Η Καππαδοκία κρύβει μια εξαιρετική γαστρονομική παράδοση, με ρίζες στις παραδόσεις της Τουρκίας και της ευρύτερης Ανατολίας, αλλά και στο τοπικό terroir.
Πρόσφατα, αυτή η μοναδική γαστρονομική κουλτούρα κέρδισε την αναγνώριση του Οδηγού MICHELIN και η περιοχή προσελκύει ένα νέο κύμα ταξιδευτών με γαστρονομικά ενδιαφέροντα.
Ένα γαστρονομικό σόου με Testi Kebabı
Το σημαντικότερο μέρος της γαστρονομικής εμπειρίας αφορά ένα πλήθος επιλογών από πιάτα που βασίζονται στο κρέας καθώς και μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία σερβιρίσματος στα εστιατόρια.
Οι σερβιτόροι φέρνουν ένα καυτό πήλινο σκεύος στο τραπέζι, το ανοίγουν μπροστά στους επισκέπτες και τους σερβίρουν ένα γευστικό έδεσμα που έχει μαγειρευτεί για ώρες μέσα στο σκεύος. Το πιάτο ονομάζεται τεστί κεμπάμπ (testi kebabı), και πήρε το όνομά του από το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται.

Το τεστί κεμπάμπ, μαζί με άλλα σιγομαγειρεμένα πιάτα σε φούρνους που ονομάζονται ταντίρ, αποτελεί μια γιορτή τόσο για τα μάτια όσο και για τον ουρανίσκο.
Μία άλλη θρυλική γεύση της περιοχής είναι το περίφημο καϊσερί μαντί, είδος ντάμπλινγκ. Μία λιχουδιά που γαρνίρεται με γιαούρτι μαζί με λιωμένο βούτυρο καρυκευμένο με παραδοσιακά μπαχαρικά.

Κρέας, φρούτα, ξηροί καρποί, έχουν θέση στο τραπέζι
Στην έναρξη του γεύματος οι επισκέπτες των εστιατορίων στην Καππαδοκία μπορούν να δοκιμάσουν σούπες. Ενα μπολ με ουργιούπ ταρχανασί, μοναδική ποικιλία τραχανά που φτιάχνεται με γιαούρτι, το γιαρμά (χοντροαλεσμένο σιτάρι), και ρεβιθάδα ή σούπα ταντίρ (tandır), μαγειρεμένη σε παραδοσιακούς φούρνους.
Στα εδέσματα της περιοχής που ξεχωρίζουν ειναι το καϊσί γιαχνισί, ένα μείγμα αποξηραμένων βερίκοκων και κρέατος που σιγοβράζει και σερβίρεται με αρωματικό ρύζι, με σταφίδες, αμύγδαλα και μελάσα. Γεμιστό κυδώνι, με κιμά, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά και το αγπακλά, ένα φαγητό σε πήλινο σκεύος που συνδυάζει λευκά φασόλια και τρυφερό κρέας.

Πολλές είναι οι δελεαστικές επιλογές για επιδόρπιο, από το ιτζίρ γιαγλαμασί σύκα μαγειρεμένα με βούτυρο, επιδόρπιο κολοκύθας, το κιοφτούρ, ένα είδος γλυκού με σταφύλι, αλλά και μαστιχωτή κρέμα και χαλβά από αλεύρι με βούτυρο. Φυσικά η περιοχή σερβίρει και εξαιρετικό μπακλαβα.

Τα κρασιά της Καππαδοκίας
Η Καππαδοκία έχει μακρά ιστορία στο κρασί που φτάνει στους πρώτους μοναχούς του χριστιανισμού, κάτι που γίνεται φανερό με μια επίσκεψη στις υπόγειες πόλεις και τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες.

Η εκτεταμένης διάρκειας ηλιοφάνεια και το εύφορο ηφαιστειακό έδαφος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη νόστιμων σταφυλιών. Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου είναι οι Οκιουζγοζού, Καλετσίκ Καράσι, Μπογάζκερε και Ναρίντζε, όπως επίσης και η πιο γνωστή, η Εμίρ, που δίνει το λευκό κρασί της περιοχής με τη χαρακτηριστική σπιρτάδα και μεταλλικότητα.