«Ελληνική PISA»: Πώς θα γίνουν φέτος οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε επιλεγμένα σχολεία -Τα «SOS» - iefimerida.gr

«Ελληνική PISA»: Πώς θα γίνουν φέτος οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε επιλεγμένα σχολεία -Τα «SOS»

σχολείο
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον τελικό «χάρτη» για τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, γνωστές και ως «Ελληνική PISA» που θα λάβουν χώρα σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις της «Ελληνικής PISA» για το 2023 θα πραγματοποιηθούν σε 600 επιλεγμένα (παρακάτω η λίστα) δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της χώρας την επόμενη Τετάρτη, 10 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 12.10 το μεσημέρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Ελληνική PISA», σημειωτέον, αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν συνολικά 190΄ ως εξής (με τη σειρά που αναφέρονται):

  • 75΄ η εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα
  • 30΄ διάλειμμα
  • 75΄ η εξέταση στα Μαθηματικά
  • 10΄ η συμπλήρωση των κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων

«Ελληνική PISA»: Ο «χάρτης» των εξετάσεων

Την ευθύνη για τη διενέργεια και την εποπτεία των εξετάσεων καθώς και για τον ορισμό δυο εκπαιδευτικών – επιτηρητών έχιε ο διευθυντής της μονάδας. Οδηγίες παρέχονται στη σελίδα των Διαγνωστικών Εξετάσεων: http://iep.edu.gr/el/sxoleiadiefthynseis

Στις εξετάσεις θα συμμετέχουν:

  • α. Στα Δημοτικά σχολεία: όλοι/-ες οι μαθητές/-τριες της Στ’ τάξης του σχολείου σας.
  • β. Στα Γυμνάσια: όπου η Γ' Γυμνασίου έχει έως και 4 τμήματα συμμετέχει το 1 τμήμα από αυτά. Όπου η Γ' Γυμνασίου έχει από 5 τμήματα και πάνω, συμμετέχουν τα 2 τμήματα από αυτά. Η επιλογή των τμημάτων θα γίνει από τον/τη Διευθυντή/-ντρια της σχολικής μονάδας.

Για τους/τις μαθητές/-τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία διευκρινίζεται ότι θα προβλεφθούν από τον/τη Διευθυντή/-ντρια διευκολύνσεις πρόσβασης αυτών.

Ενδεικτικά αναφέρονται: α. Οι εν λόγω μαθητές/-τριες πρέπει να υποστηριχθούν από τον/την εκπαιδευτικό που τους/τις υποστηρίζει κατά τη διάρκεια του καθημερινού προγράμματος. β. Η βοήθεια στοχεύει να διευκολύνει την πρόσβαση στις ερωτήσεις και στη συμπλήρωση του απαντητικού δελτίου με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος (π.χ. ανάγνωση των ερωτήσεων, συμπλήρωση των απαντήσεων από τον/την εκπαιδευτικό μετά από υπόδειξη του/της μαθητή/-τριας, παροχή περισσότερου χρόνου ή/και άλλα). γ. Ο χρόνος εξέτασης, ανά εξεταζόμενο μάθημα, μπορεί να παραταθεί με απόφαση του/της Διευθυντή/-ντριας έως 15’.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ιστοσελίδα των εξετάσεων http://iep.edu.gr/el/arxiki-eedx μπορείτε να ενημερώνεστε για οτιδήποτε διαδικαστικό. Στη σελίδα «Επικοινωνία» μπορείτε να βρείτε τους τρόπους επικοινωνίας και υποστήριξης.

Με κλήρωση τα θέματα

Τα θέματα των εξετάσεων θα κληρωθούν από την Επιστημονική Επιτροπή νωρίς το πρωί της 10ης Μαΐου 2023 και θα είναι προσβάσιμα μέσω της Πλατφόρμας Σχολείων της παραπάνω ιστοσελίδας από τα σχολεία που συμμετέχουν με χρήση των κωδικών Π.Σ.Δ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/-ντριας της σχολικής μονάδας, εκτυπώνονται και διανέμονται σε έντυπη μορφή στους/στις μαθητές/-τριες. 3

Ενδεικτικά παραδείγματα θεμάτων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εξετάσεων. Προτείνεται οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν τα παραδείγματα στην τάξη τους έτσι, ώστε να εξοικειωθούν οι μαθητές/-τριες με τη διαδικασία συμπλήρωσης σειράς ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, επισημαίνοντάς τους ότι πρέπει να διαβάζουν και τις τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις πριν την επιλογή τους. Επίσης, επισημαίνεται πως ένα (1) από τα ερωτήματα του θέματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και δύο (2) από τα ερωτήματα του θέματος των Μαθηματικών θα είναι ανοικτού τύπου, στα οποία οι μαθητές/-ήτριες καλούνται να τεκμηριώσουν την απάντησή τους.

Οι μαθητές/-τριες θα σημειώνουν τις απαντήσεις τους σε ξεχωριστό ανώνυμο απαντητικό δελτίο. Τα απαντητικά δελτία αποστέλλονται στα σχολεία ταχυδρομικώς από το Ι.Ε.Π..

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το απαντητικό δελτίο υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα των εξετάσεων έτσι ώστε να λάβετε γνώση και να το δείξετε στους/στις μαθητές/-τριές σας, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη δομή του και τον τρόπο συμπλήρωσης. Ειδικότερα για το πεδίο με τα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία προτείνουμε να εξηγήσετε νωρίτερα στους/στις μαθητές/-τριες σε τι αφορούν και να τους/τις βοηθήσετε να τα συμπληρώσουν.

Το πεδίο Στοιχεία Σχολικής Μονάδας θα συμπληρωθεί από έναν/μία από τους/τις επιτηρητές/-τριες της αίθουσας πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Την επόμενη των εξετάσεων τα απαντητικά δελτία θα παραληφθούν από εταιρεία ταχυμεταφορών.

Ποια σχολεία συμμετέχουν στην «Ελληνική PISA 2023»

Δείτε τη λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στις εξετάσεις:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ