Εστιατόριο με αστέρι Michelin λανσάρει... μενού εμφιαλωμένου νερού - iefimerida.gr

Εστιατόριο με αστέρι Michelin λανσάρει... μενού εμφιαλωμένου νερού

Doran Binder
Doran Binder / Φωτογραφία: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα εστιατόριο στο Τσέσαϊρ της Αγγλίας που περιλαμβάνεται στον περίφημο Οδηγό Michelin παρουσιάζει κάτι εντελώς πρωτότυπο: ένα μενού αποκλειστικά αφιερωμένο στο εμφιαλωμένο νερό, με τιμές που φτάνουν έως και τις 19 λίρες.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το γαλλικό εστιατόριο La Popote στο Macclesfield, το οποίο βρίσκεται στον οδηγό Michelin από το 2022, εγκαινιάζει την πρώτη «λίστα νερών» στη Βρετανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από την ιδέα βρίσκεται ο Doran Binder, ένας από τους μόλις πέντε πιστοποιημένους σομελιέ νερού στη χώρα. Ο Binder συνεργάστηκε με τον συνιδιοκτήτη και σεφ του εστιατορίου, Joseph Rawlins, για να επιλέξουν επτά ιδιαίτερες ετικέτες από όλη την Ευρώπη - τρία φυσικά και τέσσερα ανθρακούχα νερά.

Από την Ισλανδία έως την Πορτογαλία

Το μενού περιλαμβάνει επιλογές που προέρχονται από πηγές στην Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τιμές ξεκινούν από τις 5 λίρες για το Crag Spring Water του ίδιου του Binder, το οποίο εμφιαλώνεται στο Peak District, και φτάνουν τις 19 λίρες για το πολυτελές πορτογαλικό ανθρακούχο The Palace of Vidago.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, τα νερά θα σερβίρονται σε ποτήρια κρασιού ώστε οι πελάτες που δεν καταναλώνουν αλκοόλ να απολαμβάνουν αντίστοιχη εμπειρία με όσους δοκιμάζουν εκλεκτές ετικέτες κρασιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το νερό δεν είναι απλώς νερό»

Ο Binder εξηγεί ότι η γεύση του νερού καθορίζεται από τα διαλυμένα φυσικά μέταλλα (TDS) που περιέχει. Αυτά διαμορφώνουν διαφορετικά επίπεδα γεύσης και υφής - από ελαφριά και μεταλλική έως βελούδινη και αλμυρή. «Ήθελα να δείξω ότι το νερό μπορεί να προσφέρει ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας, όπως το κρασί», δηλώνει.

Ο σεφ και συνιδιοκτήτης του La Popote, Joseph Rawlins, ο οποίος έχει μαθητεύσει στη σχολή μαγειρικής του Gordon Ramsay, τονίζει ότι το εστιατόριο έψαχνε έναν τρόπο να απευθυνθεί και σε όσους αποφεύγουν το αλκοόλ. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους πελάτες που ζητούν εναλλακτικές. Σκεφτήκαμε λοιπόν, γιατί όχι;», σχολιάζει.

Ο Doran Binder είναι πιστοποιημένος σομελιέ νερού
Ο Doran Binder είναι πιστοποιημένος σομελιέ νερού / Φωτογραφία: Facebook
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο «μενού νερού» στη Βρετανία

Η πρωτοβουλία, που αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, τελικά βρήκε ανταπόκριση. Ο Binder παραδέχεται ότι χρειάστηκε να δουλέψει πάνω στην ιδέα τρία με τέσσερα χρόνια μέχρι να βρει εστιατόριο πρόθυμο να την υιοθετήσει. «Πολλοί το θεωρούσαν αστείο ή κόλπο. Όμως το νερό αξίζει σεβασμό», σημειώνει.

Το νέο μενού θα είναι διαθέσιμο στο κοινό από την Παρασκευή 22 Αυγούστου και, όπως τονίζει η Daily Mail, υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται ακόμη και το πιο απλό αλλά ζωτικό αγαθό: το νερό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ