μυοσκελετικό σύστημα ενεργοποιώντας παράλληλα το μεταβολισμό. Επίσης, το Κάλιο που περιέχει ρυθμίζει την πίεση προστατεύοντας την καρδιά. Παράλληλα, το νερό που διαθέτει βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού και μας προσφέρει υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά. Τέλος, Ακόμα, ως καλή πηγή φυτικών ινών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες κ.ά.) έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση γι αυτό και η μουσταλευρία είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά.

Η παρασκευή της δεν είναι δύσκολη αρκεί να έχουμε καλό δικό μας μούστο ή να μπορέσουμε να προμηθευτούμε από κάποιον που να εμπιστευόμαστε.

Παραδοσιακή μουσταλευριά / Φωτογραφία: Shutterstock
Παραδοσιακή μουσταλευριά / Φωτογραφία: Shutterstock

Παραδοσιακή συνταγή για μουσταλευριά

Υλικά για 4 μερίδες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 4 κούπες μούστος
  • ¾ κούπας αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
  • ¾ κούπας αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα, χοντροτριμμένη
  • κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον μισό μούστο σε μέτρια φωτιά. Τον υπόλοιπο μούστο τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε τα μισά καρύδια, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η μουσταλευριά  (πυκνή αλλά ρευστή υφή). Μοιράζουμε σε μπολάκια, πασπαλίζουμε με κανέλα και τα υπόλοιπα καρύδια. Σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή κρύα.

Tip
Εκτός ψυγείου αντέχει 2-3 μέρες (σε δροσερό μέρος) αρκεί να τη σκεπάσετε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Για παραπάνω, καλύτερα να τη βάλετε στο ψυγείο (όχι παραπάνω από βδομάδα).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ