Η Αντζελα Γκερέκου έγραψε βιβλίο με συνταγές της γιαγιάς της -Κερκυραϊκή παστιτσάδα, σοφρίτο, γλυκό κουμ κουάτ - iefimerida.gr

Η Αντζελα Γκερέκου έγραψε βιβλίο με συνταγές της γιαγιάς της -Κερκυραϊκή παστιτσάδα, σοφρίτο, γλυκό κουμ κουάτ

Γεύσεις και Μνήμες- Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς
«Γεύσεις και Μνήμες- Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς» το βιβλίο της Αντζελας Γκερέκου

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριμες γεύσεις της ζωής μου, τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο που υπογράφει η Αντζελα Γκερέκου.

Η Αντζελα Γκερέκου γράφει ένα βιβλίο συνταγών, σαν οικογενειακό άλμπουμ, με οδηγίες για σοφρίτο και γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ, όπως το έμαθε από τη γιαγιά και μητερα της. Στο βιβλίο με τίτλο «Γεύσεις και Μνήμες- Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς» αναδύονται μυρωδιές, οικογενειακά τραπέζια με τον Τόλη Βοσκόπουλο, τη μαμά Μαρία, την κόρη της Μαρία Βοσκοπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γεύσεις και μνήμες» της Αντζελας Γκερέκου

«Από την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου και να περιπλανηθώ, μέσα από αγαπημένες συνταγές της μαμάς, στις γεύσεις των αναμνήσεών μου. Γεύσεις και μνήμες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεμένους στο χρόνο» αναφέρει η Αντζελα Γκερέκου και παρουσιάζει ένα βιβλίο με τον γαστρονομικό πλούτο της Κέρκυρας, μέσα από συνταγές μαμαδίστικες, παιδικές μνήμες και μυρωδιές.

«Γεύσεις και μνήμες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεμένους στο χρόνο» αναφέρει η Αντζελα Γκερέκου
«Γεύσεις και μνήμες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεμένους στο χρόνο» αναφέρει η Αντζελα Γκερέκου

Οπως σημειώνει η Άντζελα Γκερέκου για το βιβλίο της με τίτλο «Γεύσεις και μνήμες» είναι ένας φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα βιώματα, τις μυρωδιές, τις στιγμές και τα συναισθήματα που τη διαμόρφωσαν.

«Με την πεποίθηση ότι η γευστική μνήμη είναι η πιο ζωντανή μνήμη του ανθρώπου, και τη σκέψη πως ο καθένας μας έχει μια δική του «συνταγή» που χαράζει τον χάρτη της καρδιάς του, μοιράζομαι μαζί σας αυτό το γευστικό, αλλά πάνω απ’ όλα βιωματικό ταξίδι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε συνταγή, κάθε φωτογραφία, κάθε λέξη, αναδύεται μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Η Κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες, η οικογένεια, τις μνήμες των κοινών γευμάτων γύρω από το τραπέζι, οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα.

Η Κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες, η οικογένεια, τις μνήμες των κοινών γευμάτων γύρω από το τραπέζι, οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα
Η Κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες, η οικογένεια, τις μνήμες των κοινών γευμάτων γύρω από το τραπέζι, οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα

«Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλά ένας οδηγός μαγειρικής, αλλά μια γαστρονομική περιπλάνηση στις παραδόσεις, τις γεύσεις και τα αρώματα της Κέρκυρας. Μέσα από τις σελίδες του, κάθε συνταγή αφηγείται την ιστορία του τόπου μας, συνδέοντας τις ρίζες μας με την αγάπη για το φαγητό. Είναι μια πρόσκληση να γευτείτε την αυθεντικότητα και να κρατήσετε ζωντανή την παράδοση, φέρνοντάς τη στο τραπέζι σας. Σας καλώ να ταξιδέψουμε μαζί μέσα από τις γεύσεις που καθρεφτίζουν την ψυχή του τόπου μας»

Γλυκό κουταλιου κουμ κουάτ
Γλυκό κουταλιου κουμ κουάτ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αντζελα Γκερέκου μαζί με φίλες της ξεσκόνησε παλιές οικογενειακές συνταγές, αγαπημένα δικά της φαγητά, του Τόλη Βοσκόπουλου, τοπικές αλμυρές γεύσεις και γλυκάκια.

Κερκυραϊκα τζελέτια
Κερκυραϊκα τζελέτια

Ψάρι μπιάνκο, σοφρίτο, παστιτσάδα

Οπως σημειώνει η Αντζελα Γκερέκου «Εκεί και ο Τόλης, ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή, που γεύτηκε και αγάπησε την Κερκυραϊκή κουζίνα στα οικογενειακά μας τραπέζια, το ψάρι μπιάνκο, το σοφρίτο, την αυγολέμονο, την παστιτσάδα, και φυσικά την κερκυραϊκή μαγειρίτσα».

Το σεντούκι της γιαγιάς άνοιξε, το τετράδιο της μαμάς ξεφυλλίστηκε… Η μαμά Μαρία, μαζί με τη Χρύσω Λέφου, μαγείρεψαν όλες τις συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Οι παραδόσεις ξαναζωντάνεψαν, και μαζί τους οι εικόνες μιας ζωής βαθιά ριζωμένης στο παρελθόν, αλλά ζωντανής στο παρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου η Αντζελα Γκερέκου είναι ανάγκη να θυμηθούμε τις ρίζες μας, να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις αναδείξουμε, να τις εξελίξουμε, ώστε να προσφέρουμε στο μέλλον κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. Κάτι που θα έχει ψυχή. Την ελληνική ψυχή.

Σοφρίτο
Σοφρίτο

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα βρούμε γεύσεις από λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, παστιτσάδα με κόκορα αλανιάρη, σοφρίτο με σκόρδο και μπόλικο μαϊντανό, αυγοφέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη, κοτόπουλο λεμονάτο, χαλβά και πολλές ακόμη οικογενειακές συνταγές.

Παστιτσάδα
Παστιτσάδα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα βιβλίο συνταγών, σαν οικογενειακό άλμπουμ

«Όλες φτιαγμένες με αγάπη, όπως μου έμαθαν οι γυναίκες της ζωής μου, για να με γαλουχήσουν όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ουσία, να γεύομαι τη ζωή και να ζω σε αρμονία με τη φύση.

Γεύση, μνήμη, συναίσθημα. Το ένα πλέκεται με το άλλο και όλα μαζί δημιουργούν ένα βιβλίο που περισσότερο μοιάζει με οικογενειακό άλμπουμ, χειροποίητο, ζεστό, αληθινό. Όπως εκείνα τα παιδικά λευκώματα, κάτω από τη ζελατίνα των οποίων φυλάγαμε τις πιο πολύτιμες στιγμές μας».

Ψάρι μπλάνκο
Ψάρι μπλάνκο

Το φαγητό δεν είναι απλώς ανάγκη, αλλά και ένας τρόπος να γνωρίσουμε έναν λαό. Κάθε χώρα έχει τις δικές της γεύσεις, που κρύβουν μέσα τους την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η ελληνική κουζίνα με το λάδι, τα λαχανικά και τα βότανα δείχνει τη σχέση του Έλληνα με τη φύση και την παράδοση. Μέσα από τις γεύσεις, μαθαίνουμε τι αγαπούν οι άνθρωποι, πώς ζουν και τι θεωρούν σημαντικό. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το φαγητό μάς βοηθά να ανακαλύψουμε τι κάνει μια χώρα ξεχωριστή.

Η μαμά Μαρία
Η μαμά Μαρία

«Μια προσωπική κατάθεση» λέει η Αντζελα Γκερέκου, «ένα βιβλίο αληθινό, σαν οικογενειακό άλμπουμ, φτιαγμένο με αγάπη για να μας θυμίσει πως οι γεύσεις που μεγαλώσαμε δεν είναι απλώς φαγητό είναι τρόπος να θυμόμαστε ποιοι είμαστε».

Μαρία Βοσκοπούλου
Μαρία Βοσκοπούλου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεύσεις και Μνήμες- Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς

Η Ανζελα Γκερέκου σημειώνει για το βιβλίο της «Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στην εξαιρετική δημιουργική ομάδα που στάθηκε αρωγός σε αυτό το έργο, αγκαλιάζοντας την αρχική μου ιδέα με ενθουσιασμό, επαγγελματισμό και αφοσίωση. Μαζί διανύσαμε μια δημιουργική διαδρομή, πλούσια σε έμπνευση, συνεργασία και αισθητική πληρότητα.

Ευχαριστώ θερμά:
— Τη Στέλλα Ανδρονίκου για τον άρτιο συνδυασμό food styling και φωτογραφίας, που ανέδειξε με μοναδικό τρόπο τη γαστρονομική μας πρόταση.
— Την Ελένη Ξένου για την επιμέλεια των κειμένων, η οποία με ακρίβεια και φροντίδα προσέδωσε σαφήνεια και συνοχή στο περιεχόμενο.
— Την Κυριακή Σοφοκλέους για τον σχεδιασμό και τη σελιδοποίηση, που συνέβαλαν καθοριστικά στην αισθητική ταυτότητα του έργου.
— Τη Χρύσω Λέφου για την εμπεριστατωμένη επιμέλεια των συνταγών, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.
— Τον Δημήτρη Δημητρούλη, αγαπημένο φίλο και καταξιωμένο επαγγελματία, για το πάντοτε άψογο και διακριτικό μακιγιάζ του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω επίσης στην εταιρεία Haris Cotton, για την ευγενική παραχώρηση των ενδυμάτων που συνέβαλαν στην αισθητική ολοκλήρωση των φωτογραφιών, καθώς και στην κυρία Τούλα Τσάμη από τα Tsamis Ceramics στην Κέρκυρα, για τα υπέροχα κεραμικά της, που προσέδωσαν ξεχωριστό χαρακτήρα στην παρουσίαση των πιάτων. Η συμβολή όλων υπήρξε καθοριστική. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ