Η Καππαδοκία στον οδηγό Michelin: Το γαστρονομικό σόου με το testi kebabi -Μαστιχωτές κρέμες, τα κρασιά - iefimerida.gr

Η Καππαδοκία στον οδηγό Michelin: Το γαστρονομικό σόου με το testi kebabi -Μαστιχωτές κρέμες, τα κρασιά

Πίτες, σαν ψωμί, ψημένες στον φούρνο πάνω σε πήλινα σκεύη
Πίτες, σαν ψωμί, ψημένες στον φούρνο πάνω σε πήλινα σκεύη

Η Καππαδοκία κρύβει μια εξαιρετική γαστρονομική παράδοση, με ρίζες στις παραδόσεις της Τουρκίας και της ευρύτερης Ανατολίας, αλλά και στο τοπικό terroir.

Πρόσφατα, αυτή η μοναδική γαστρονομική κουλτούρα κέρδισε την αναγνώριση του Οδηγού MICHELIN και η περιοχή προσελκύει ένα νέο κύμα ταξιδευτών με γαστρονομικά ενδιαφέροντα.

Ένα γαστρονομικό σόου με Testi Kebabı

Το σημαντικότερο μέρος της γαστρονομικής εμπειρίας αφορά ένα πλήθος επιλογών από πιάτα που βασίζονται στο κρέας καθώς και μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία σερβιρίσματος στα εστιατόρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σερβιτόροι φέρνουν ένα καυτό πήλινο σκεύος στο τραπέζι, το ανοίγουν μπροστά στους επισκέπτες και τους σερβίρουν ένα γευστικό έδεσμα που έχει μαγειρευτεί για ώρες μέσα στο σκεύος. Το πιάτο ονομάζεται τεστί κεμπάμπ (testi kebabı), και πήρε το όνομά του από το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται.

Οι σερβιτόροι φέρνουν ένα καυτό πήλινο σκεύος στο τραπέζι, το ανοίγουν μπροστά στους επισκέπτες και τους σερβίρουν
Οι σερβιτόροι φέρνουν ένα καυτό πήλινο σκεύος στο τραπέζι, το ανοίγουν μπροστά στους επισκέπτες και τους σερβίρουν

Το τεστί κεμπάμπ, μαζί με άλλα σιγομαγειρεμένα πιάτα σε φούρνους που ονομάζονται ταντίρ, αποτελεί μια γιορτή τόσο για τα μάτια όσο και για τον ουρανίσκο.

Μία άλλη θρυλική γεύση της περιοχής είναι το περίφημο καϊσερί μαντί, είδος ντάμπλινγκ. Μία λιχουδιά που γαρνίρεται με γιαούρτι μαζί με λιωμένο βούτυρο καρυκευμένο με παραδοσιακά μπαχαρικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κρεας σιγομαγειρεμενο για ωρες σε πήλινα σκεύη
Κρεας σιγομαγειρεμενο για ωρες σε πήλινα σκεύη

Κρέας, φρούτα, ξηροί καρποί, έχουν θέση στο τραπέζι

Στην έναρξη του γεύματος οι επισκέπτες των εστιατορίων στην Καππαδοκία μπορούν να δοκιμάσουν σούπες. Ενα μπολ με ουργιούπ ταρχανασί, μοναδική ποικιλία τραχανά που φτιάχνεται με γιαούρτι, το γιαρμά (χοντροαλεσμένο σιτάρι), και ρεβιθάδα ή σούπα ταντίρ (tandır), μαγειρεμένη σε παραδοσιακούς φούρνους.

Στα εδέσματα της περιοχής που ξεχωρίζουν ειναι το καϊσί γιαχνισί, ένα μείγμα αποξηραμένων βερίκοκων και κρέατος που σιγοβράζει και σερβίρεται με αρωματικό ρύζι, με σταφίδες, αμύγδαλα και μελάσα. Γεμιστό κυδώνι, με κιμά, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά και το αγπακλά, ένα φαγητό σε πήλινο σκεύος που συνδυάζει λευκά φασόλια και τρυφερό κρέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές είναι οι δελεαστικές επιλογές για επιδόρπιο, από το ιτζίρ γιαγλαμασί σύκα μαγειρεμένα με βούτυρο, επιδόρπιο κολοκύθας, το κιοφτούρ, ένα είδος γλυκού με σταφύλι, αλλά και μαστιχωτή κρέμα και χαλβά από αλεύρι με βούτυρο. Φυσικά η περιοχή σερβίρει και εξαιρετικό μπακλαβα.

Τα κρασιά της Καππαδοκίας

Η Καππαδοκία έχει μακρά ιστορία στο κρασί που φτάνει στους πρώτους μοναχούς του χριστιανισμού, κάτι που γίνεται φανερό με μια επίσκεψη στις υπόγειες πόλεις και τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες.

Η καππαδοκία από ψηλά
Η καππαδοκία από ψηλά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκτεταμένης διάρκειας ηλιοφάνεια και το εύφορο ηφαιστειακό έδαφος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη νόστιμων σταφυλιών. Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου είναι οι Οκιουζγοζού, Καλετσίκ Καράσι, Μπογάζκερε και Ναρίντζε, όπως επίσης και η πιο γνωστή, η Εμίρ, που δίνει το λευκό κρασί της περιοχής με τη χαρακτηριστική σπιρτάδα και μεταλλικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ