Συνταγή για μελομακάρονα -Κλασικά, μελωμένα και αφράτα - iefimerida.gr

Συνταγή για μελομακάρονα -Κλασικά, μελωμένα και αφράτα

Πιατέλα με χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα πασπαλισμένα με καρύδι
Πιατέλα με χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα πασπαλισμένα με καρύδι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν θα μυρίσει Χριστούγεννα στο σπίτι, αν δεν ψήσουμε μελομακάρονα με πορτοκάλι μέλι και γαρίφαλο. Ιδού λοιπόν η συνταγή.

Το debate, μελομακάρονο ή κουραμπιές είναι πάντοτε αμφίρροπο κάτι τέτοιες εποχές. Ωστόσο, στα σπίτια η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι πλάι στην πιατέλα με τους αχνισμένους κουραμπιέδες, να αραδιάζονται μελωμένα, αρωματικά μελομακάρονα.

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι + Μια φλούδα ακόμη για το σιρόπι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 200 γρ. τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ένα φλιτζάνι μέλι, τη φλούδα πορτοκαλιού, το ξυλάκι κανέλας και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε ώσπου να λιώσει όλο το μέλι.
  • Καλό είναι να ετοιμάσουμε το σιρόπι από νωρίς, ώστε να έχει κρυώσει ώσπου να βγουν τα μελομακάρονα.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, χωρίς να το κάψουμε. Σε ένα μεγάλο δοχείο, βάζουμε το σιμιγδάλι και ρίχνουμε σιγά, σιγά το λάδι. Ανακατεύουμε
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 φλιτζάνι μέλι, το κονιάκ, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά. Πλάθουμε με τα χέρια ώστε να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί κουζίνας με λαδόκολλα και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα 3-4 εκατοστών, σε οβάλ σχήμα. Με ένα πηρούνι κάνετε μικρές τρύπες στην επιφάνεια, για να σταθεί το καρύδι και να πιει καλύτερα το σιρόπι.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρουν χρώμα.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το μέλι που περίσσεψε με ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει ώσπου να λιώσει το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Βγάζουμε τα μελομακάρονα και όπως είναι ζεστά τα βουτάμε λίγα, λίγα στο σιρόπι, γυρίζοντας με κουτάλα προσεκτικά ώστε να πιουν σιρόπι.
  • Τοποθετούμε τα σιροπιασμένα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι τριμμένο και έξτρα κανέλα αν το επιθυμούμε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ