Γλυκιά και ταυτόχρονα πικάντικη σάλτσα συνοδεύει από αγγινάρες και γαρίδες μέχρι κρουασάν και αχλάδια.
Ντομάτα, πιπεριά, σκόρδο, ξηροί καρποί, ξίδι και ελαιόλαδο. Αυτά είναι τα βασικά υλικά της σάλτσας Ρομέσκο που αν και απλή κρύβει μέσα της όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της Μεσογείου, γι αυτό και ταιριάζει με τα πάντα. Η ρομέσκο κατάγεται από την Ταραγόνα, μια επαρχία της Καταλονίας όπου οι ψαράδες συνήθιζαν να την απολαμβάνουν συνοδεύοντας τα φρέσκα ψάρια τους.
Γενικά σερβίρεται με ψάρια και θαλασσινά ωστόσο ταιριάζει ιδιαίτερα και με ψητά πουλερικά, μοσχάρι, αρνί ή ακόμα και με σκέτα λαχανικά, ωμά ή ψητά. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις των παραδοσιακών συνταγών δεν υπάρχει μια και μόνο αυθεντική εκδοχή αφού κάθε περιοχή έχει τη δική της παραλλαγή. Κάποιο για παράδειγμα βάζουν και κρεμμύδι ενώ άλλοι προσθέτουν μυρωδικά όπως ο βασιλικός ή ο δυόσμος τα οποία ομολογουμένως της πηγαίνουν πολύ.
Διαβάστε τη συνταγή και συνδυασμούς που της ταιριάζουν στο bovary.gr