Έρχεται στα σχολεία η 2η «ελληνική PISA»: Στις 10 Μαΐου οι εξετάσεις -Ποιοι μαθητές συμμετέχουν - iefimerida.gr

Έρχεται στα σχολεία η 2η «ελληνική PISA»: Στις 10 Μαΐου οι εξετάσεις -Ποιοι μαθητές συμμετέχουν

σχολείο
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται, για δεύτερη χρονιά, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα («ελληνική PISA») για μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί είναι υποχρεωτική.

Μαθητές από 600 σχολεία στην ελληνική PISA

Για το σχολικό έτος 2022-2023 στις διαγνωστικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού από 300 Δημοτικά Σχολεία της χώρας και της Γ’ Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας, των οποίων οι Διευθυντές αναμένεται να λάβουν διευκρινιστικές οδηγίες. Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σκοπός των εθνικών αυτών εξετάσεων είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε συνέχεια της πιλοτικής περσινής εφαρμογής, και κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των αποτελεσμάτων, εκδόθηκαν συμπεράσματα τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά το φετινό σχεδιασμό του θεσμού. Οι αλλαγές που επήλθαν αφορούν σε μια ορθολογικότερη κατανομή των ερωτήσεων ανά επίπεδο δυσκολίας στους επιμέρους θεματικούς άξονες, ενώ σημαντική καινοτομία αποτελεί η εισαγωγή ερωτήσεων ανοιχτού τύπου, μέσω των οποίων μπορεί να αποτυπωθεί ακριβέστερα η πορεία του συλλογισμού και οι δυνατότητες γραπτής έκφρασης των μαθητών. Η «ελληνική PISA» εισήχθη με τον ν. 4823/2021 για την αναβάθμιση του σχολείου και πραγματοποιείται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Κεραμέως: Οι βελτιωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση απαιτούν μετρήσιμα δεδομένα

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Υλοποιώντας τη δέσμευσή μας για αξιολόγηση στην εκπαίδευση και με την πεποίθηση ότι οι βελτιωτικές αλλαγές προϋποθέτουν μετρήσιμα δεδομένα, διεξάγουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις εθνικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα. Στόχος μας, να χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική βάσει συγκεκριμένων, μετρήσιμων, απτών στοιχείων, που συγκεντρώνουμε μέσω αυτού του συστήματος περιοδικής αποτύπωσης των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, που μας βοηθούν να αναλάβουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και καλή επιτυχία στα παιδιά μας.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Υφυπουργός Ζέττα Μ. Μακρή δήλωσε:

«Εφαρμόζουμε την ‘’ελληνική PISA’’ για δεύτερη χρονιά και αξιοποιούμε τα μετρήσιμα αποτελέσματα των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Χρόνο με το χρόνο, τα οφέλη των εκπαιδευτικών μας μεταρρυθμίσεων συναντούν τις προσδοκίες μας, εξελίσσονται και αναβαθμίζουν το σύγχρονο ελληνικό σχολείο και το εκπαιδευτικό έργο, μέσα από τη δυναμική διαδικασία αξιολόγησης που απλώνουμε στο ελληνικό εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ