fbpx Ο 10λογος των εορταστικών γλυκών της Βιέννης σε ένα βιβλίο -Περίφημα στρούντελ, μπισκότα χωρίς αλεύρι | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE
ΑΠΟ ΤΗΝ MARION HOFFMAN

Ο 10λογος των εορταστικών γλυκών της Βιέννης σε ένα βιβλίο -Περίφημα στρούντελ, μπισκότα χωρίς αλεύρι

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
24|12|2019 | 16:41
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, φωτογραφία shutterstock

Οι συνταγές με τα γλυκά των εορτών έχουν τον πρώτο λόγο στην κουζίνα μας.

Ωστόσο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πεπατημένη, μελομακάρονα, δίπλες και θέλουν να εκπλήξουν τους καλεσμένους τους, αυτές τις γιορτές, το βιβλίο της Marion Hoffmann θα το κάνει πιο εύκολο. «Ο Δεκάλογος Ζαχαροπλαστικής της Έρνας. Χριστουγεννιάτικα Γλυκίσματα της Βιέννης» είναι μία δίγλωσση έκδοση σε Γερμανικά και Ελληνικά.

Βιεννέζικες Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Στο «Δεκάλογο Ζαχαροπλαστικής της Έρνας. Χριστουγεννιάτικα Γλυκίσματα της Βιέννης» δεν παρουσιάζονται μόνο από τη μικρότερη κόρη της μαγείρισσας Έρνας, Marion Hoffmann, οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές της μητέρας της και της γιαγιάς της, αλλά ταυτόχρονα βιώνεται ευχάριστα η ελαφρώς νοσταλγική, αλλά και αυθεντική ατμόσφαιρα μιας βιεννέζικης οικογένειας την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συνταγές με άρωμα Βιέννης των δεκαετιών ‘50 και ‘60

Νοσταλγικά Χριστούγεννα και Βιεννέζικα γλυκίσματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του πενήντα και του εξήντα. Εντύπωση προκαλεί ότι η Έρνα δεν ήταν γεννημένη νοικοκυρά, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια φιλόλογος, η οποία έπρεπε να διακόψει τις σπουδές της εξαιτίας του ναζιστικού καθεστώτος που κυριαρχούσε από το 1938 ως το 1945 στην Αυστρία.

Η προχριστουγεννιάτικη βιεννέζικη οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται τώρα στην Ελλάδα, όπου η συγγραφέας έχει βρει τη δεύτερη πατρίδα της. Εδώ πια μαζί με νέους ανθρώπους συνεχίζει, σε πείσμα των ραγδαίων αλλαγών της εποχής μας, να φτιάχνει αυτές τις λιχουδιές κάθε χρόνο, μεταβιβάζοντας έτσι μια παλιά γνώση, όχι και τόσο καλών για τη σιλουέτα όπως λέει, γλυκών απολαύσεων και συμβάλλοντας στην κατανόηση της πολιτιστικής πολυμορφίας.

στρουντελ
Πώς να πεις όχι σε ένα Χριστουγεννιάτικο στρούντελ με κρέμα

Το βιβλίο προέκυψε σε συνεργασία με το ελληνικό σωματείο για τις διαπολιτισμικές σχέσεις και την επιστήμη «Vision Network Athens». Πρόκειται για μια δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και στα γερμανικά, για να το απολαύσουν οι αναγνώστες/-στριες καθώς και οι ζαχαροπλάστες, που μιλάνε είτε τη μία είτε την άλλη ή και τις δύο γλώσσες.

βιβλίο
«Ο Δεκάλογος Ζαχαροπλαστικής της Έρνας. Χριστουγεννιάτικα Γλυκίσματα της Βιέννης»

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε τιμή των 15 ευρω στο βιβλιοπωλείο ΝΟΤΟSPLUS στην Ομήρου 15 στο Κολωνάκι (Τηλ 210 3629746 ή 6937338099) ή στο VISION NETWORK ATHENS visionnetwork.eu

Συνταγές με… αέρα Βιέννης

Στο βιβλίο θα βρούμε πώς να φτιάχνουμε στρούντελ, κουραμπιεδάκια βανίλιας, αμυγδαλόπαστα και νουγκά, μπαστουνάκια φουντουκιού, καρυδένια φιλάκια,μπισκότα βουτύρου με γλάσο, συνταγές που αποπνέουν αέρα Βιέννης.

Συνταγή για μπισκοτάκια χωρίς αλεύρι

  • 100 γρ βούτυρο
  • 130 γρ ζάχαρη άχνη
  • 100 αναποφλοίωτα τριμμένα αμύγδαλα
  • 100 γρ σοκολάτα λιωμένη

Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλίτσες και τις ψήνουμε για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «πιάσουν» κρούστα.

Μπισκοτάκια βουτύρου με γλάσο αβγού και λεμονιού

  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 140 γρ. βούτυρο
  • 140 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 140 γρ. τριμμένη σοκολάτα
  • 100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα αναποφλοίωτα

Παρασκευάστε από τα υλικά αυτά τη ζύμη και πλάστε την σε χοντρό ρολό. Κόψτε το ρολό σε ροδέλες και ψήστε τες στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν κρυώσουν λίγο αλείψτε τες μισές-μισές με γλάσο αυγού (χτυπάτε με αυγοδάρτη 1 κρόκο αυγού και 70 γρ. ζάχαρη) και με γλάσο λεμονιού (χτυπάτε με αυγοδάρτη 1 ασπράδι αυγού, 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι και 130 γρ. ζάχαρη άχνη).

μπισκότα
Σπιτικά μπισκοτάκια βουτύρου με γλάσο αβγού και λεμονιού της Ερνας

Η Μάριον Χόφμαν γεννήθηκε στη Βιέννη και μεγάλωσε σε μια πολύγλωση, κοσμοπολίτικη οικογένεια. Επί δεκαετίες εργάστηκε για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στον τομέα των προσφύγων και απασχολήθηκε σε περιοχές κρίσης στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Ως αποτέλεσμα αυτού, πέρασε μεν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της έξω από την πατρίδα της την Αυστρία, παρέμεινε ωστόσο πάντα στενά συνδεδεμένη με αυτήν και ασχολιόταν, όποτε της το επέτρεπαν οι περιστάσεις, ερασιτεχνικά με τη ζαχαροπλαστική. Η Ελλάδα έγινε το δεύτερο σπίτι της, όπου συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ενός ανοικτού, πολιτιστικά ενεργού σπιτικού. Σήμερα μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βιέννη.

Κεντρική Διάθεση Βιβλίου: Βιβλιοπωλείο Παρ' Ημίν, Χαρ. Τρικούπη 11 στο κέντρο της Αθήνας

Διαθέσιμο σε όλα τα γερμανόφωνα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα: Colibri, Κυριαζή 14-16, Κηφισιά / Deutsche Buchhandlung, Ομήρου 4, Αθήνα / Notos, Ομήρου 15, Αθήνα

Αναζητήστε το επίσης στο Βιβλιοπωλείο της Γειτονιάς σας!

ΣΧΟΛΙΑ