Οι μπάμιες, το πιο παρεξηγημένο λαχανικό του καλοκαιριού, μπαίνουν στο τηγάνι και αποκαθιστούν τη φήμη τους.
Ποιό είναι άραγε το χειρότερο ελληνικό φαγητό; Όσους και όποιους και να ρωτήσουμε οι περισσότερες απαντήσεις που θα πάρουμε θα αφορούν τις μπάμιες. Ο λόγος είναι η κολλώδης υφή της σάρκας τους και τα σποράκια που δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση στο στόμα. Γι αυτό όσο και να έχουν προσπαθήσει μαμάδες και γιαγιάδες να μας πείσουν να τις φάμε μαγειρεύοντάς τες με κοτόπουλο ή τάζοντας μας παγωτά οι αμετανόητοι haters του συγκεκριμένου φαγητού συνεχίζουν να είναι πλειοψηφία.
Αυτό ίσως να συμβαίνει βέβαια επειδή οι μπάμιες υπάρχουν στο μυαλό μας αποκλειστικά και μόνο ως κλασικό καλοκαιρινό λαδερό. Τί θα γινόταν όμως αν τους φερόμασταν εντελώς διαφορετικά; Αν τις τηγανίζαμε, για παράδειγμα. Η συνταγή που σας δίνουμε τις βάζει στο τηγάνι με ένα πάναπλο κουρκούτι μετατρέποντας τες σε σούπερ τραγανό σνακ-μεζέ που μπορεί να κοντράρει στα ίσια ακόμα και τα πατατάκια.

Τηγανητές μπάμιες
Υλικά για 4-6 άτομα
- 500 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες και πλυμένες
- 1 σφηνάκι ξίδι
- 1 κ.γ. αλάτι
Για το κουρκούτι
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ φλ. σόδα ή ανθρακούχο νερό
- Μια πρέζα πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
- Μια πρέζα χοντρό αλάτι
- ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μπάμιες στη μέση κατά μήκος. Σε ένα μπολ τις ανακατεύουμε με το ξίδι και το αλάτι και τις μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν για 1 ώρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Βουτάμε τις μπάμιες μέσα, να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο ώστε να βουτήξουν και να κολυμπήσουν μέσα οι μπάμιες για να τηγανιστούν ομοιόμορφα χωρίς να χρειάζονται γύρισμα. Ρίχνουμε λίγες λίγες μέσα και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν μέσα και να ρωτήσουν απ’ έξω. Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα ώστε να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια. Σερβίρουμε ζεστές με τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού με μουστάρδα.
Tip
Αν θέλετε να τις κάνετε πιο πικάντικες προσθέστε στο κουρκούτι και άλλα μπαχαρικά όπως κύμινο, σκόνη τζίντζερ, κουρκουμά, μουστάρδα σκόνη και ξερό κόλιανδρο.