Σε νέο lockdown η χώρα -SMS, σχολεία, κλειστά καταστήματα και μέτρα στήριξης | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Σε νέο lockdown η χώρα -SMS, σχολεία, κλειστά καταστήματα και μέτρα στήριξης

Ελεγχος των αστυνομικών για sms μετακίνησεις
Ελεγχος των αστυνομικών για sms μετακίνησεις / Φωτογραφία: Intimenews/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό καθώς και το νέο lockdown στο οποίο θα μπει η χώρα.

Στη συνέχεια (στις 15:00) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργοδότες, εργαζομένους και ανέργους, καθώς και σε τι ποσοστό θα πρέπει οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξηγήσει ποιοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ λόγω του lockdown.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην καθιερωθεί η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στόχος είναι το κύμα του κορωνοϊού να μη μετατραπεί σε "τσουνάμι" που θα παρασύρει το σύστημα υγείας της χώρας», το οποίο έχει αρχίσει να πιέζεται από τη δραματική αύξηση των νοσηλευόμενων με Covid-19, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας σταδιακά να γεμίζουν. Χθες ανακοινώθηκαν τρία νέα αρνητικά ρεκόρ: τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.646, 179 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και είχαμε 18 νέους θανάτους.

Η επιστροφή του SMS για τις μετακινήσεις

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τη Θεσσαλονίκη θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, με την αποστολή SMS, μόνο για τους παρακάτω λόγους:

 1. 
 2. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]
 3. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]
 4. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]
 5. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]
 6. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]
 7. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

O περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων μεταξύ 9 το βράδυ με 5 το πρωί που ισχύει στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες δεν θα ισχύει στην πανεθνική εφαρμογήτου lockdown.

Τι θα γίνει με τα σχολεία -Ποια θα μείνουν ανοιχτά, ποια θα κλείσουν

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν τα λύκεια, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα γυμνάσια, αν και φαίνεται πως και αυτά θα κλείσουν και οι δύο βαθμίδες θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, ανοιχτά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η επιτροπή εισηγήθηκε να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά γιατί τα παιδιά του δημοτικού μεταδίδουν διαφορετικά τον ιό, σε πολύ μικρότερο βαθμό και νοσούν πολύ ελαφρύτερα από τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα παιδιά του δημοτικού με δυσκολία μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί, όπως αποκάλυψε επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σημείωσε ότι με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν και τα φροντιστήρια. «Εάν φτάσουμε στο σημείο να χρειάζεται περιορισμός της κυκλοφορίας των γονέων λόγω των παιδιών, τότε ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και τα δημοτικά», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Η μετάβαση των μαθητών/τριών από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS-Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Ποια καταστήματα θα κατεβάσουν ρολά και ποια θα μείνουν ανοιχτά

Στο πλαίσιο της επιβολής του νέου lockdopwn θα ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου.

 • Κλειστά θα παραμείνουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.
 • Ανοιχτά αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών θα μείνουν τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, αρτοζαχαροπλαστεία, μανάβικα, αλλά και τα pet shops), καθώς και τα φαρμακεία.
 • Εστιατόρια και καφέ θα παραμείνουν κλειστά και θα επιτρέπονται μόνο το delivery και το take away.
 • Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με ΙΧ θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
 • Θα κλείσουν παιδότοποι, παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
 • Στους χώρους λατρείας (εκκλησίες κτλ), οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ