Το καλοκαίρι δηλώνει την παρουσία του και μαζί εκτός από τη ζέστη έρχονται και τα... γεμιστά!
Συνώνυμο του καλοκαιριού, τα γεμιστά αποτελούν κλασικό και αγαπημένο ελληνικό φαγητό, κάνοντας τα λαχανικά πραγματικά... μούρλια, κάνοντας τα (συνήθως δύσκολα) παιδιά να τα αποζητούν και τους μεγαλύτερους να τα λαχταρούν.
Σε πολλούς τα γεμιστά ξυπνούν παιδικές μνήμες, οι μυρωδιές και η τρομερή τους γεύση θυμίζουν καλοκαίρια σε χωριά, τις γιαγιάδες μας και γενικά τις διακοπές μας.
Και κάπως έτσι, παρότι μπελαλίδικο φαγητό, τα γεμιστά βρίσκουν πάντα τη θέση τους στο καλοκαιρινό τραπέζι.
Το ντιμπέιτ για τα γεμιστά
Και φυσικά τα γεμιστά εγείρουν και συζητήσεις, δημιουργούν ακόμη και.. αντιπαραθέσεις. Από τη μια υπάρχουν οι άνετοι. Αυτοί που τρώνε και απολαμβάνουν τα πάντα, ντομάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθοανθούς, είτε σκέτα με ρύζι, είτε με κιμά. Και από την άλλη υπάρχουν οι άλλοι με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις: Τρώνε μόνο ντομάτες, ή τρώνε μόνο πιπεριές, ή τρώνε μόνο γεμιστά με ρύζι ή μόνο με κιμά. Το τελευταία δε, εγείρει συχνά... ντιμπέιτ. Υπάρχουν από τη μια οι υπερασπιστές των «ορφανών» γεμιστών, κοινώς αυτών μόνο με ρύζι που δεν διανοούνται ούτε καν να δοκιμάσουν γεμιστά με κιμά και από την άλλη υπάρχουν οι ορκισμένοι φαν των γεμιστών με κιμά. Τα τρώνε μόνο με κιμά. Και συνήθως δεν δέχονται και... κουβέντα.
Μια διαφορετική συνταγή: Γεμιστά με αβγά
Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλετε να κάνετε μια εναλλακτική πρόταση και στους μεν και στους δε, δείτε την παρακάτω συνταγή για λίγο διαφορετικά γεμιστά. Ούτε με κιμά, ούτε με ρύζι. Αλλά με αυγό. Ναι, είναι αλήθεια τα γεμιστά με αυγό θέλουν μόνο ντομάτα, μιλάμε επομένως για ντομάτες γεμιστές με αυγό. Και ναι στο τέλος προκύπτει ένα τελείως διαφορετικό φαγητό από τα κλασικά γεμιστά.
Καθώς όμως διανύουμε και θα διανύουμε για αρκετό διάστημα ακόμη την εποχή της ντομάτες, δώστε μια ευκαιρία στην παρακάτω συνταγή. Αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Πρόκειται για μια γαλλική συνταγή εύκολη και απλή.

Συνταγή: Γεμιστές ντομάτες με αβγό
Υλικά
- 6 μέτριες ή 4 μεγάλες ντομάτες
- 4 αυγά
- λίγη κρέμα γάλακτος
- αλάτι και πιπέρι
- Κατά προτίμηση τυριά της αρεσκείας σας, λίγο χωριάτικο λουκάνικο, κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας, φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίγανη ή άλλο βότανο που σας αρέσει.
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τις ντομάτες όπως για τα κλασικά γεμιστά. Κόβετε το «καπάκι», την σκαλίζετε μέσα όμορφα και ωραία, την αφήνετε να στραγγίξει και τη στριμώχνετε με τις άλλες ντομάτες σε ένα μικρό ταψάκι.
- Και τώρα στο γέμισμα. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ή θα σπάσετε σε κάθε μια από τις 4 ντομάτε και ένα αυγό, και θα μαγειρευτεί δηλαδή ολόκληρο με την ντομάτα να χρησιμεύει σαν «σκεύος» ή θα χτυπήσετε όλα τα αυγά ομελέτα και θα τη μοιράσετε σε έξι ντοματούλες.
- Στην περίπτωση που επιλέξετε το ολόκληρο αυγό, αλατοπιπερώνετε πρώτα το εσωτερικό της ντομάτας, βάζετε στη βάση και κάποια από τα έξτρα υλικά που προτιμάτε, πχ το κρεμμύδι, ή λίγο τυρί και από πάνω σπάτε το αυγό.
- Στην περίπτωση που επιλέξτε την ομελέτα, χτυπάτε όλα τα αυγά μαζί σε ένα μπολ, βάζετε την κρέμα γάλακτος και τα έξτρα υλικά που επιθυμείτε και με το υλικό μας γεμίζουμε τις έξι ντοματούλες. Προσοχή μην γεμίσετε τις ντομάτες ως επάνω γιατί η ομελέτα θα φουσκώσει και η γέμιση θα ξεχυθεί.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Ελέγχετε τακτικά, αν χρειαστεί περαιτέρω ψήσιμο να καλύψετε τις ντομάτες με αλουμινόχαρτο κλπ.

